«Δεν μπορείς να προβλέψεις ποιος θα είναι αύριο ο νικητής στην Κωνσταντινούπολη. Αν το Νέο Κόμμα Ευημερίας (YRP), του Φατίχ Ερμπακάν, πάρει υψηλό ποσοστό, τότε ο εκλεκτός του τούρκου προέδρου, Μουράτ Κουρούμ, θα ηττηθεί βαριά. Αντίστοιχα, αν το φιλοκουρδικό DEM έχει υψηλή συσπείρωση και οι ψηφοφόροι του δεν ενισχύσουν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), όπως το 2019, ο Εκρέμ Ιμάμογλου θα είναι ο χαμένος. Με άλλα λόγια, οι ρυθμιστές θα είναι το YRP και το DEM», υπογραμμίζει στο ΒΗΜΑ ο Μέριτς Σενιούζ, εκ των αρχισυντακτών της τουρκικής έκδοσης του Independent, ο οποίος κόντρα στο ρεύμα και, κυρίως, σε πλήρη αντίθεση με δημοσκόπους και αναλυτές, ήταν ο μόνος που είχε προβλέψει την νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023.

«Αύριο το πιθανότερο είναι να νικήσει ο Κουρούμ», μας αιφνιδιάζει ο τούρκος συνάδελφός του, Ερκίν Οντζάν, μεσημέρι Σαββάτου, μια ημέρα πριν τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου 49 συνολικά υποψήφιοι θα συναγωνιστούν για το Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης. Την ώρα που συζητά με το ΒΗΜΑ στην γειτονιά-προπύργιο του CHP, Τζιχανγκίρ, τη φωνή του καλύπτει ένα διερχόμενο βανάκι με την φωτογραφία του Ιμάμογλου. Από τα μεγάφωνά του ακούγονται -σαν άναρθρες κραυγές- οι λόγοι που αύριο πρέπει να ψηφιστεί εκ νέου ο δήμαρχος Ιστάνμπουλ.

O Μ. Κουρουμ, υποψήφιος δημαρχος Κων/πολης και ο υποψήφιος δημαρχος Μπέγιογλου για το ΑΚΡ

Ο κόσμος δεν θα ψηφίσει Κουρούμ αλλά Ερντογάν

«Ο κόσμος δεν θα ψηφίσει όμως Κουρούμ», εξηγεί ο Οντζάν. «Θα ψηφίσει Ερντογάν. Γι’ αυτό θα επιτύχει το ΑΚΡ. Θα δούμε πολύ μεγάλη συσπείρωση γύρω από το κυβερνών κόμμα, σαν να πρόκειται για προεδρικές εκλογές», προβλέπει. «Ο τούρκος πρόεδρος έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα ό,τι -νόμιμο ή παράνομο- μπορεί για να αποφύγει την δεύτερη ήττα στην πόλη σύμβολο για τον ίδιο, το ΑΚΡ αλλά και το πολιτικό Ισλάμ. Θα ακούσετε να λένε ότι το διακύβευμα είναι “Βυζάντιο ή Οθωμανική Αυτοκρατορία”. Εκεί θα παιχτεί η παρτίδα», προσθέτει ο συνομιλητής μας, ο οποίος διαβλέπει η «προπαγάνδα των δυο στρατοπέδων» να συνεχίζεται και κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αύριο το βράδυ, τόσο από το ελεγχόμενο απ’ την κυβέρνηση πρακτορείο ΑNADOLU, όσο κι από το ελεγχόμενο από την μείζονα αντιπολίτευση πρακτορείο ΑΝΚΑ. Αμφότερα, μας προϊδεάζει, «θα βγάζουν πρώτα τα αποτελέσματα των δήμων, όπου έχουν οι υποψήφιοί τους προβάδισμα άνω του 20%».

Μιλώντας το πρωί στα Πριγκιπονήσια (το βράδυ θα πραγματοποιήσει την τελευταία συγκέντρωσή του στο Μπεσίκτας), ο Εκρέμ Ιμάμογλου εγγυήθηκε ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε ο φύλακας της Κωνσταντινούπολης. Η δικαιοσύνη και η αδελφοσύνη θα κερδίσουν αύριο». Ανάλογο νικητήριο μήνυμα εξέπεμψε από την Σμύρνη ο πρόεδρος του CHP, Οζγκούρ Οζέλ: «Θα κερδίσουμε μια μεγάλη νίκη αύριο».

«Κάθε ψήφος που δίνεται στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα σημαίνει περισσότερα μετρό, περισσότεροι χώροι πρασίνου, περισσότερες υποτροφίες, περισσότερη κοινωνική στήριξη, περισσότερες πλατείες, περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές, περισσότερες ανακαινίσεις…», είχε αναφέρει μια ημέρα νωρίτερα, στην προεκλογική συγκέντρωσή του ο Ιμάμογλου, μνημονεύοντας τα 24 εκατομμύρια λίτρα Halk Milk, που δόθηκαν δωρεάν στα παιδιά 257.000 οικογενειών «που έχουν ανάγκη. Full Speed Forward για περισσότερο δημόσιο γάλα! Και περισσότερα μέτρα Μετρό από οπουδήποτε».

Σε μια από τις τελευταίες συγκεντρώσεις του (σήμερα το απόγευμα είναι οι δυο καταληκτικές στην Πόλη, όπου ρίχνει το βάρος), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρουσε καμπανάκι του κινδύνου -κάτι που κάνει φτάνοντας στην ώρα της κάλπης και το CHP: «Πρέπει να προστατεύσουμε τις κάλπες», βροντοφώναξε, βέβαιος κι αυτός ότι αύριο «θα πετύχουμε τον στόχο μας με την άδεια του Αλλάχ».

Στις αυριανές αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία, κάλπες θα στηθούν σε 81 επαρχίες, 922 περιφέρειες, 397 πόλεις και 18.257 χωριά – 1.003 είναι οι εκλογικές περιφέρειες όπου οι δήμαρχοι θα εκλεγούν σε επαρχιακή και περιφερειακή βάση. Συνολικά οι υποψήφιοι είναι 12.725, από τους οποίους οι 653 ανεξάρτητοι.

Από τους αναποφάσιστους θα κριθεί το αποτέλεσμα

Στην Κωνσταντινούπολη, παρότι όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Εκρέμ Ιμάμογλου -σχεδόν ό,τι είχε συμβεί στις προεδρικές υπέρ του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που όμως ηττήθηκε-, το αποτέλεσμα αναμένεται να κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τους αναποφάσιστους και τις μετακινήσεις ψηφοφόρων. Αντίθετα, η διαφορά μεταξύ των βασικών μονομάχων διευρύνεται στην Άγκυρα, αγγίζοντας τις 20 μονάδες, υπέρ του δημάρχου του CHP, Μανούρ Γιαβάς, για τον οποίο η εκλογική αναμέτρηση προαλείφεται «περίπατος» (Στην Άγκυρα 24 υποψήφιοι θα δοκιμαστούν στην αυριανή κάλπη).

Δημοσκόπηση της εταιρείας ORC Research για τη Σμύρνη δείχνει απώλεια 14 μονάδων για το CHP, παρότι διατηρεί οριακά πρωτιά.

Στην προεκλογική περίοδο, οι τόνοι ανέβηκαν πολύ λόγω της «παρέλασης» 17 υπουργών από την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να στηρίξουν την υποψηφιότητα Κουρούμ. «Το μόνιμο πρόβλημά τους είναι «γιατί βρίσκονται 17 υπουργοί στο πεδίο;». Δεκαεφτά υπουργοί δεν είναι μόνο στο πεδίο κατά τη διάρκεια των εκλογών, 17 υπουργοί είναι πάντα μεταξύ του έθνους», υπεραμύνθηκε της επιστράτευσης του υπουργικού συμβουλίου στην Κων/πολη , για την ανάκτησή της στις αυριανές εκλογές, από το ΑΚΡ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιμάζ Τούντς, στη συγκέντρωση του κόμματος, στο Μπαρτίν. Προτρέποντας τον δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης: «Κοιτάξτε τον εαυτό σας. Χάνετε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη…». Θυμίζοντας, συγχρόνως ότι ο Ιμάμογλου είχε – σε ανύποπτο χρόνο, κατά το παρελθόν- αναφέρει «Αγαπώ πολύ τις διακοπές, οι διακοπές μου ταιριάζουν».

«Στις 31 Μαρτίου, ελπίζω ότι ο λαός της Κωνσταντινούπολης να σας δείξει πόσο σας ταιριάζουν οι διακοπές. Όλοι θα πούμε Mουράτ Κουρούμ», ανέφερε ο υπουργός.