5 το πρωί: Η κόντρα στη Βουλή για τα Τέμπη – Η αύξηση του κατώτατου μισθού – Η συμφωνία για τα Canadair

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε χθες το πόρισμα της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν πυρά κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για συγκάλυψη ποινικών ευθυνών «γαλάζιων» υπουργών.

1

Πολιτική αντιπαράθεση για το πόρισμα της εξεταστικής για τα Τέμπη

  • Υπό το βλέμμα των συγγενών των θυμάτων: Πυρ ομαδόν από το σύνολο της αντιπολίτευσης δέχτηκε η κυβέρνηση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της εξεταστικής για τα Τέμπη, την ώρα που συγγενείς θυμάτων αλλά και τραυματίες ήταν εκεί για να παρακολουθήσουν τα όσα ειπώθηκαν από τους βουλευτές των κομμάτων.
  • Ένταση και αλληλοκατηγορίες: Η ΝΔ έκανε λόγο για απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της εθνικής τραγωδίας, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για επιχείρηση συγκάλυψης ποινικών ευθυνών «γαλάζιων» υπουργών. Ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για προσβλητικό πόρισμα, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται ως αγέλη εξουσίας.
  • Τι είπαν τα υπόλοιπα κόμματα: Βέλη κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Την πρώτη και βασική πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο έγκλημα φέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Ο σταθμάρχης της ΝΔ είναι ο Μητσοτάκης. Αυτός φταίει. Άρση ασυλίας όλων των πολιτικών προσώπων τώρα», ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Οι διάχυση των ευθυνών στους πάντες και η αναδρομή σε ένα απώτατο παρελθόν σημαίνει συσκότιση των πραγματικών ευθυνών, σημαίνει αθώωση των πραγματικών υπευθύνων», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης. «Κυβέρνηση στην υπόθεση Τεμπών είχε σύνθημα ποδοπατάμε όποιον βρεθεί στο δρόμο μας. Στα Τέμπη συντελέστηκε έγκλημα», είπε ο Δημήτρης Νατσιός.
2

Τα πιθανά σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού

  • Προ των πυλών: Όλα είναι έτοιμα για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Επιτροπής Διαβούλευσης για τον Κατώτατο Μισθό και το Κατώτατο Ημερομίσθιο του 2024. Το πόρισμα βρίσκεται ήδη στο γραφείο της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, ενώ αναμένεται η εισήγησή της στο υπουργικό συμβούλιο για να προσδιοριστεί το ύψος του νέου κατώτατου μισθού.
  • «Πρώτος αριθμός το 8»: Ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε χθες, 20/03 πως «ο πρώτος αριθμός του κατώτατου μισθού θα είναι 8 και την επόμενη εβδομάδα θα ξέρουμε το ύψος του. Πάντοτε η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεράσει 2 διαφορετικές ανάγκες. Πρώτον, την πίεση που έχουν οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και από την άλλη, τις αντοχές των επιχειρήσεων».
  • Τα σενάρια: Τρία είναι τα σενάρια που εξετάζονται από την κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο σενάριο προκύπτει από το πόρισμα ΚΕΠΕ και προτείνει αύξηση 4-5% που μεταφράζεται σε 811-819 €/μήνα, το δεύτερο και βασικό σενάριο αφορά σε αύξηση 5-6,5% δηλαδή 820-830 €/μήνα, ενώ το τρίτο βασίζεται σε αύξηση της τάξεως του 7,6%  δηλαδή 840 €/μήνα.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Καναδά και η συμφωνία για τα Canadair

