Χωρίς τον φυλακισμένο Μαρουάν Μπαργκούτι, τον δημοφιλέστερο «ηγέτη» των Παλαιστινίων, και χωρίς συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Φατάχ, δεν διαβλέπει καμία προοπτική στο κενό εξουσίας που υπάρχει στην Παλαιστίνη, για την επόμενη κρίσιμη ημέρα μετά τον πόλεμο, ο «μπαρουτοκαπνισμένος» αμερικανικής υπηκοότητας παλαιστίνιος δημοσιογράφος, Νταούντ Κιουτάμπ, ο οποίος έχει υπάρξει εξίσου επικριτικός για κρούσματα λογοκρισίας στον Τύπο και με την κυβέρνηση του Ισραήλ και με την Παλαιστινιακή Αρχή, κι έχει συλληφθεί και από ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και από την κυβέρνηση του Γιασέρ Αραφάτ.

Ο πόλεμος στη Γάζα, προβλέπει, θα τερματιστεί όταν «το ισραηλινό κοινό γίνει αμείλικτο στο αίτημά του για μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων».

Δεκατέσσερις παλαιστινιακές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένων των αντιπάλων Χαμάς και Φατάχ, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν συνομιλίες για να «ενωθούν» υπό το λάβαρο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση;

– «Όχι, δεν έχουν γίνει πρακτικά βήματα για να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος της ενότητας κάτω από την ομπρέλα της PLO».

Λόγω της κόντρας της Χαμάς με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς;

– «Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Αμπάς έθεσε μια σειρά από προϋποθέσεις προκειμένου η Χαμάς να γίνει μέλος της PLO, μερικές από τις οποίες φαίνεται ότι είναι δύσκολο να εκπληρωθούν. Αυτό ενισχύει την εντύπωση ότι ο παλαιστίνιος πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται σοβαρά αυτή τη στιγμή για ενότητα».

Αν και η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, υπό την ηγεσία της Φατάχ με έδρα την Δυτική Όχθη, παραιτήθηκε πρόσφατα, ανοίγοντας το δρόμο για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, στην πράξη δεν έχει αλλάξει τίποτα.

– «Πολλά θα άλλαζαν αν ο Μαρουάν Μπαργκούτι αποφυλακιζόταν. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει καμία αλλαγή, όπως σωστά επισημαίνετε. Φαίνεται ότι χωρίς συμφωνία Φατάχ-Χαμάς, ο Αμπάς θα επιστρέψει στις γνώριμες του τακτικές».

Ποιο είναι ένα βιώσιμο σενάριο διακυβέρνησης της Γάζας μετά τον πόλεμο;

– «Χωρίς τον Μπαργκούτι και σημαντική πρόοδο στις σχέσεις Φατάχ και Χαμάς, δεν βλέπω καμία πιθανότητα για βιώσιμο σενάριο».

Έχει πιθανότητες η λύση των δύο κρατών; Σε ποιο πλαίσιο και ποια μορφή;

– «Η λύση των δύο κρατών θα είναι δύσκολη αλλά είναι ίσως η λιγότερο δύσκολη από τις υπόλοιπες, που είναι και μη βιώσιμες και απαράδεκτες. Υπάρχουν διαφορετικές μορφές για τη λύση των δύο κρατών, αλλά το “κλειδί” είναι το τέλος της ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής, με τους Παλαιστίνιους να έχουν κυριαρχία στη γη, τον αέρα και τη θάλασσά τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να αναγνωρίσει το Ισραήλ εάν προηγούνταν συμφωνία που θα περιλάμβανε την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Πόσο αποφασιστικός μπορεί να είναι ο ρόλος των αραβικών κρατών;

– «Η θέση της Σαουδικής Αραβίας είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια μη αναστρέψιμη πορεία προς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Αλλά, εκτιμώ ότι οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι και πολλοί ακόμη διεθνώς δεν εμπιστεύονται τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Nετανιάχου ούτε την κυβέρνησή του ότι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους».

Πότε πιστεύετε ότι το Ισραήλ θα τελειώσει τον πόλεμο;

– «Ρωτήστε τους ίδιους τους Ισραηλινούς. Είμαι βέβαιος πως όταν καταλάβουν ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί τις δικαιολογίες τους και το ισραηλινό κοινό γίνει αμείλικτο στο αίτημά του για μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου, τότε αυτό θα συμβεί!».