Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από την Τετάρτη.

Η σκόνη από την Αφρική μεταφέρει μια σειρά από επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία στοιχεία, όπως μέταλλα και οξείδια του σιδήρου. Ετσι, έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη ατμοσφαιρική ρύπανση των μεγαλουπόλεων.

Οι οδηγίες των ειδικών για την προστασία από την αφρικανική σκόνη, ιδίως προς τις ευπαθείς ομάδες είναι αυστηρές. Φαρμακευτική αγωγή, επικοινωνία με τον γιατρό τους και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας.

Η επικινδυνότητα του φαινομένου

«Έχουμε αυξημένη αφρικανική σκόνη και μια από τις επιδράσεις της είναι ότι ευνοεί τον σχηματισμό ομιχλών», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο Μιχάλης Σιούτας, διδάκτωρ μετεωρολογίας ΑΠΘ.

«Ενώ η ίδια η σκόνη όταν είναι σε αυξημένη συγκέντρωση μειώνει την ορατότητα, επιπλέον βοηθάει στις συμπυκνώσεις της υγρασίας και προκαλούνται περισσότερες ομίχλες», τονίζει.

Ο Μιχάλης Σιουύτας υπογραμμίζει, πως «Έχει την ιδιότητα η ομίχλη να σχηματίζεται εκεί που υπάρχουν αυξημένα αιωρούμενα σωματίδια, ευκολότερα και συχνότερα. Είναι ένα εποχιακό φαινόμενο, το πιθανότερο είναι να το βλέπουμε συχνά. Παρουσιάζει αυξομειώσεις».

«Ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν αβλαβές, τώρα και λόγω της ρύπανσης μεταφέρονται διαφορά στοιχεία από τις περιοχές προέλευσης (…) τα οποία είναι τοξικά και επιβλαβή. Σίδηρο, μαγγάνιο, αρσενικό. Καλό θα είναι να απομακρύνουμε αυτήν την σκόνη, να την καθαρίζουμε», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από την αφρικανική σκόνη

Το MEGA παρουσιάζει χρήσιμες οδηγίες προστασίας από την αφρικανική σκόνη:

  • Οι πολίτες θα πρέπει να αποφύγουν τη σωματική άσκηση από τις 8:00 – 18:00 και να μην κάνουν βαριές χειρωνακτικές εργασίες.
  • Επιτρέπεται μόνο το περπάτημα και όχι το τρέξιμο ενώ τα παιδιά δεν θα πρέπει να  παίζουν σε εξωτερικό χώρο μετά τις 18:00.
  • Επιπλέον, στο αυτοκίνητο θα πρέπει να μένουν κλειστά τα παράθυρα και να χρησιμοποιείται κλιματισμός μόνο για ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα.