Τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ αντιδρώντας στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δίνουν ραντεβού έξω από το υπουργείο Υγείας στις 13:30.

«Τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή και η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ακυρώνουν τις θεμελιώδεις αρχές σύστασης του ΕΣΥ που είναι η δωρεάν περίθαλψη με ισότιμη πρόσβαση.

Οι ασθενείς που βρίσκονται χρόνια σε λίστες αναμονής έχουν πληρώσει φόρους και εισφορές και πρέπει να έχουν το δικαίωμα να χειρουργηθούν άμεσα και δωρεάν.

Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού Προσωπικού και Ιατρών κυρίως Αναισθησιολόγων και γι’ αυτό οι λίστες αναμονής για χειρουργεία ξεπερνάει τα δύο έτη» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «το εναπομείναν νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και είναι αδύνατον να μπορεί να ανταποκριθεί με ασφάλεια σε πρόσθετα καθήκοντα έστω επί πληρωμή».