Τους επτά μύθους και τα τρία ατοπήματα της κυβέρνησης που συνόδευσαν το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής για την μονταζιέρα στα Τέμπη, καταγράφει ο Γιώργος Παπαχρήστος στη σημερινή στήλη «Στίγμα», στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Οπως υπογραμμίζει, είναι καιρός να τελειώνουμε οριστικά με τη μυθολογία και την παραφιλολογία και να φωτιστεί η αλήθεια σχετικά με τα σενάρια που κυκλοφόρησαν και τα οποία δεν διαστρεβλώσαν απλά την πραγματικότητα, αλλά βίασαν άγρια την αλήθεια.

Το πλήρες κείμενο του Γιώργου Παπαχρήστου

Δεν λέω, είναι πολύ «σέξι» ότι στις μέρες μας, που ο Τύπος, και ειδικά ο έντυπος, διέρχεται πολυεπίπεδη και πολυποίκιλη κρίση, από ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» τραντάχτηκε για τα καλά το πολιτικό μας σύστημα. Καθότι όχι μόνο προκάλεσε την κατάθεση μιας πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης, αλλά έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό να απολογείται ουσιαστικά για τα λάθη και τις παραλείψεις στο δυστύχημα των Τεμπών και στην κορύφωση της κρίσης, σε μία ολοφάνερη μετάθεση ευθυνών, να εξαναγκάζεται να «καρατομήσει» δύο στενούς συνεργάτες του, υπουργούς.

Αλλά εκτός από την πολιτική διάσταση του δημοσιεύματος υπάρχει και μία ακόμη, αυτή της άκρατης σεναριολογίας κατά την οποία αναπτύχθηκαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Τουτέστιν όλη αυτή την εβδομάδα που ακολούθησε το δημοσίευμα, «πήξαμε» στο παραμύθι. Τόσο και τέτοιων διαστάσεων, που πραγματικά, αν ζούσε ο μακαρίτης ο Φώσκολος, μέχρι και σίριαλ θα έστηνε με Γιάγκο Δράκο (και ένα πλήθος… δράκων)!

Λοιπόν, για να τελειώνουμε οριστικά με τη μυθολογία, και την παραφιλολογία, σχετικά με όσα κυκλοφόρησαν (αρκετά είδαν και το φως της δημοσιότητας), τα οποία δεν διαστρέβλωσαν απλά την πραγματικότητα αλλά βίασαν άγρια την αλήθεια, έχουμε και λέμε:

