Ως απόλυτα σχεδιασμένη περιγράφεται από τις ρωσικές Αρχές ασφαλείας η τρομοκρατική επίθεση που εκτελέστηκε το βράδυ της Παρασκευής σε συναυλιακό κέντρο της Μόσχας.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, η επιλογή του χώρου έγινε στοχευμένα και πολύ προσεκτικά προκειμένου το σχέδιο να εκτελεστεί στην εντέλεια. Ειδάλλως οι δράστες δεν θα κινούνταν τόσο ψύχραιμα κι άνευ βιασύνης. Είχαν προετοιμάσει δηλαδή κάθε κίνησή τους.

Συν τοις άλλοις επρόκειτο για άτομα που:

  • είχαν στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση
  • ήταν άρτια εξοπλισμένα
  • είχαν μελετήσει την όλη αρχιτεκτονική του χώρου

Κατά τους αναλυτές του σχεδίου, οι βαριά οπλισμένοι τρομοκράτες εισέβαλαν σε έναν από τους μεγαλύτερους πολύχωρους της Μόσχας και κινήθηκαν με μεθοδικότητα ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως.

Εντός του συναυλιακού κέντρου προχωρούσαν σε σφιχτό στρατιωτικό σχηματισμό, κρατώντας ο ένας από τον άλλο απόσταση λίγο μεγαλύτερη του ενός μέτρου κι εκτελώντας όποιον συναντούσαν στο διάβα τους.

Είναι απαράμιλλη η απόλυτη νηφαλιότητα με την οποία εκτελούν τους πανικόβλητους πολίτες ενόσω αυτοί προσπαθούν να σωθούν αποφεύγοντας με όποιον τρόπο είναι εφικτό τα πυρά. Ο ένας από τους ενόπλους τρομοκράτες βρέθηκε στο πάνω διάζωμα της κεντρικής σάλας του συναυλιακού χώρου, κρατώντας μια επαναληπτική καραμπίνα. Δεν ξόδευε άσκοπα τα πυρομαχικά του και στόχευε με προσοχή καθένα από τα θύματα του.

Ένας άλλος εκ των δραστών πυροβολούσε με αυτόματο όπλο σημαδεύοντας όσους βρίσκονται στο κάτω μέρος την αίθουσας. Με κρύο αίμα και δολοφονική μανία οι τρομοκράτες δεν έπαψαν να πυροβολούν σωριάζοντας στο έδαφος τα θύματά τους. Όταν έπεφταν νεκροί όσοι ήταν στο οπτικό πεδίο τους, προχωρούσαν στην επόμενη φάση του σχεδίου τους και στο εσωτερικό της κεντρικής σάλας.

«Είδα τραυματίες. Είδα κόσμο πεσμένο κάτω όταν έπεσαν οι πυροβολισμοί», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Εκατοντάδες επισκέπτες του πολυχώρου βρίσκονταν κοντά στη σκηνή. Ακούγοντας τους πυροβολισμούς σηκώθηκαν και επιχείρησαν να απομακρυνθούν ήρεμα. Ο ήχος όμως από τους πυροβολισμούς έγινε πιο έντονος κι ο πανικός δεν αποφεύχθηκε. Κάποιοι κρύφτηκαν πίσω από τις καρέκλες, άλλοι κινήθηκαν προς τις σκάλες, κάμποσοι εγκλωβίστηκαν πίσω από μια τζαμαρία.

Όσοι επιχείρησαν να κατέβουν από τις κυλιόμενες έπεσαν πάνω σε πτώματα. Το πάτωμα ήταν πλημμυρισμένο με αίματα.

«Είδα με τα μάτια μου πώς οι τρομοκράτες μπήκαν μέσα και άρχισαν να πυροβολούν τους πάντες. Στο τέλος, έριξαν μια μολότοφ και όλα τυλίχτηκαν στις φλόγες. Πήγαμε προς τις εξόδους. Η έξοδος ήταν κλειδωμένη και τρέχαμε σε όλο το Crocus ψάχνοντας για έξοδο. Μάταια», περιέγραψε άλλος μάρτυρας.

Κάποιοι κατέληξαν στα υπόγεια του κτηρίου. Με φακούς από τα κινητά τηλεφωνά προσπαθούσαν να φωτίσουν το χώρο και να βρουν τρόπο διαφυγής. Τα δευτερόλεπτα κυλούσαν δραματικά. Με τα πόδια τους κλωτσούσαν ένα χοντρό τζαμί. Μετα από αρκετή προσπάθεια κατάφεραν να το σπάσουν.

Άλλοι είχαν κατευθυνθεί στα καμαρίνια. Από εκεί βρήκαν μια έξοδο κινδύνου. Κατά εκατοντάδες εξήλθαν από τον πολυχώρο. Ήταν οι τυχεροί, καθώς γλίτωσαν από την τυφλή μανία των τρομοκρατών και τις αδιάκοπες ριπές των όπλων τους. Όσοι δεν τα κατάφεραν, στοιβάχτηκαν σε δεκάδες σάκους νεκρών.

