Ως «διαδικασία απολογίας και λογοδοσίας του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή αλλά και όσων κυβερνητικών στελεχών εμπλέκονται στο έγκλημα των Τεμπών»,  χαρακτήρισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου,  την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Όπως είπε, η κ. Κωνσταντοπούλου το κόμμα της συνυπέγραψε την πρόταση δυσπιστίας χωρίς αστερίσκους, ώστε να αναγκαστούν να λογοδοτήσουν όλοι οι υπεύθυνοι, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μαινόμενη προσπάθεια συγκάλυψης των εγκλημάτων της.

Έντονα αντέδρασε η κ. Κωνσταντοπούλου στις κατηγορίες του Υπουργού  Επικρατείας Μάκη Βορίδη  κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ότι είναι εντολοδόχος εκδοτικών συμφερόντων, τονίζοντας ότι «ντροπή και ύβρης προς τις οικογένειες των θυμάτων και της κοινωνίας και είναι μια τακτική και τεχνική αντιπερισπασμού της  κυβέρνησης για να μην λογοδοτήσει για τα κακουργήματα που την βαραίνουν.

«Η Πλεύση Ελευθερίας  αυτονοήτως υπέγραψε την πρόταση δυσπιστίας και ήδη από χθες επικοινώνησα με τον πρόεδρο ΠΑΣΟΚ και του γνωστοποίησα ότι θα υπογράψουμε χωρίς αστερίσκους γιατί  είναι πάρα πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να κληθεί σε λογοδοσία κ απολογία», τόνισε σε δηλώσεις της στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες,  αμέσως μετά την κατάθεση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας.

«Η  ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης, ολόκληρη η κυβέρνηση πίστευαν και ήλπιζαν ότι το έγκλημα των Τεμπών θα ξεχαστεί, θα παρασιωπηθεί, ότι οι ευθύνες θα συγκαλυφθούν και οι υπεύθυνοι θα προστατευτούν. Κάνανε λάθος όμως γιατί υπολόγιζαν χωρίς τους πολίτες αυτής της χώρας,  χωρίς τις οικογένειες των θυμάτων,  χωρίς τα νέα παιδιά που εξεγέρθηκαν από την αρχή , χωρίς τους ανθρώπους που και σήμερα επαναστατούν για την μαινόμενη συγκάλυψη», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας καταλόγισε προσωπικές ευθύνες τόσο στον  πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, σημειώνοντας ότι «η συγκάλυψη ξεκίνησε από το πρώτο λεπτό μετά το έγκλημα και συνεχίζει να μαίνεται».

«Ενέργειες συγκάλυψης διαπράττονται καθημερινά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από την κυβέρνηση του, από τον υπαίτιο και υπόλογο υπουργού το Κώστα Καραμανλή από όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα της ΝΔ,  τον κ. Αγοραστό, κ. Τριαντόπουλο κ. Πλεύρη και όλους εκείνους που έχουν προσωπική σύνδεση και ευθύνη προσωπική σε  σχέση με τα γεγονότα. Όλους  εκείνους που προσπάθησαν να κλείσουν άρον-άρον την Εξεταστική Επιτροπή επιβάλλοντας ένα πόρισμα όχι απλώς απόσεισεις των ευθυνών του κ  Καραμανλή, αλλά συγχαρητηρίων προς αυτόν.

Η διαδικασία  αυτή για την Πλεύση Ελευθερίας έχει αξία πρόσκλησης σε απολογία της κυβέρνησης και οφείλω να πω ότι είδαμε στα κυβερνητικά και πλειοψηφικά έδρανα, τους συνήθεις υπόπτους τον κ. Βορίδη, Γεωργιάδη και Πλεύρη,  αλλά δεν είδαμε τους κύριους εμπλεκομένους, τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Καραμανλή», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Στη συνέχεια, κάλεσε τον πρωθυπουργό «να προσέλθει στη βουλή και να κάνει αυτό που αποφεύγει από τις 22 Νοεμβρίου και να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή του στην υπόθεση, για το γεγονός ότι, είχε προσωπική γνώμη και σχέση με την διαδρομή της εμπορικής αμαξοστοιχίας,  και για το γεγονός ότι το γραφείο του και το Μαξίμου  παρενέβησαν για την προβολή του  σεναρίου του ανθρώπινου λάθους ακόμα και με παραποιητική διοχέτευση ηχογραφημένων συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με τους μηχανοδηγούς».

