Ξεκινάει από 1η Απριλίου η χρέωση με 1 ευρώ για τα παραπεμπτικά των αιματολογικών εξετάσεων και με 3 ευρώ για τα παραπεμπτικά των ακτινολογικών εξετάσεων όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αιτιολόγησε την επερχόμενη χρέωση λέγοντας ότι γίνεται λόγω της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη για εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα.

«Αυτό συμβαίνει γιατί μετά την πανδημία παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση των διαγνωστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές, που συνεχίζεται και τώρα που τελείωσε ο κορωνοϊός. Θέλουμε να επαναφέρουμε τις διαγνωστικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές. Όποιος πάει για εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, η συμμετοχή του θα είναι μηδενική» δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όσον αφορά στις καταγγελίες για ελλείψεις προσωπικού και τις λίστες αναμονής στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε: «Το προσωπικό (νοσηλευτικό προσωπικό – παραϊατρικό προσωπικό) επαρκεί. Τα ίδια τα νοσοκομεία το επιβεβαιώσαν και απάντησαν θετικά όταν ρωτήθηκαν. Το μέτρο έκανε πρεμιέρα χθες (12/3) και σε 18 μήνες από σήμερα περιμένουμε σημαντική μείωση στις αναμονές».