Η κακή ποιότητα διατροφής συνδέεται άμεσα με την υγεία της καρδιάς και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων. Ως εκ τούτου, η βελτίωσή της είναι ζωτικής σημασίας για να είναι η καρδιά μας «γερή» και να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, σε νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο Penn State που δημοσιεύθηκε στο Current Developments in Nutrition, οι ερευνητές ανέλυσαν τον αντίκτυπο μιας διατροφικής παρέμβασης στην ποιότητα της διατροφής και τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο. Η παρέμβαση αυτή αφορούσε την καθημερινή πρόσληψη αβοκάντο.

Τι θα συμβεί αν τρώμε ένα αβοκάντο κάθε μέρα;

Στην έρευνα διάρκειας 26 εβδομάδων συμμετείχαν 1.008 άτομα ηλικίας 25 ετών και άνω με κοιλιακή παχυσαρκία. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία κλήθηκε να καταναλώνει καθημερινά ένα αβοκάντο και έλαβε οδηγίες συμπερίληψής του στο συνολικό πλάνο διατροφής. Η άλλη ομάδα αντίθετα, δεν άλλαξε διατροφικές συνήθειες ενώ περιόρισε την κατανάλωση αβοκάντο σε δύο ή λιγότερα το μήνα.

Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιομεταβολική νόσο, όπως ο όγκος του σπλαχνικού λίπους, το βάρος, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η αναλογία ολικής χοληστερόλης προς HDL (καλή χοληστερόλη) παρακολουθήθηκαν επίσης ώστε να αξιολογηθεί η επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης αβοκάντο με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν 1 αβοκάντο καθημερινά, κατόρθωσαν να συμμορφωθούν με τις επίσημες κατευθυντήριες γραμμές ως προς την υγιεινή διατροφή.

Πηγή: vita.gr