Είναι υποχρέωση της Πλεύσης Ελευθερίας,  και εγώ προσωπικά ως συνηγόρου θυμάτων, ως πολίτης,  δεν ανέχομαι την συνεχή μεθόδευση κουκουλώματος και θα  κάνω τα πάντα μέσα στη βουλή για να δοθούν εξηγήσεις, για να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη, να κάτσουν στο σκαμνί και για να μπουν φυλακή οι πραγματικοί υπαίτιοι όσο ψηλά και να βρίσκονται αυτοί», υποστήριξε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου πως σχολιάζει τις κατηγορίες του Υπουργού  Επικρατείας Μάκη Βορίδη ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης είναι εντολοδόχος εκδοτικών συμφερόντων η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για τακτική αντιπερισπασμού της κυβέρνησης που δεν θα περάσει.

«Είναι μία τακτική και μία τεχνική του αντιπερισπασμού, να καλείσαι να απολογηθείς για βαρύτατα κακουργήματα, ανθρωποκτονίες, διατάραξη των συγκοινωνιών  για έκθεση της ανθρώπινης ζωής και σωματικής ακεραιότητας τόσων ανθρώπων σε βαθμό κακουργήματος και να  απαντάς δείχνοντας εκείνους που ζητούν λογοδοσία.  Ο κ. Βορίδης είναι και εκείνος εμπλεκόμενος στην υπόθεση των Τεμπών, υπήρξε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Είναι εκείνος που έχει αναλάβει την βρώμικη δουλειά υπεράσπισης του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, είναι εκείνος που οφείλει να δώσει εξηγήσεις και για τον διορισμό του μοιραίου σταθμάρχη και για πάρα πολλά  άλλα», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Η τεχνική αυτή δεν θα περάσει. Αν έτσι λογαριάζουν να αντιμετωπίσουν ένα προσκλητήριο που δεν είναι των κομμάτων αλλά της κοινωνίας .Ζητούν λογοδοσία οι πολίτες η απουσία του και η περιφρόνηση του δεν είναι προς την Αντιπολίτευση, αλλά προς την ελληνική κοινωνία και είναι ένοχη. Μιλάμε για ένοχη απουσία σιωπή και συνολικά ένοχη στάση εκείνου, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι  ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το δυστύχημα και έμεινε άγρυπνος όλο το βράδυ, προσπαθώντας να συλλέξει πληροφορίες και να διαχειριστεί την κατάσταση.

Οι δικές του ομολογίες δείχνουν τον ίδιο για το ποιος εξοικονόμησε την παραποίηση των ηχητικών ντοκουμέντων και την διοχέτευση τους παραποιημένων στην δημοσιότητα όπως και συνολικά οι παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη και των ανθρώπων που τον περιστοιχίζουν δείχνουν ότι μιλάμε για ένα τοίχος προστασίας γύρω από τον πρωθυπουργό».

«Γι΄ αυτές τις ευθύνες καλείται να απαντήσει και όχι να την αποπροσανατολίσει σε άλλα επίπεδα. Δεν νομίζω εξάλλου ότι μπορεί κανείς στα αλήθεια  όση λάσπη και αν έχει διοχετευθεί να κοιτάξει στα μάτια τις χαροκαμένες οικογένειες αλλά και τους ανθρώπους που προσπαθούν ακόμα να ανακτήσου σωματική ακεραιότητα και ψυχική ισορροπία μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα και να τους πει ότι υπηρετούν οικονομικά συμφέροντα. Είναι ύβρης  προς τα θύματα αυτή η στάση και αυτή η τακτική και συμβουλεύω τον κ. Μητσοτάκη και τον συνήγορο του τον κ. Βορίδη να την εγκαταλείψουν», κατέληξε η κ. Κωνσταντοπούλου .