Όσα περισσότερα προλαβαίνει να πει λέει ο Στέφανος Κασσελάκης προτού παρουσιαστεί στη Θήβα για τη σύντομη θητεία του στον στρατό και παραδώσει για λίγο τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ στο ενισχυμένο Εκτελεστικό Γραφείο.

Μιλώντας την Πέμπτη στο ετήσιο συνέδριο «The Upfront Initiative», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άνοιξε ένα πολλαπλό μέτωπο με Κυβέρνηση, ΠαΣοΚ και λοιπές δυνάμεις του Κοινοβουλίου, επιχειρώντας μια αποδόμηση τη δική τους ρητορική.

«Η ατιμωρησία πρέπει να τελειώσει»

Κατά τον κ. Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική «προοδευτική δημοκρατική παράταξη στη χώρα». Υποστήριξε μάλιστα πως «ποτέ δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε από αυτό που είμαστε», προσκαλώντας όλον τον κόσμο της Κεντροαριστεράς «να μπει στο κόμμα μας και να συνεισφέρει».

Στην αναφορά του για την κυβέρνηση, ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτήρισε ντροπή στη στάση της στο έγκλημα των Τεμπών υποστηρίζοντας ότι «είναι πολύ λυπηρό ότι η Ευρωπαία εισαγγελέας λέει ότι την μπλοκάρουν. Κάποια στιγμή στη χώρα μας πρέπει αυτή η ατιμωρησία πρέπει να τελειώνει».

Όπως επεσήμανε επίσης «η θεωρία του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσε 330 ευρωβουλευτές να ψηφίσουν εναντίον της Ελλάδας για το κράτος δικαίου, αποδεικνύεται ότι είναι μία παραπλάνηση. Είναι ντροπή για το κράτος μας, ανήθικο για τις οικογένειες που έχουν χάσει τους συγγενείς τους. Τους έχουμε στο μυαλό μας».

Ερωτηθείς για την ισότητα στον γάμο, ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι είναι πάρα πολύ υπερήφανος που ο ΣΥΡΙΖΑ συνέδραμε με τη στάση έτσι ώστε να εγκριθεί το νομοσχέδιο, υπερασπιζόμενος τον Παύλο Πολάκη που απείχε από την ψηφοφορία λέγοντας ότι «θα ανεβεί μαζί μου και στα 400 μέτρα υψόμετρο».

«Το μισό ΠαΣοΚ είναι κεντροδεξιά»

«Ασχοληθείτε με τα άλλα κόμματα που έχουν το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδα να απέχει και να επιτρέπει τέτοιες συμπεριφορές που οδηγούν τον κόσμο στην αυτοκτονία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύοντας το πρώτο σκέλος της επίθεσής του στο ΠαΣοΚ.

«Το μισό ΠΑΣΟΚ είναι κεντροδεξιά, δεν είναι κεντροαριστερά. Το είδατε και στο νομοσχέδιο με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», υποστήριξε σε μια άλλη αποστροφή του λόγου, προτού χαρακτηρίσει ομοφοβικό κόμμα το ΚΚΕ και τους εγκαλέψει για το γεγονός πως δεν ψήφισαν την ισότητα τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ποτέ να απολογηθεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντιθέτως να σας θυμίσω ότι ο προκάτοχός μου, ο τέως πρόεδρος (σ.σ. Αλέξης Τσίπρας), ήταν αυτός που το καλοκαίρι του 2022 είχε υπογράψει πρώτος πρώτος την πρόταση νόμου για τον γάμο. Δεν πρόκειται να απολογηθώ ποτέ για τη στάση μας στα ανθρώπινα δικαιώματα» υπογράμμισε.

Παράλληλα σχολίασε νέα ομοφοβική δήλωση του Κυριάκου Βελόπουλου, λέγοντας: «Του λέω να ασχοληθεί με τις κηραλοιφές που πουλάει και την φαλάκρα του. Εγώ χτες κουρεύτηκα, δεν έχω να κρύψω κάτι. Τέτοια εμμονή, κάτι έχει να κρύψει».

Αναφορικά με τη φραστική επίθεση που δέχθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη και το κάψιμο ομοιώματός του στη Κέρκυρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι σε προσωπικό επίπεδο αυτές οι επιθέσεις τον αφήνουν αδιάφορο. «Είναι θετικό ότι τουλάχιστον με αφορμή εμένα βγαίνει η μισαλλοδοξία της κοινωνίας, έτσι ώστε να την αντιμετωπίσουμε», τόνισε.

«Θα μπω στην εκκλησία κι ας με βγάλει εκείνος έξω»

Σχετικά με τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Είμαι θρησκευόμενος και πιστεύω στον Θεό, στον Χριστό, είναι χριστιανός ορθόδοξος, συγχρόνως δεν θεωρώ ότι χρειάζομαι την άδεια οποιαδήποτε ιερά για να μπω στην εκκλησία. Ο πρώτος άνθρωπος που το απέδειξε είναι οι Οικουμενικός Πατριάρχης. Έχω σκοπό να κάνω Πάσχα στην Κέρκυρα όπου ο μητροπολίτης προσπαθεί να αφήσει έξω βουλευτές που ψήφισαν την ισότητα στον γάμο. Θα μπω στην εκκλησία κι ας με βγάλει εκείνος έξω».

«Χρειάζεται μία ρύθμιση. Η εκκλησία πρέπει να υπηρετεί τον κοινωνικό της σκοπό στα όριά της και να επιτρέψει σε όλους τους Έλληνες να αισθάνονται σύγχρονοι Ευρωπαίοι πολίτες».

«Θα δώσουμε δύναμη σε όποιον πρεσβεύει τις αξίες μας χωρίς κονέ»

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, η εκδήλωση υποψηφιότητας για το οποίο λήγει επισήμως πια στις 17 Μαρτίου προκειμένου να αξιολογηθούν τα βιογραφικά κι ακολούθως να καταρτιστεί η λίστα που θα συμμετάσχει στην προκριματική διαδικασία.

«Δεν φοβόμαστε να κάνουμε άλλη μία τομή στην κοινωνία. Θα δώσουμε δύναμη σε όποιον πρεσβεύει τις αξίες μας, χωρίς κονέ, να κατέβει, να πάρει ψήφους και να πάρει θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η δικιά μου ευθύνη στους ανθρώπους που ξεκινούν από ένα πιο δύσκολο σημείο εκκίνησης λόγω αναπηρίας, λόγω καταγωγής και προκαταλήψεων της κοινωνίας, να τους δώσω εγώ την πλατφόρμα να έχουν μία ισότιμη ευκαιρία».

Ο Στ. Κασσελάκης έκλεισε την παρέμβασή του λέγοντας: «Κάθε Ελληνίδα, ο κάθε Έλληνας να αισθανθεί υπερήφανος και υπερήφανη για τη χώρα του. Μπορούμε να είμαι μία καλύτερη κοινωνία, μία πιο δίκαια οικονομία. Υπάρχει μία εναλλακτική λύση».