  • Μύθος πρώτος, οι κύριοι Παπασταύρου και Μπρατάκος εξ ιδίας πρωτοβουλίας επισκέφθηκαν τον κ. Μαρινάκη. Ητοι, σαν να λέμε, δεν είχαν τι να κάνουν την περασμένη Κυριακή, βραδάκι, και είπαν να πεταχτούν ως το Ψυχικό, να συνομιλήσουν με τον κ. Μαρινάκη για τον Ολυμπιακό και τους σχεδιασμούς του προπονητή Μεντιλίμπαρ για το χθεσινό ντέρμπι της Φιλαδέλφειας με την ΑΕΚ. Ψέμα! Τεράστιο. Οι κ.κ. Παπασταύρου και Μπρατάκος επισκέφθηκαν τον ιδιοκτήτη της Alter Ego Media, η οποία εκδίδει την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», ΚΑΤ’ ΕΝΤΟΛΗΝ του Πρωθυπουργού! Με συγκεκριμένο πλαίσιο συζήτησης και με δική του εξουσιοδότηση για το περιθώριο στο οποίο θα εκταθεί η συζήτηση.
  • Μύθος δεύτερος, «τα πούρα και τα ουίσκια» που «έστειλαν λάθος μήνυμα» ήταν η αιτία που οι Παπασταύρου και Μπρατάκος παραιτήθηκαν. Ψέμα! Τεράστιο. Ούτε «πούρα» κάπνισαν ούτε «ουίσκια» σερβιρίστηκαν οι δύο υπουργοί στην κατοικία του Ευ. Μαρινάκη. Εκτός κι αν το ένα ποτήρι «ξινό νερό» με πάγο που ήπιε ο καθένας βαφτίστηκε για τις ανάγκες της φαρσοκωμωδίας «ουίσκι», συνοδευόμενο φυσικά, για την ίντριγκα του πράγματος, και με «πούρα»…
  • Μύθος τρίτος, στη συζήτηση μεταξύ του ιδιοκτήτη της Alter Ego Media και των δύο υπουργών ήταν παρόντα – και συμμετείχαν!! – τρία, πέντε, οκτώ ή δεκαπέντε άτομα. Ψέμα! Τεράστιο. Ουδείς άλλος ήταν παρών κατά τη συνάντηση του οικοδεσπότη με τους κυρίους Παπασταύρου και Μπρατάκο. Το ακριβές δε είναι ότι οι δύο υπουργοί αποχώρησαν με το που άρχισε να προσέρχεται ένας αριθμός καλεσμένων του κ. Μαρινάκη. Για ευνόητους λόγους και γιατί ό,τι είχαν να πουν με τον εκδότη της εφημερίδας το είχαν ολοκληρώσει. Αλλωστε έπρεπε να ενημερώσουν και τον Πρωθυπουργό, ο οποίος βρισκόταν στον Καναδά, σε επίσημη επίσκεψη.
  • Μύθος τέταρτος, τα αγωνιώδη SMS της κυρίας Μαρέβας Μητσοτάκη προς τον Ευ. Μαρινάκη με περιεχόμενο (πραγματικά για γέλια) του είδους «Να τα βρούμε, άκου τους υπουργούς». Ψέμα! Τεράστιο. Ποτέ δεν εστάλη τέτοιο ή ανάλογου περιεχομένου SMS. Ούτε υφίσταται κάποιου είδους οικειότητα της συζύγου του Πρωθυπουργού με τον κ. Μαρινάκη, η οποία ενδεχομένως να δικαιολογεί παρόμοια μηνύματα, και μάλιστα με περιεχόμενο που άπτεται κυβερνητικών ζητημάτων.
  • Μύθος πέμπτος, οι κύριοι Παπασταύρου και Μπρατάκος παρέμειναν… πέντε ώρες στην κατοικία του κ. Μαρινάκη και σε κατάσταση απόλυτης χαλαρότητας και ευωχίας «κάρφωσαν» στους συνδαιτυμόνες άλλους υπουργούς, όπως λ.χ. τον κ. Σκέρτσο. Ψέμα! Τεράστιο. Ουδέποτε έγινε παρόμοια συζήτηση, πολύ περισσότερο με τους απόντες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών, προσκεκλημένους του κ. Μαρινάκη.
  • Μύθος έκτος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ύστερα από συνάντηση που είχε με τον κ. Μαρινάκη την περασμένη Παρασκευή. Ψέμα! Τεράστιο. Ο κ. Μαρινάκης επέστρεψε στην Αθήνα, από το Λονδίνο, τα ξημερώματα της Παρασκευής προς το Σάββατο. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει συναντηθεί κατ’ ιδίαν – ΠΟΤΕ! – με τον κ. Μαρινάκη.
  • Μύθος έβδομος, το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια έπειτα από συνάντηση που είχε ο κ. Ανδρουλάκης με τον κ. Μαρινάκη. Ψέμα! Τεράστιο. Ως και προηγουμένως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει συναντηθεί κατ’ ιδίαν – ΠΟΤΕ! – με τον κ. Μαρινάκη.

Τούτων δοθέντων, εκτιμώ πως είναι μονόδρομος για τον Ευ. Μαρινάκη να προσφύγει, όπως πληροφορούμαι, σε ποινικά και αστικά δικαστήρια για τα ψευδή, όσο και καταφανώς κατασκευασμένα, δημοσιεύματα.

Επτά στα επτά ψέματα, πάντως, είναι ένα καλό «σκορ», νομίζω, για τους μυθομανείς συνωμοσιολόγους, οι οποίοι οργίασαν αυτό το διάστημα. Αλλά όχι για την αλήθεια. Αν επρόκειτο για ποδοσφαιρικό ματς, θα ήταν 100-0. Εις βάρος της!

… και τρία απίθανα ατοπήματα

Υπάρχει επίσης και μία τελευταία πτυχή. Η διαχείριση από την κυβέρνηση, επικοινωνιακή και πολιτική, μιας δημοσιογραφικής αποκάλυψης. Το πρώτο που θα ανέμενε κανείς, θα ήταν να ανακοινώσει ότι προσφεύγει η ίδια στη Δικαιοσύνη και απαιτεί άμεση διερεύνηση σχετικά με το γεγονός. Δεν το έκανε. Αντί γι’ αυτό, υποχρεώθηκαν (!) υπουργοί και βουλευτές σε ανούσιες δηλώσεις και γελοίες, προκάτ αναρτήσεις, ότι τάχα μου, «ΤΟ ΒΗΜΑ», η Alter Ego Media, «οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα» επιχειρούν α) «να ρίξουν την κυβέρνηση», β) να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, γ) «να συγκυβερνήσουμε»!!

Τρία απίθανα ατοπήματα, σε συσκευασία του ενός.