  • Η επίσκεψη: Συνέντευξη εν όψει της επίσκεψης του στον Καναδά, έδωσε στη μεγάλη καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail». ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «ανεξήγητο» το κενό των 41 ετών από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα, «δεδομένων των ισχυρών ελληνοκαναδικών δεσμών». «Είχα θέσει ως προτεραιότητα να επισκεφθώ επίσημα τον Καναδά για να συζητήσω με την ελληνοκαναδική κοινότητα και να μιλήσω για την οικονομική πτυχή της συνεργασίας μας», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.
  • Η συμφωνία: Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Καναδά, τις επόμενες ημέρες, θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για την απόκτηση νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair, όπως προκύπτει από την προαναφερθείσα συνέντευξη. «Πρόκειται για μία μεγάλη αγορά για την Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως το συνολικό κόστος για την προμήθεια των νέων αεροπλάνων από την καναδική De Havilland ανέρχεται σε περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ.
  • Οι λεπτομέρειες: Η συμφωνία προβλέπει συγκεκριμένα την αγορά πέντε αεροσκαφών τύπου DHC-515, μέσω του εξοπλιστικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής και ακόμα δύο μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας rescEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δύο τελευταία θα έχουν ως έδρα την Ελλάδα και θα επιχειρούν κανονικά στη χώρα μας, όμως θα έχουν ως προτεραιότητα τις αποστολές ευρωπαϊκής βοήθειας σε περίπτωση μεγάλων πυρκαγιών σε άλλη χώρα.
4

Συνετρίβη F-16 νότια της Χαλκιδικής

  • Παραλίγο τραγωδία στην Ψαθούρα: Συναγερμός σήμανε χθες λίγο μετά τη μία το μεσημέρι στην Πολεμική Αεροπορία όταν πιλότος μαχητικού F-16 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος του και να βρεθεί στη θαλασσιά περιοχή ανάμεσα στη νήσο Ψαθούρα των Σποράδων και της Χαλκιδικής.
  • Η επιχείρηση διάσωσης: Στην περιοχή άμεσα έσπευσαν ένα ελικόπτερο Super Puma από την Λήμνο, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ένα καναντέρ, ενώ και η φρεγάτα Αιγαίο κατευθύνθηκε στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, ιδιώτες κατέπλευσαν από την Αλόννησο με σκάφη. Το πλήρωμα του Super Puma κατάφερε και εντόπισε σώο τον χειριστή προχωρώντας στην διάσωσή του. Μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα.
  • Τι οδήγησε στη συντριβή: Παράλληλα, ερευνώνται οι συνθήκες της συντριβής του μαχητικού αεροσκάφους. Αυτό που έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής είναι ότι η εκπαιδευτική άσκηση στην οποία συμμετείχε ο 29χρονος υποσμηναγός ήταν πολύ απαιτητική και κατά την διάρκεια αυτής ο ένας κινητήρας του F-16 παρουσίασε μηχανολογικό πρόβλημα. Στη συνέχεια, ο πιλότος έκανε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να επανεκκινήσει τον κινητήρα, κι αφού απέτυχαν όλες οι προσπάθειες, τότε ενημέρωσε ότι εγκαταλείπει το αεροσκάφος.
5

Η μεγάλη «μάχη» της Εθνικής στον δρόμο για το Euro

  • Ο αγώνας: Το Καζακστάν υποδέχεται σήμερα στις 21:45 η Εθνική μας ομάδα, στην προσπάθεια που κάνει για να βρεθεί στα γήπεδα της Γερμανίας για το Euro του προσεχούς καλοκαιριού. Ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός, Γκουστάβο Πογέτ, δεν θα έχει στη διάθεση του τον κεντρικό αμυντικό του ΠΑΟΚ, Κωνσταντίνο Κουλιεράκη, ο οποίος τέθηκε εκτός λόγω τραυματισμού στην τελευταία προπόνηση.
  • Το πριμ: Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως οι διεθνείς, σε περίπτωση που καταφέρουν να προκριθούν στα τελικά της διοργάνωσης, θα μοιραστούν συνολικά το 50% του bonus που η UEFA έχει προβλέψει να χορηγήσει στις ομοσπονδίες. Πρόκειται για ένα ποσό που, για τους διεθνείς, ξεπερνά τα 4.5 εκατομμύρια ευρώ, καθώς σε καθεμιά από τις 32 ομάδες της διοργάνωσης αντιστοιχεί πριμ 9.25 εκατομμυρίων.
  • Η συνέχεια: Η εθνική μας ομάδα, εφόσον ξεπεράσει το εμπόδιο του Καζακστάν σήμερα, θα πρέπει να επικρατήσει και επί του νικητή του ζευγαριού Γεωργία – Λουξεμβούργο, έτσι ώστε να προκριθεί στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr