Η αθωωτική εισαγγελική πρόταση για τα εγκλήματα του βιασμού και της μαστροπείας για το κεντρικό πρόσωπο της τραγικής υπόθεσης της 12χρονης στον Κολωνό και οι κοινωνικές αντιδράσεις που προκάλεσε, μεταφέρθηκαν στην Βουλή και πυροδότησαν εντάσεις.

Συνέπεσαν μάλιστα με την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της δικηγορικής ύλης με αποτέλεσμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης να έρθει σε μετωπική αντιπαράθεση με βουλευτές της Νέας Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο «καβγάς» άνοιξε με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο ο οποίος αν και δεν σχολίασε την εισαγγελική θέση δεν απέφυγε να επισημάνει ότι υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης προς την ελληνική δικαιοσύνη και διάρρηξη των σχέσεων των πολιτών με τον πυλώνα αυτόν της Δημοκρατίας «και αυτό δεν φαίνεται να σας απασχολεί, κ. Φλωρίδη».

Απευθυνόμενος προς τον υπουργό επικαλέστηκε τις πρόσφατες επισημάνσεις του κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αυστηροποίηση των ποινών όταν μιλούσε για το γενικό αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει στους πολίτες και το οποίο «τροφοδοτείται από το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν πως όποιος έχει πολιτική και οικονομική εξουσία σε αυτή τη χώρα, έχει τη δυνατότητα είτε να απαλλάσσεται είτε να πέφτει στα μαλακά είτε η εγκληματική του δραστηριότητα να συγκαλύπτεται συνήθως και με πολιτικές «πλάτες». Μάλιστα επικαλέστηκε την υπόθεση Λιγνάδη αλλά και το κλείσιμο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη.

Ο Φλωρίδης παρέπεμψε στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο κ. Φλωρίδης του απάντησε ότι η δίκη για την υπόθεση του Κολωνού είναι κεκλεισμένων των θυρών και αυτό σημαίνει «ότι δεν μπορούμε να την παρακολουθήσουμε, δεν έχουμε τη δυνατότητα να υπάρξουν πληροφορίες και δημοσιοποιήθηκε, όπως δημοσιοποιήθηκε η πρόταση της Εισαγγελέως της Έδρας και το δικαστήριο είναι αυτό το οποίο θα εκδώσει την απόφασή του κάποια στιγμή με βάση τα όσα εξελίχθηκαν σε μια αίθουσα, τα οποία εμείς όλοι αγνοούμε».

«Δεν ξέρουμε τι έγινε εκεί, τι αποδείχθηκε και τι δεν αποδείχθηκε», συμπλήρωσε και παρέπεμψε στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ με τις οποίες, όπως είπε, «επιχειρήσατε να μετατρέψετε το αδίκημα του βιασμού του 336 του Ποινικού Κώδικα από κακούργημα σε πλημμέλημα», κάτι που απετράπη λόγω αντιδράσεων, αλλά ενώ η ανώτερη προβλεπόμενη ποινή τότε ήταν 20 έτη κάθειρξης, στον Ποινικό Κώδικα που ψηφίσατε «τελικά την κατεβάσατε στα 15».

«Αυτή ήταν η φροντίδα σας για τα θύματα των βιασμών όταν είναι ανήλικοι», τόνισε ο κ. Φλωρίδης, ενώ σημείωσε ότι πλέον η ποινή για βιασμό ανηλίκου «μπορεί να φτάσει σε ισόβια κάθειρξη» και η απόπειρα από 8 χρόνια πήγε στα 20.

Ανέβηκαν οι τόνοι

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος φώναξε «στον Μίχο πείτε τα, όχι σε εμάς!» και ο κ. Τζανακόπουλος «στο στέλεχός σας να τα πείτε!», ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης αντεπιτέθηκε λέγοντας: «Η φροντίδα σας ήταν –και τώρα έχουμε κροκοδείλια δάκρυα ότι κάτι γίνεται για τους ανηλίκους- να αθωώσετε τους βιαστές των ανηλίκων, κάνοντας το κακούργημα πλημμέλημα…», με τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς να φωνάζουν από τα έδρανα «Ντροπή σου!».

«Φώναζε όσο θέλεις, εδώ είναι τα χαρτιά!», είπε ο κ. Φλωρίδης με τον κ. Τζανακόπουλο να του λέει: «Ντροπή σου! Δεν είσαι άξιος να είσαι υπουργός! Είσαι ανάξιος!». Ο καβγάς έφτασε στην Novartis και την επίσκεψη του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο: «πήγατε τότε στον Άρειο Πάγο για να στήσετε τη μεγαλύτερη σκευωρία και βγήκε τώρα ο αρχηγός σας και λέει καθαρά ότι επρόκειτο για σκευωρία», του είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

  • Φλωρίδης: Και έχετε τα μούτρα μετά από τόσα όσα κάνατε, ειδικά για τους ανήλικους, ειδικά για τον βιασμό των ανηλίκων, να μας πουλάτε σήμερα μαθήματα δημοκρατίας!
  • Ηλιόπουλος: Στον Λιγνάδη πείτε τα αυτά, όχι σε εμάς!.
  • Φλωρίδης: Ο Λιγνάδης, δεν ξέρω ποιος Λιγνάδης…
  • Ηλιόπουλος: Α, δεν τον ξέρεις!.
  • Φλωρίδης: Αξιοποίηση του Κώδικά σας έκανε!
  • Ηλιόπουλος: Είσαι αστείος!
  • Φλωρίδης: Γιατί αυτός ισχύει ακόμα, ο δικός μας αρχίζει από την 1η Μαΐου.

Του ζητούσαν να παραιτηθεί

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε εκ νέου στον κ. Φλωρίδη χαρακτηρίζοντάς τον «νεοφώτιστο που πάσχει από το σύνδρομο του “γενιτσαρισμού”». Στις αναφορές Φλωρίδη για την απόπειρα επί ΣΥΡΙΖΑ μετατροπής της ποινής του βιασμού από κακούργημα σε πλημμέλημα αντέδρασαν έντονα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, του φώναζαν ότι λέει ψέματα προτρέποντάς τον «παραιτηθείτε!» με τον ίδιο να επιμένει: «Θα σας φέρω τη διάταξη, όπως την καταθέσατε, που έδειχνε τη βούληση της κυβέρνησής σας να το κάνετε πλημμέλημα», είπε στους εξοργισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.