  • Ατόπημα πρώτο: «ΤΟ ΒΗΜΑ» ενήργησε βάσει σχεδίου «για να ρίξει την κυβέρνηση». Μια απλή ανάγνωση του σημερινού πολιτικού σκηνικού ακυρώνει κάθε ανοησία περί όλων αυτών. Το 2024 δεν είναι 1993 και ούτε θα γίνει. Ουδείς προτίθεται «να ρίξει την κυβέρνηση». Από τον μόνο που κινδυνεύει να πέσει είναι ο (κακός) εαυτός της. Από κανέναν άλλο.
  • Ατόπημα δεύτερο: η αποκάλυψη της εφημερίδας είχε στόχο να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Αλλη αστειότητα. Η αποκάλυψη για τη «μονταζιέρα», στόχο είχε να συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας σχετικά με το τραγικό δυστύχημα, ώστε να επέλθει μέσω της Δικαιοσύνης η κάθαρση στο έγκλημα. Τίποτε άλλο.
  • Ατόπημα τρίτο: η ιδιοκτησία της Alter Ego Media «επιδιώκει να συγκυβερνήσει» με τον κ. Μητσοτάκη. Αυτή η διάσταση, δεν αντέχει καν σχολιασμού. Βολεύει ίσως να χαρακτηριστεί ως «αντίπαλον δέος», αλλά πρόκειται για μια κατασκευή που κατέρρευσε άμα τη εμφανίσει.

Εσωκομματικό και πολιτικό ζήτημα

Και θα πω και δυο λόγια για τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Γιάννη Μπρατάκο, δύο κυβερνητικά στελέχη τα οποία προσέφεραν τις υπηρεσίες τους με υποδειγματικό τρόπο, τόσο στον Πρωθυπουργό ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ (και για διάφορα ζητήματα) όσο και στο λεγόμενο επιτελικό κράτος. Ασφαλώς το κενό που αφήνει στο Μέγαρο Μαξίμου η αποπομπή τους (γιατί περί αποπομπής πρόκειται, όχι περί παραιτήσεως – δεν είχαν άλλωστε λόγο να την υποβάλουν) είναι σοβαρό. Και δύσκολο να καλυφθεί. Αποδεικνύεται δε αυτό από το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχει ευοδωθεί η προσπάθεια για την κάλυψή του.

Η αποπομπή τους επίσης δημιουργεί εσωκομματικά και πολιτικό ζήτημα για τον Πρωθυπουργό, ειδικά σε μια εποχή που «κατηγορείται» ότι αλληθωρίζει προς το μεταρρυθμιστικό ΠΑΣΟΚ. Διότι και οι δύο έχουν δεξιές καταβολές, με αντίστοιχη ιδεολογικοπολιτική «ταυτότητα» και μακρά πορεία στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ. Ειδικά για τον Στ. Παπασταύρου πρέπει να αναφερθεί και κάτι ακόμη: είναι ίσως το πρόσωπο που ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από τον καθένα, επί ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε αλώβητος από τη δοκιμασία και η ανάθεση σε αυτόν καθηκόντων υπουργού Επικρατείας πέρυσι τον Ιούλιο θεωρήθηκε ως οφειλόμενη πράξη αναγνώρισης από τον Κυρ. Μητσοτάκη του πολυετούς αγώνα που έδωσε για την αθωότητά του.

Ο Γ. Μπρατάκος προέρχεται από οικογένεια συνεπών νεοδημοκρατών – ο πατέρας του Αγγελος υπήρξε στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, προ και στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.

Με βάση την προϊστορία των κ. Παπασταύρου και Μπρατάκου, λοιπόν, το μόνο που έχω να υπογραμμίσω είναι ότι η αποπομπή τους δεν περιποιεί και ιδιαίτερη τιμή στον πρόεδρο Κυριάκο. Εξού και σας γράφω παραπάνω για «μετάθεση ευθυνών». Ειδικά με τον τρόπο που έγινε και για την αιτία που εφευρέθηκε. Επιπλέον εντείνει την καχυποψία των υπόλοιπων υπουργών απέναντί του, δεδομένου ότι αποτελεί κοινό μυστικό ότι η επίσκεψή τους στον κ. Μαρινάκη ήταν «αποστολή», και όχι δική τους πρωτοβουλία…

Και η αποπομπή τους ουσιαστικά επιβλήθηκε από την ανάγκη του κ. Μητσοτάκη να αλλάξει άρδην την ατζέντα της συζήτησης στη Βουλή – πώς θα κατηγορούσε τον κ. Ανδρουλάκη για σχέσεις «με οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα», όταν δύο στενοί του συνεργάτες επισκέπτονταν κατ’ εντολήν του εκείνον που θα περιέγραφε με τον συγκεκριμένο όρο;

Από την έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