Μια ακτινογραφία των ανάγκων και των προσφορών που υπάρχουν για «χέρια» σε διάφορους τομείς εργασίας στη χώρα μας αλλά και του προφίλ των πολιτών τρίτων χωρών που αιτούνται υπαγωγή στην τροπολογία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αποτελούν τα στοιχεία του υπουργείου αναφορικά με τις αιτήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η τροπολογία που αποτελεί μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση και ταυτόχρονα να απαντήσει στις ελλείψεις που συναντώνται στην αγορά εργασίας σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, συγκέντρωσε περισσότερα από 260 «ναι» στη Βουλή με ευρεία στήριξη από τα κόμματα. Οι διαδικασίες προχωρούν, καθώς έχουν ήδη εκδοθεί οι πρώτες άδειες των αιτούντων.

8.607 αιτήσεις μέσα σε 36 μέρες

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, από τις 9 Φεβρουαρίου (σ.σ. ημερομηνία κατά την οποία άνοιξε η πλατφόρμα) έως τις 15 Μαρτίου έχουν υποβληθεί 8.607 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν εγκριθεί 2.326, ενώ είναι υπό εξέταση 6.281. Από το σύνολο των αιτήσεων, 14 άδειες έχουν εκδοθεί, από τις οποίες έχουν επιδοθεί οι δυο. 2.326 είναι οι προσωρινές άδειες, με τις διαδικασίες ωστόσο να επιβάλλεται να κινηθούν γρήγορα, ιδίως για τις αιτήσεις που αφορούν τομείς όπου πρέπει να καλυφθούν άμεσα τα «κενά» στο εργατικό τους δυναμικό.

Οι περισσότερες αιτήσεις, δηλαδή οι 1.298 αφορούν την εργασία σε τομείς της γεωργίας-κτηνοτροφίας, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός (800) για εργασία σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Οι εν λόγω αριθμοί δικαιολογούνται από τις ελλείψεις εργατών γης που αποτελούν κίνδυνο μη καλλιέργειας μεγάλων εκτάσεων σε όλη την χώρα, αλλά και ελλείψεις προσωπικού σε επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος ενόψει της επικείμενης έναρξης της νέας σεζόν. Πολυπληθλέστατη κατηγορία και οι εργάτες σε κατασκευές και οικοδομές (768 αιτήσεις), δεδομένης και της ανόδου του δείκτη παραγωγής στις κατασκευές, με ετήσια αύξηση 11,6%. Από την άλλη πλευρά, μόλις ένας πολίτης τρίτης χώρας εργάζεται στον τομέα της εκπαίδευσης και αιτήθηκε άδεια διαμονής.

Όσον αφορά το προφίλ των αιτούντων, η συντριπτική πλειοψηφία, ήτοι οι 6.521 είναι άντρες ενώ 2.086 είναι γυναίκες. Στο σύνολο, οι περισσότεροι τοποθετούνται ηλικιακά μεταξύ 25-49 ετών (6.999 αιτήσεις). Από αυτόν τον αριθμό, 3.363 αιτήσεις αφορούν άτομα ηλικίας 30 έως 39 ετών. Οι 4.095 αιτούντες βρίσκονται σε καθεστώς μισθωτής εργασίας.

Οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 193 του νόμου 5078/2023, οι πολίτες που δύνανται να εκμεταλλευτούν την εν λόγω τροπολογία πρέπει να:

α) διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου,

β) διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής χωρίς το καθεστώς διαμονής τους να έχει ρυθμιστεί και συνεχίζουν να διαμένουν στην Ελλάδα και

γ) συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία (3) συνεχή έτη παραμονής στην Ελλάδα πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως την 31η Δεκεμβρίου 2024

Τα τρία βήματα για τη νόμιμη μετανάστευση

Στη τροπολογία αλλά και στα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση με σκοπό τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αναφέρθηκε ο Δημήτρης Καιρίδης κατά την διάρκεια του East Macedonian Thrace Forum. Ο υπουργός τόνισε πως «η μετανάστευση υπάρχει διαχρονικά και κάνει τον κόσμο καλύτερο, εμείς οι Έλληνες το γνωρίζουμε καλά» συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα είναι «πώς θα τη διαχειριστούμε σωστά υπέρ της ελληνικής κοινωνίας και όχι των διακινητών».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει, πέρα από το πρόβλημα της παράνομης, και το πρόβλημα έλλειψης νόμιμων μεταναστών και εργατικού δυναμικού, τόσο στον αγροτικό όσο και στον βιομηχανικό τομέα αλλά και στις κατασκευές και τον τουρισμό, και έχει ανάγκη χαμηλής αλλά και υψηλής ειδίκευσης μεταναστών.

Αναφέρθηκε δε στην αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης για την σύσταση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού νόμιμης μετανάστευσης, ο οποίος αποτελείται από τρία βήματα, με το πρώτο, όπως είπε, να έγινε με την ψήφιση της τροπολογίας: «Το δεύτερο βήμα είναι οι διμερείς συμφωνίες με έξι συνολικά χώρες και το τρίτο είναι η αναβάθμιση του διοικητικού μηχανισμού για τη νόμιμη μετανάστευση».

Το 2024 είναι έτος της νόμιμης μετανάστευσης για εμάς, και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να περάσουμε την χρονιά των ευρωεκλογών, τόνισε ο κ. Καιρίδης.