Ένα αποκαλυπτικό βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας λίγο πριν δολοφονηθεί έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων η 28χρονη Κυριακή από τον πρώην σύντροφό της.

Όπως φαίνεται ο δράστης παρακολουθούσε τη νεαρή γυναίκα με τη μηχανή του τις τελευταίες μέρες πριν της επιτεθεί και τη μαχαιρώσει μέχρι θανάτου, την ώρα που εκείνη μιλούσε με το 100, ζητώντας ένα περιπολικό να την πάει στο σπίτι της.

Ο δράστης αναμένεται να απολογηθεί αύριο Πέμπτη 4/4 με τις έρευνες για τις ευθύνες των αστυνομικών να είναι σε εξέλιξη. Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και προμήθεια κατοχή ναρκωτικών ουσιών για δική του χρήση.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2020 η 28χρονη είχε υποβάλει μήνυση σε βάρος του 39χρονου, για βιαιοπραγία και βιασμό ενώ είχε ζητήσει και ασφαλιστικά μέτρα.

Μπλεγμένος σε κύκλωμα διακινητών ο σκοπός του ΑΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega ο σκοπός στο Α.Τ των Αγίων Αναργύρων ήταν ήδη σε διαθεσιμότητα, έληξε η διαθεσιμότητά του μετά από προσφυγή στο ΣτΕ, πήγε έναν χρόνο φυλακή στην Λάρισα, βγήκε από τις φυλακές και τον είχαν να φυλάει το αστυνομικό τμήμα. Ο άνθρωπος αυτός είχε εμπλακεί σε κύκλωμα που έβγαζε παράνομα μετανάστες από την χώρα.

Αναφορικά με το περιπολικό, υπήρχε περιπολικό, καθώς η υπαστυνόμος που ήταν στην υπηρεσία θα επόπτευε τα ΑΤ στην περιοχής της δυτικής Αττικής. Της είχαν διαθέσει περιπολικό, είχε αστυνομικό που ήταν οδηγός παρόλα αυτά είπαν στην άτυχη κοπέλα ότι δεν υπάρχει περιπολικό και να καλέσει την Άμεση Δράση. Στο ΑΤ ήταν 4 άτομα.

Στο τηλεφώνημα στην Άμεση Δράση είναι καταγεγραμμένες οι φωνές της την ώρα που την κατέσφαζε ο πρώην σύντροφός της.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «άστραψε και βρόντηξε» αναφέροντας πως η δουλειά της Αστυνομίας είναι να εκτιμά τις καταστάσεις και κίνδυνους, έπρεπε να «σπάσει» το πρωτόκολλο και να μην τηρηθεί «γραφειοκρατικά».

Δημογλίδου: Αναζητούμε απαντήσεις

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το περιστατικό και τις αστοχίες της αστυνομίας.

«Ο άνθρωπος ήταν στην σκοπιά του, και υπάρχει και βιντεοληπτικό υλικό με την κοπέλα και το οικείο της πρόσωπο αποχωρώντας από το ΑΤ, χαιρετούν τον σκοπό και στην συνέχεια απομακρύνονται από το σημείο μέχρι και την ώρα που η κοπέλα δέχεται την επίθεση και επιστρέφει στο ΑΤ για να ζητήσει βοήθεια. Ουσιαστικά ο δράστης την τραυμάτιζε καθ’ οδόν και κατέληξε έξω από το ΑΤ», είπε αρχικά.

Και συνέχισε αναφορικά με το πρωτόκολλο: «Σε αυτό το θέμα δεν είμαστε «απέναντι» αλλά στην ίδια «πλευρά», και αναζητούμε απαντήσεις για την υπόθεση. Και γι΄αυτό διεξάγεται και η εισαγγελική έρευνα πέραν της διοικητικής. Γίνεται έρευνα για το εάν εκείνοι οι άνθρωποι που ήταν στην υπηρεσία εκείνο το βράδυ εξάντλησαν ό,τι ήταν δυνατό από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. για να προστατεύσουν την κοπέλα. Αυτό θα κληθούν να απαντήσουν και στον εισαγγελέα αλλά και στην ΕΛ.ΑΣ.» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν κανόνες πειθαρχικού δικαίου για την παραμονή ή όχι του προσωπικού. Και για τον σκοπό, προβλέπεται από το πειθαρχικό δίκαιο και ποινικά, εφόσον υπάρχουν εκκρεμότητες, να υπηρετεί -μέχρι να ακολουθήσει το επόμενο διοικητικό μέτρο. Το διοικητικό μέτρο της διαθεσιμότητας προβλέπεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και έχει ζητηθεί από την ηγεσία του σώματος αυτή η έρευνα να ολοκληρωθεί άμεσα».

Το χρονικό

Η άτυχη γυναίκα πήγε προχθές αργά το βράδυ στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, συνοδευόμενη από έναν φίλο της, για να καταγγείλει τον φερόμενο ως δράστη, επειδή την παρενοχλούσε.

Στη συνέχεια ζήτησε αστυνομική προστασία προκειμένου να επιστρέψει στο σπίτι της, επειδή φοβόταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το τμήμα την ενημέρωσαν πως είτε πρέπει να καταθέσει μήνυση είτε να ενημερώσει το κέντρο της Άμεσης Δράσης για να επιληφθεί περιπολικό. Η κοπέλα ζήτησε να την πάνε σπίτι της γιατί φοβόταν, χωρίς να καταθέσει μήνυση.

Βγαίνοντας έξω από το αστυνομικό τμήμα και φτάνοντας δίπλα στην σκοπιά μιλούσε στο τηλέφωνο με το 100. Εκεί, ο δράστης που την ακολούθησε, την είδε και της επιτέθηκε με το μαχαίρι τραυματίζοντάς τη θανάσιμα και μάλιστα στο κέντρο της Άμεσης Δράσης φέρονται να άκουσαν τις φωνές της.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομικός που βρισκόταν στο φυλάκιο δεν βγήκε έξω να βοηθήσει την άτυχη κοπέλα αλλά και οι ίδιοι, όπως επεσήμαναν, δεν έσπευσαν να βοηθήσουν γιατί φοβήθηκαν για τη ζωή τους, καθώς ο δράστης κυκλοφορούσε με το κουζινομάχαιρο στον δρόμο και απειλούσε την 28χρονη.

Διενεργείται ΕΔΕ

Την άμεση παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου προκάλεσε η γυναικοκτονία, με τον εισαγγελέα να διατάσσει έρευνα για την αναζήτηση ενδεχομένων ποινικών ευθυνών των αστυνομικών που είχαν βάρδια στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων.

Ο κ. Ελευθεριάνος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά τη διαβίβαση στην Εισαγγελία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για τη δολοφονία της κοπέλας λίγα μέτρα μακρύτερα από το Α.Τ.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα αναζητηθεί εάν οι αστυνομικοί έχουν διαπράξει παράβαση καθήκοντος. Υπάρχει ένα κενό στο εάν μετά το αίτημα της κοπέλας για μεταφορά της στην οικία της με περιπολικό, έπρεπε η αξιωματικός υπηρεσίας ή η 28χρονη να καλέσουν την Άμεση Δράση, γιατί σε αυτές τις διαδικασίες προβλέπεται να ενημερωθεί το Κέντρο και από εκεί να ειδοποιηθεί το περιπολικό και να φτάσει στο σημείο.