Αυτό που παραμένει αναπάντητο είναι γιατί το εν λόγω παρακλάδι του ISIS, που έχει ως βάση του το Αφγανιστάν, επέλεξε να χτυπήσει την συγκεκριμένη χρονική περίοδο τη Μόσχα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύτηκε στο διάγγελμά του ότι θα ρίξει άπλετο φως και θ’ ανακαλύψει τους υπαίτιους.

Παγκόσμια καταδίκη για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

Ευρωπαίοι ηγέτες κι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα.

Λεπτό προς λεπτό τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κατέγραψαν τις εφιαλτικές στιγμές της επίθεσης ενόπλων. Κι ενώ ρωσικά ειδησεογραφικά δίκτυα «έβλεπαν» ουκρανικό δάχτυλο, ο Λευκός Οίκος εκτιμούσε πως δεν ισχύει αυτό το σενάριο.

Ο Τζον Κίρμπι σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Λευκού Οίκου δήλωσε: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις, αυτή τη στιγμή, πως η Ουκρανία ή Ουκρανοί σχετίζονται με την επίθεση. Να πω, ότι τώρα συμβαίνει αυτό. Το ερευνούμε. Αλλά, δεν θα σας διαφωτίσω, για το αν υπάρχει ανάμειξη της Ουκρανίας, αυτή τη στιγμή».

Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να συμπαρασταθούν στη Μόσχα ενόσω το αυτοαποκαλούμενο ισλαμικό κράτος αναλάμβανε την ευθύνη για το αιματοκύλισμα.

Ο Εμάνουελ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας: «Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά την τρομοκρατική επίθεση, για την οποία, την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος». Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών».

Ο Ουέσλι Κλαρκ πρώην διοικητής ΝΑΤΟ, είπε: «Πιστεύω πως οι Ουκρανοί δεν θα χτυπούσαν ένα στόχο, όπως αυτός. Στοχεύουν διυλιστήρια πετρελαίου, ραντάρ και στρατιωτικούς στόχους. Πρόκειται ξεκάθαρα για έγκλημα πολέμου και οι Ουκρανοί δεν θα το διέπρατταν, όσο κι αν είναι εξοργισμένοι με την Ρωσία, όσο κι αν θέλουν να φέρουν τον πόλεμο στους πολίτες της Μόσχας, οι οποίοι στηρίζουν γενικά τον Πούτιν».

Ενώ ο Όλαφ Σολτς, καγκελάριος Γερμανίας δήλωσε: «Καταδικάζουμε την φρικτή τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων θεατών στη Μόσχα. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών».

Σθεναρή καταδίκη από την Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταδίκασαν σθεναρά την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου και καταδικάζω απερίφραστα την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση εναντίον πολιτών στη Μόσχα. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Η κυβέρνηση και όλοι οι Έλληνες καταδικάζουμε τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων Ρώσων πολιτών. Είμαστε με την ελευθερία, τη Δημοκρατία και τον πολιτισμό. Και η σκέψη μας με τις οικογένειες των θυμάτων και τον λαό της Ρωσίας που θρηνεί τα παιδιά του».

ΗΠΑ & Βρετανία είχαν προειδοποιήσει για την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων

Αναλυτές σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναρωτήθηκαν πώς οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν να αποτρέψουν το μακελειό, αν και η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει, στις αρχές Μαρτίου, για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μόσχα.

«Είναι απίστευτο, επειδή ο Βλαντίμιρ Πούτιν «πλασάρεται» στον ρωσικό λαό ως ο εγγυητής της σταθερότητας και της ασφάλειας, αλλά η Ρωσία, επί του παρόντος, είναι πιο ασταθής, απ’ ό,τι υπήρξε τα τελευταία χρόνια», αναφέρει ρεπορτάζ του δικτύου CNN.

Τα συλλυπητήριά του για την τρομοκρατική επίθεση, εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν, στον Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν συζήτησε με τον Πούτιν προτάσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας από κοινού.

Αίσθηση προκάλεσε και η αποκάλυψη πως η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα είχε προειδοποιήσει από τις 8 Μαρτίου ότι «εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια για επιθέσεις σε μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα συμπεριλαμβανομένων συναυλιών», καλώντας μάλιστα τους Αμερικανούς πολίτες να τις αποφεύγουν».

Μάλιστα, όπως μετέφερε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον σε χρόνο-ρεκόρ οι Αντιτρομοκρατικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι το συγκεκριμένο χτύπημα πραγματοποιήθηκε από ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που έχει ως βάση το Αφγανιστάν.

Επιπλέον σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, από την πλευρά τους αναφέρουν ότι είχαν ενημερώσει ιδιωτικά την ρωσική πλευρά για έναν τέτοιου τύπου απειλής.