Η τετράδα των F-16 Block 52+ είχε απογειωθεί από την 110 Πτέρυγα Μάχης. Λίγα ναυτικά μίλια από τη Χαλκιδική η τετράδα χωρίστηκε για να κάνει μια σειρά εναέριων ελιγμών.

Ανάμεσα στις αερομαχίες ένα εκ των αεροσκαφών άρχισε να βουτά στο κενό. Λίγο πριν τις 14:00 σήμανε συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία για την πτώση του F-16, κοντά στην Ψαθούρα νότια της Χαλκιδικής.

Κάποια στιγμή o πιλότος διαπίστωσε ότι ο κινητήρας του έχει κράτημα και συνεπώς δεν δούλευε καλά κι έσβησε. Στην συνέχεια έκανε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να τον επανεκκινήσει, κι αφού απέτυχαν τότε ενημέρωσε ότι εγκαταλείπει το αεροσκάφος.

Ο 29χρονος πιλότος χρησιμοποίησε το σύστημα εκτίναξης, εγκατέλειψε έγκαιρα το σκάφος, πριν αυτό συντριβεί και λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι περισυνελέγη σώος από ελικόπτερο Super Puma και μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Οι εξετάσεις του πιλότου βγήκαν καλές και σήμερα αναμένεται να πάρει εξιτήριο μετά από ένα 24ωρο προληπτικής διαμονής του στο νοσοκομείο. «Τον περισυνέλεξαν κι αυτή τη στιγμή είναι στο 251. Αισθάνομαι τέλεια που είναι καλά το παιδί μου» είπε στην ΕΡΤ ο πατέρας του πιλότου, Δημήτρης Αποστολάκης.

«Εκφράζουμε τις πιο ειλικρινείς μας ευχές για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του, στον χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους F – 16 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε σήμερα σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Η πρώτη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

«Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:29 μονοθέσιο αεροσκάφος F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας, της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον χειριστή. Στην περιοχή σπεύδει ένα ελικόπτερο τύπου Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, ένα ελικόπτερο τύπου S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος τύπου CL- 415 από την 113 Πτέρυγα Μάχης και κατευθύνεται στην περιοχή η φρεγάτα «Αιγαίο», ενώ είναι σε μεγίστη ετοιμότητα ένα αεροσκάφος τύπου C-130».

Η δεύτερη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

«Ο χειριστής του αεροσκάφους F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, περισυνελέγη στις 15:02 σώος από ελικόπτερο Super Puma της 130 Σμηναρχίας Μάχης, της Πολεμικής Αεροπορίας και κατευθύνεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας».

Όταν ο πιλότος τραβά τον μοχλό εκτίναξης του μαχητικού

Ένας από τους πιλότους, σμήναρχος σήμερα που υπηρετεί στα Φάντομ, ο οποίος είχε εκτιναχθεί από το κάθισμά του, λίγο πριν από την συντριβή του μαχητικού του, μετά από μια δύσκολη αερομαχία στο Αιγαίο, περιγράφει στον Βηματοδότη την περιπέτειά του.

Είναι τρομακτικό, λέει, αυτό που συμβαίνει λίγα δευτερόλεπτα προτού ο πιλότος εγκαταλείψει το αεροσκάφος, προτού δηλαδή τραβήξει τον μοχλό εκτίναξης και βρεθεί μαζί με το κάθισμά του στο αέρα.

Μόλις διαπιστώσει ότι το αεροσκάφος πέφτει, ότι δεν υπακούει στις εντολές του και πως δεν έχει καμία ελπίδα να διασωθεί το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να προσπαθήσει να μην συντριβεί το αεροπλάνο του σε κατοικημένη περιοχή. Είναι πράγματι συγκινησιακό να μαθαίνεις ότι πιλότοι θυσίασαν την ζωή τους για να αποφύγουν τις κατοικημένες περιοχές. Έμειναν έως την τελευταία στιγμή μέσα στο αεροσκάφος τους…