Όσοι έχει τύχει να υπηρετήσουν στο στρατόπεδο εκπαιδεύσεως της Θήβας, ή έστω πήγαν κάποια στιγμή σε επισκεπτήριο φαντάρων, ξέρουν πολύ καλά για την απέραντη ανηφόρα αμέσως μετά την κεντρική πύλη που οδηγεί στο άπειρο. Ή στο πουθενά – ανάλογα με την οπτική και τη διάθεση του καθενός που την αντικρίζει.
Είναι ακριβώς αυτή η ατελείωτη ασφαλτοστρωμένη διαδρομή που ο Στέφανος Κασσελάκης περπάτησε χθες το απόγευμα (Παρασκευή 15/3) αρχίζοντας να εκτίει την πολύ σύντομη θητεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις ως ένας αυθεντικός «πυροβολικάριος». Είναι αυτή ακριβώς η ανηφόρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πιστεύει πως θα διανύσει ωσότου φτάσει στην κορυφή του λόφου, μπήξει στο χώμα τη σημαία της κυριαρχίας και πανηγυρίσει τη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές μ’ ένα, όσο το δυνατόν πιο, αξιοπρεπές ποσοστό.
«Δεν θέλω λούφα, να με λιώσουν θέλω, βάλτε με τώρα να κάνω push ups, αντέχω» απαντούσε ο Στ. Κασσελάκης σε κουβέντα με ψηφοφόρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του εύχονταν «καλή θητεία και γρήγορα πίσω» αμέσως μετά την ομιλία για την έναρξη της ευρωκαμπάνιας για την πανελλαδική μάχη της 9ης Ιουνίου – την πρώτη δική στην ηγεσία της Κουμουνδούρου. Μάλλον το Πυροβολικό, το Πυροβολικό, το Πυροβολικό πολύ το αγαπά…
Ισχύς Δια της Γνώσεως
Με κούρεμα απολύτως συμβατό για την περίσταση, κοντό και περιποιημένο για το οποίο ζήτησε την άποψη παρευρισκόμενων ρωτώντας αν εγκρίνουν, κόντρα ξύρισμα, αλλά κοστούμι με μαβιά γραβάτα και το χειλόφωνο ως σταθερή προέκταση του εαυτού του, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είχε μόλις αφήσει τ’ όπλο του και σε θέση ανάπαυσης γινόταν ξανά η ατραξιόν και πόλος έλξης για δεκάδες φωτογραφίες σε άλλη μία πολιτική εκδήλωση εντός 48ώρου
Είχε προηγηθεί η παρουσίαση του φορολογικού προγράμματος, το οποίο κατά μεγάλο ποσοστό είχε επιμεληθεί ο υπεύθυνος τομεάρχης Νίκος Παππάς. Επειδή μάλιστα είχε δουλέψει πολύ γι’ αυτό «συγχωρείται», όπως ανέφερε κάνοντας χιούμορ ο Στ. Κασσελάκης, επειδή χτύπησε το κινητό του και δεν το είχε στο αθόρυβο ενόσω ανέπτυσσε τους δέκα άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Δεν θα τον έψεγε, πολλώ δε μάλλον θα τον «τιμωρούσε για ένα τόσο δα παράπτωμα. Προσώρας άλλωστε τα μαχαίρια της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπει στα θηκάρια. Η «Ισχύς Δια της Γνώσεως» πρεσβεύει ως σύνθημα το Πυροβολικό, άρα ο 35χρονος πολιτικός προτιμά σε αυτήν την κομβική προεκλογική περίοδο να τους έχει όλους τους άλλους μαζί του. Φίλους κι αντιπάλους. Κατάλαβε ότι αυτό είναι το σοφότερο (και για τον ίδιο) όσο μάλιστα θα απουσιάζει.
Εξ ου και στην πρώτη σειρά των θέσεων ήταν τόσο η Όλγα Γεροβασίλη όσο και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Επίσης ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Παύλος Πολάκης (που του έχει δώσει συγχωροχάρτι), ο Διονύσης Καλαματιανός, η Κατερίνα Νοτοπούλου. Μαζί και οι «ουδέτερες» Ρένα Δούρου – Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Αλλά και οι νεοπροεδρικοί: ο Ευάγγελος Αποστολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πέτρος Παππάς, η Άννα Βαγενά, η Ραλλία Χρηστίδου, ο συντονιστής τομεαρχών Γιάννης Σαρακιώτης, οι συνεργάτες πλέον Ράνια Σβίγκου (γραμματέας), Γιάννης Βουλγαράκης (συντονιστής οργανωτικού γραφείου) κι ο Όθων Ηλιόπουλος (για να διαψεύσει ότι παραιτείται).
