Τρία 12χρονα παιδιά πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν στην επίθεση με πυροβολισμούς σε σχολείο στη Φινλανδία, σήμερα Τρίτη, 02 Απριλίου 2023. Ο  ύποπτος, επίσης 12 ετών, συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση, ανακοίνωσε η φινλανδική αστυνομία.

Η σύλληψη του δράστη έγινε ειρηνικά και τόσο ο ύποπτος όσο και το όπλο βρίσκονται στη διάθεση της αστυνομίας, ανέφεραν πηγές της, δίχως να προβούν σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Αναφορικά με τα τρία ανήλικα θύματα που τραυματίστηκαν κατά την επίθεση με πυροβολισμούς  μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση του δράστη με πυροβολισμούς έλαβε χώρα στο σχολείο Βιέρτολα στη Βάνταα, προάστιο της πρωτεύουσας Ελσίνκι, το οποίο έχει περίπου 800 μαθητές από την πρώτη έως την ένατη τάξη και προσωπικό 90 ατόμων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου.

Το κτίριο αποκλείστηκε από την αστυνομία αμέσως μετά. Οι γονείς πήραν τα παιδιά τους από ένα άλλο σχολικό κτίριο εκατοντάδες μέτρα μακριά από το χώρο της επίθεσης.

«Η ημέρα ξεκίνησε με έναν τρομοκρατικό τρόπο»

«Ο άμεσος κίνδυνος έχει παρέλθει», δήλωσε στο Reuters η διευθύντρια του σχολείου Viertola, Sari Laasila, αρνούμενη να σχολιάσει περαιτέρω.

Η υπουργός Εσωτερικών Mari Rantanen δήλωσε στο X: «Η ημέρα ξεκίνησε με έναν τρομακτικό τρόπο… Μπορώ μόνο να φανταστώ τον πόνο και την ανησυχία που βιώνουν πολλές οικογένειες αυτή τη στιγμή. Ο ύποπτος δράστης έχει συλληφθεί».

Ο πρωθυπουργός Petteri Orpo δήλωσε ότι οι πυροβολισμοί ήταν βαθιά σοκαριστικοί.

«Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα, τους αγαπημένους τους και τους άλλους μαθητές και το προσωπικό», δήλωσε στο X.

Σε συναγερμό η Φινλανδία για την οπλοκατοχή

Σύμφωνα με το reuters οι προηγούμενοι πυροβολισμοί σε σχολεία της Φινλανδίας έχουν θέσει στο επίκεντρο της προσοχής την πολιτική της Φινλανδίας για την οπλοκατοχή.

Το 2007, ο Pekka-Eric Auvinen πυροβόλησε και σκότωσε έξι μαθητές, τη νοσοκόμα του σχολείου, τον διευθυντή και τον εαυτό του χρησιμοποιώντας πιστόλι στο λύκειο Jokela, κοντά στο Ελσίνκι.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2008, ο Matti Saari, ένας άλλος μαθητής, άνοιξε πυρ σε επαγγελματική σχολή στο Kauhajoki, που βρίσκεται στη βορειοδυτική Φινλανδία. Σκότωσε εννέα μαθητές και έναν άνδρα μέλος του προσωπικού προτού στρέψει το όπλο στον εαυτό του.

Δεν ήταν αρκετή η αυστηροποίηση

Η Φινλανδία αυστηροποίησε τη νομοθεσία της για τα όπλα το 2010, εισάγοντας τεστ καταλληλότητας για όλους τους αιτούντες άδεια οπλοφορίας. Το όριο ηλικίας για τους αιτούντες άλλαξε επίσης σε 20 από 18 έτη.

Υπάρχουν περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια αδειοδοτημένα πυροβόλα όπλα και περίπου 430.000 κάτοχοι αδειών στο έθνος των 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το κυνήγι και η σκοποβολή είναι δημοφιλή.