Υποχωρεί σταδιακά από σήμερα το απόγευμα προς την Τουρκία, την Κύπρο και τη βόρεια Αφρική η αφρικανική σκόνη, η οποία χθες (1/4) έκανε αποπνιχτική την ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε δεν περιμένουμε κάποιο αντίστοιχο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης.

«Σταδιακά αναμένεται να εκτονωθεί το όλο φαινόμενο και από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για καλύτερη ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, με τον υδράργυρο ωστόσο να επιμένει σε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα αν και θα σημειώσει μικρή πτώση» έγραψε χθες στην ανάρτησή του στο Facebook.

Οι θερμοκρασίες παραμένουν και σήμερα υψηλές, με το θερμόμετρο να φτάνει στην ανατολική και νότια Ελλάδα τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου. Προς τα δυτικά και βόρεια η θερμοκρασία θα πέσει εξαιτίας του δυτικού ανέμου, που θα απομακρύνει και την αφρικανική σκόνη.

Στην Αττική ο υδράργυρος θα φτάσει τους 29 βαθμούς, ενώ στα ανατολικά του νομού αναμένεται να φτάσει τους 30. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία στους 26-27 βαθμούς.

Μέχρι τη Ρωσία η σκόνη

Εντυπωσιακή ήταν η εξάπλωση της αφρικανικής σκόνης όπου πολύ μεγάλες ποσότητες αυτής έφτασαν μέχρι και τη Ρωσία.

Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο την εξέλιξη της αφρικανικής σκόνης μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Η πρόγνωση του meteo για σήμερα Τρίτη 2/4

Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις, κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, ασθενείς και τοπικά μέτριοι άνεμοι στα πελάγη, αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης, θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα αναμένονται για σήμερα Τρίτη 2/4.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo:

Για την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 προβλέπεται ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις και τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 27 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 7 έως 22 βαθμούς), 13 έως 29 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 15 έως 24 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 7 έως 21 βαθμούς στην Ήπειρο), 13 έως 24 βαθμούς στις Κυκλάδες, 10 έως 29 βαθμούς στην Κρήτη, 13 έως 27 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 17 έως 24 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και τοπικά στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο μέτριοι 5 μποφόρ, όπου βαθμιαία μετά το απόγευμα και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους 4-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς, που μετά το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ασθενείς έως σχεδόν μέτριους 3-4 μποφόρ και στο Σαρωνικό σε τοπικά μέτριους 5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και μετά το απόγευμα από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.