Οι ένοπλοι από το Τατζικιστάν που εξαπέλυσαν την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα είχαν περάσει για μικρό χρονικό διάστημα από την Τουρκία, προκειμένου να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους στη Ρωσία, όμως η ριζοσπαστικοποίησή τους δεν συνέβη εκεί, σύμφωνα με έναν Τούρκο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η πηγή αυτή, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστεί, είπε ότι δεν υπήρχε ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους, κάτι που σημαίνει ότι μπορούσαν να ταξιδέψουν ελεύθερα μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας. Οι δράστες, πρόσθεσε, ζούσαν στη Μόσχα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δύο από τους δράστες έφυγαν από την Τουρκία για τη Μόσχα με την ίδια πτήση, στις 2 Μαρτίου 2024.

Περισσότεροι από 143 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτήν, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ντοκουμέντα από την δράση της ISIS – K

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικά ντοκουμέντα έρχονται στο φως της δημοσιότητας με τους βαριά οπλισμένους και άρτια στρατιωτικά εκπαιδευμένους εκτελεστές.

Αυτά είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά των τρομοκρατών που ανήκουν στον ISIS της επαρχίας Χορασάν, εκείνων που έσπειραν τον όλεθρο στο συναυλιακό κέντρο της Μόσχας.

Το ISIS-K, ή αλλιώς το Ισλαμικό Κράτος της επαρχίας Χορασάν, αποτελεί παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους. Καταλαμβάνει εδάφη του ανατολικού Αφγανιστάν, ενώ υπολογίζεται πως διαθέτει από 4.000 έως 6.000 έμπειρους μαχητές, πολλοί από τους οποίους κατά το παρελθόν βρίσκονταν στην Αλ Κάιντα ή στο πλευρό των Ταλίμπαν.

Είναι μια σουνιτική οργάνωση, που οραματίζεται τη δημιουργία του Αρχαίου Χαλιφάτου του Χορασάν, με εδάφη στο σημερινό Ιράν, Αφγανιστάν, Τουρκμενιστάν, Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.

Γιατί, όμως, το ISIS-Κ έβαλε στο στόχαστρό του Ρώσους πολίτες; Ο Μίχαελ Κούγκελμαν, διευθυντής στο Διεθνές Ακαδημαϊκό Κέντρο Γούντροου Ουίλσον, εξηγεί: «Θα έλεγα ότι εδώ και αρκετά χρόνια το Ισλαμικό Κράτος έχει στο στόχαστρό του τη Ρωσία».

Ενέδρες και επιθέσεις στρατιωτικού τύπου με εκρηκτικά, όπλα υψηλής εμβέλειας και ρουκέτες. Αυτές είναι οι τακτικές και ο τρόπος δράσης του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν.

Ο Λούκας Βέμπερ, αναλυτής στρατιωτικών θεμάτων δήλωσε: «Νομίζω ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει εντοπίσει κενά στον μηχανισμό ασφαλείας της Ρωσίας, ο οποίος έχει τεντωθεί με τις εκστρατείες του στην Αφρική».

Η δράση του, που ξεκίνησε το 2015, έχει οδηγήσει σε αιματοκυλίσματα, όπως η βομβιστική επίθεση τον Μάρτιο του 2022 σε τζαμί της πόλης Πεσεβάρ στο Πακιστάν, με 60 νεκρούς και τουλάχιστον 180 τραυματίες.

Λίγους μήνες νωρίτερα, 170 πολίτες και 13 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν έπειτα από την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενώ η απίστευτης βαρβαρότητας δράση τους καταγράφηκε σε επιθέσεις σε μαιευτήριο, με 24 νεκρούς και σε γαμήλιο γλέντι, όπου εκτελέστηκαν 60 μέλη των Ταλιμπάν.

Ο Alexander Vershbow, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, σχολίασε:

«Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως αποτυχία για τον Πούτιν, πόσω μάλλον όταν η αρχική του αντίδραση στην προειδοποίηση της 7ης Μαρτίου ήταν να κατηγορήσει τις ΗΠΑ για εκβιασμό και να ισχυριστεί ότι αυτό ήταν, ξέρετε, επινόηση».

Τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους της επαρχίας Χορασάν έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις σε βάρος αμάχων στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, καθώς και περίπου 250 σε δυνάμεις ασφαλείας των ΗΠΑ.