Όπως φυσικά παρόντα ήταν στελέχη που θα διεκδικήσουν την παρουσία τους στο ευρωψηφοδέλτιο μέσα από τη διαδικασία των προκριματικών (14 Απριλίου) και κατόπιν την παρουσία τους σε Βρυξέλλες – Στρασβούργο. Οι νυν Ευρωβουλετές Κ. Αρβανίτης – Ελ. Κουντουρά, αλλά και ο (σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής) Νικόλας Φαραντούρης με την (πρώην εκπρόσωπο Τύπου) Δώρα Αυγέρη και τον πρώην μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά. Πιο διακριτικές από την άλλη οι παρουσίες της ολυμπιονίκη στο ύψος Νίκης Μπακογιάννη (που ίσως κατέλθει ως υποψήφια) και της ηθοποιού Βάσιας Παναγοπούλου.
Πυρ ομαδόν κατά κυβέρνησης, Μητσοτάκη και ΕΛΚ
Γενικώς το βράδυ της Πέμπτης ο Στέφανος Κασσελάκης επιστράτευσε αρκετά το χιούμορ. Κυρίως το μαύρο, το βιτριολικό. Σκέτο φαρμάκι. Προκειμένου να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης και ν’ αναδείξει όλα εκείνα που ο ΣΥΡΙΖΑ πρεσβεύει ως, για τον ίδιο, η μοναδική προοδευτική παράταξη της χώρας. Με κάθε νέα αφορμή ο αρχηγός του κόμματος εξαπέλυε τα βέλη του προς τη Νέα Δημοκρατία. Το ένα μετά το άλλο.
Σχολίασε σκωπτικά την επαναφορά του πυρσού στη σημαία του κυβερνώντος κόμματος, λέγοντας ότι «τα σύμβολα λένε πολλά». Έκανε λόγο για «ιστορική ντροπή» μιλώντας για το ψήφισμα καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωκοινοβούλιο για το Κράτος Δικαίου και τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών μαζί με το σκάνδαλο των υποκλοπών με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η δημοκρατία. Καθρέπτισε τη Νέα Δημοκρατία σε πρόσωπα όπως ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Νίκος Γεωργιάδης και ο Ηλίας Μίχος.
Επιτέθηκε στην Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, την οποία προσφάτως στήριξε ανοικτά ο Κυρ. Μητσοτάκης προκειμένου να επανεκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ακολούθημα των ΗΠΑ» και εκβιαζόμενη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατηγόρησε «επιτήδειους υπουργούς» (λέγε με Άδωνι Γεωργιάδη) που φωτογραφίζονται πάνω από ασθενείς απογευματινών χειρουργείων και πανηγυρίζουν. Μίλησε για αλαζονεία του 41% που θα φανεί στο ζύγι.
Κατέκρινε την Άννα-Νικόλ Ασημακοπούλου και Νίκη Κεραμέως για «επιστολικό μάρκετινγκ» με αφορμή τη διαρροή emails Ελλήνων του εξωτερικού. Χαρακτήρισε υποκριτή τον Κυρ. Μητσοτάκη επειδή πανηγύρισε για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, ενόσω ακόμη δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες για το ναυάγιο στην Πύλο. Ανέβασε κι άλλο τους τόνους επισημαίνοντας πως το ΝΑΤΟ είναι αμυντική συμφωνία κι ότι «εμείς δεν θα στέλνουμε φρεγάτες». Άφησε τέλος να εννοηθεί ρουσφετολογική επιλογή υποψήφιων Ευρωβουλευτών, την ώρα που «εμείς δεν έχουμε ανάγκη να βολέψουμε μηχανισμούς».
Παιχνίδι με το κοινό του
Σε μια κατά τ’ άλλα ήσυχη και χωρίς γηπεδικές εξάρσεις ή συνθήματα βραδιά, όπως οι πιο εκκωφαντικές ομιλίες του στο Συνέδριο, κάθε τέτοια δηλητηριώδη αποστροφή κατά την ομιλία του κι ένα θερμό χειροκρότημα που τον διέκοπτε για λίγα δεύτερα. Του επέτρεπε έτσι να πιει μια γουλιά νερό ή να ισιώσει ξανά τη γραβάτα του. Ακόμη και να σφουγγίσει τη μύτη του, διότι «με τόσες αγκαλιές και φιλιά έχω μπουκώσει».
