Με την καταμέτρηση των ψήφων στις δημοτικές εκλογές να φτάνει στο 100%, το αποτέλεσμα δείχνει μια μεγάλη ήττα του κόμματος του Ερντογάν. Με σημαντική συμμετοχή η οποία ξεπέρασε το 77% το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο μεγάλος νικητής των αυτοδιοικητικών εκλογών της Τουρκίας.

Φυσικά τα βλέμματα όλων έμειναν στις τρεις μεγάλες πόλεις. Στην Κωνσταντινούπολη ο Ιμάμογλου συγκέντρωσε το 51,09% των ψήφων έναντι του 39.59% που πήρε ο εκλεκτός τους Ερντογάν. Στην Άγκυρα ο Μανσούρ Γιαβάς συγκέντρωσε το 60,35% των ψήφων έναντι 31.69% του αντιπάλου του, ενώ στη Σμύρνη ο Τσεμίλ Τουγκάι πήρε 48,90% των ψήφων, ενώ ο Χαμζά Νταγκ το 37.07%.

Ήττα του Ερντογάν στις μεγάλες πόλεις

Αν ρίξουμε μια καλύτερη ματιά στη γενικότερη εικόνα θα δούμε ότι οι υποψήφιοι που στηρίχτηκαν από την αντιπολίτευση συγκέντρωσαν το 37,74% των ψήφων, ενώ εκείνοι του κόμματος Ερντογάν το 35.49%.

Αυτό αποτυπώνεται καλύτερα αν κάνουμε μια σύγκριση ανάμεσα στις εκλογές της Κυριακής με εκείνες του 2019. Το CHP κέρδισε από τις 15 μητροπολιτικές πόλεις που είχε κερδίσει το 2019 ανέβηκε στις 36 επαρχίες

Πέρα από την Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη και την Άγκυρα η αντιπολίτευση επικράτησε επίσης σε Μανίσα, Προύσα, Μπαλικεσίρ, Ντενιζλί, Αττάλεια, Άδανα, Μερσίνα, Αϊδίνιο, Τεκίρνταγκ και Εσκισεχίρ.

Μεγάλη απώλεια δυνάμεων είχε το κόμμα του Ερντογάν και στην περιφέρεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το AKP κέρδισε μόλις 24 επαρχιακούς δήμους την ώρα που το 2019 είχε επικρατήσει σε 45.

Πανηγυρικοί τόνοι στην αντιπολίτευση

«Αυτή δεν είναι παρά μόνο η αρχή!»: μπροστά στην έδρα του δήμου της Κωνσταντινούπολης, μέγα πλήθος γιόρτασε χθες Κυριακή το βράδυ την επανεκλογή του αντιπολιτευόμενου δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου, πολύ προβεβλημένης από τουρκικά και δυτικά ΜΜΕ μορφής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Μπροστά στη θάλασσα από κόκκινες σημαίες της Τουρκίας και οπαδούς του σε αγαλλίαση, ο δήμαρχος που κατάφερε νέα ήττα στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε επί σκηνής με λευκό πουκάμισο, τη στολή μάχης του.

«Κερδίσαμε τις εκλογές!» διαβεβαίωσε νωρίτερα, χωρίς να περιμένει τα επίσημα αποτελέσματα, που πάντως άφηναν να εννοηθεί από νωρίς το βράδυ πως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) όδευε σε πανωλεθρία.

Η ατμόσφαιρα θύμιζε ποδοσφαιρικούς αγώνες με τους υποστηρικτές του Ιμάμογλου να ανάβουν καπνογόνα. Η νίκη είναι διπλή για τον δήμαρχο Ιμάμογλου, 52 ετών, καθώς όχι μόνο διατηρεί το αξίωμα που κέρδισε έπειτα από σκληρή μάχη το 2019, αλλά κατάφερε θεαματικό «χαστούκι» στον πρόεδρο Ερντογάν.

Υπενθυμίζουμε ότι ειδικά στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν είχε ρίξει μεγάλο βάρος υποστηρίζοντας τον μηχανικό και πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, 47 ετών, που διεκδίκησε το αξίωμα για πρώτη φορά.

Η επόμενη μέρα

Το πολιτικό σκηνικό τώρα την επόμενη ημέρα για τον Ερντογάν, μετά τη νίκη Ιμάμογλου, είναι εντελώς διαφορετικό και ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να βρει τρόπους διαχείρισης με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Με το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για τον νυν δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου να γίνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, αν το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), στο οποίο ανήκει.

Σε όλη τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας του και της προεκλογικής εκστρατείας ο Ιμάμογλου είχε να αντιμετωπίσει ολόκληρο τον κυβερνητικό μηχανισμό, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ετερόκλητη συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις περυσινές προεδρικές εκλογές διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη και κατέρχεται σε αυτές τις εκλογές κατακερματισμένη.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ιμάμογλου κατόρθωσε να συσπειρώσει ένα ευρύτερο κοινό από τους ψηφοφόρους του CHP, που είναι λιγότερο από το 30% στην Κωνσταντινούπολη. Το κοινό αυτό εκτιμάται ότι προέρχεται κυρίως από τους Κούρδους ψηφοφόρους και τους νέους και το δεξιό Καλό Κόμμα της πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μεράλ ‘Ακσενερ.