Πότε πότε άνοιγε και διάλογο με το κοινό (του) στις τρεις πλευρές των καθισμάτων. Την αποζητά την αλληλεπίδραση, του αρέσει να λαμβάνει τα vibes όσων των περιστοιχίζουν. «Μπράβο Στέφανε», ακούστηκε από το βάθος μετά από μια φράση του, κι ένευσε προς τα ‘κει. Αλλά κι ένα «δολοφόνοι» που απλώθηκε στην αίθουσα στο «τι σόι Ευρώπη είμαστε», το οποίο όμως έσπευσε να μαζέψει άμεσα. «Όχι, άστο αυτό» συνέτισε γρήγορα την κυρία που το ξεστόμισε.
Οι συνεντεύξεις με τους πολίτες
Η εικόνα από τα βίντεο με συνεντεύξεις περαστικών από την Ερμού στο κέντρο της Αθήνας πλαισίωναν όσα είχε σχεδιάσει να πει για την Ευρώπη του σήμερα και του αύριο, με την οποία κοινό μόνο είναι μονάχα το νόμισμα. Αναλύοντας τους δέκα άξονες ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του υπογράμμισε την ανάγκη μιας ΕΕ ισχυρής, αυτόνομης και δίκαιης που θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και θα προσφέρει λύσεις απέναντι στην ενισχυμένη alt right κουλτούρα που κερδίζει έδαφος, την ομοφοβία και τον ρατσισμό.
Λύσεις σε ζητήματα όπως το κυπριακό, το παλαιστινιακό, λύσεις που θα συμβαδίζουν με το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη, όχι με τους πολεμικούς εξοπλισμούς, λύσεις που θ’ αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη μέσα από την αύξηση μισθών-συντάξεων και θα επενδύουν στην έρευνα αξιοποιώντας προς όφελος την τεχνητή νοημοσύνη. Λύσεις που δεν θα παραπέμπουν στον Μεσαίωνα των καμένων μαγισσών.
Το σαρδάμ που «έσωσε»
Οι παύσεις σε όλο αυτό ήταν επίσης μέρος του επικοινωνιακού παιχνιδιού. Της πειθούς και της μίμησης. Παύσεις επαναφόρτισης μπαταριών, παύσεις σιγής για μεγαλύτερη έμφαση των όσων είχαν ειπωθεί κι όσων θα ακολουθούσαν αμέσως μετά. Λιγότερη σκηνοθεσία, περισσότερη ατομική πρωτοβουλία. Όπως και το λεκτικό ολίσθημα της «γενοκτονίας» αντί «γυναικοκτονίας». Σαρδάμ που διόρθωσε και το προσπέρασε πάραυτα επισημαίνοντας πως τουλάχιστον η μια έννοια έχει αναγνωριστεί διεθνώς ενώ η άλλη όχι.
Κι όταν πια τέλειωσε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση της μάχης των Ευρωεκλογών «γιατί κι εμείς εδώ είμαστε πολλοί, έχουμε το δίκιο με το μέρος και είμαστε γεννημένοι για τα όμορφα και τα δύσκολα» το παρατεταμένο standing ovation «Για Μια Άλλη Ευρώπη» δημιούργησε ένα πλατύ χαμόγελο άπλετης ικανοποίησης στο πρόσωπό του. Που αποτυπώθηκε μεν στις δεκάδες φωτογραφίες, μένει όμως να «εκφραστεί» και στην κάλπη, με τρόπο μάλιστα πειστικό.
«Θα μου λείψετε» είχε πει πριν από την έναρξη της ομιλίας του και μάλλον το εννοούσε, μιας και για τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες οι επαφές του με τον έξω κόσμο κόβονται αναγκαστικά. Σιγή ασυρμάτου οπότε. Είναι κι αυτός ο εγκλεισμός στο στρατόπεδο της Θήβας ένα mind game για έναν τόσο εξωστρεφή πρόεδρο – μια ανηφόρα νεοσύλλεκτου που έχει υποχρέωση ν’ ανέβει.