«Όταν σε φοβούνται σε κτυπάνε». Με αυτό την κλασσική φράση απαντάνε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται ο Στέφανος Κασσελάκης από τη Νέα Δημοκρατία και εσχάτως προσωπικά από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επιλογή του Πρωθυπουργού να στοχεύσει ευθέως τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τις τελευταίες ημέρες αποτελεί σαφή ένδειξη, κατά την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι «τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα για την κυβέρνηση».

Ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης άδραξε την ευκαιρία και δεν την άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτη, δηλώνοντας ευθαρσώς, και δείχνοντας να το πιστεύει πραγματικά, εν αντιθέσει με πολλά κορυφαία στελέχη που είναι εμφανές πως «δεν μπαίνουν στην φωτιά» για το κόμμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρά δεύτερος.

Αλλάζει το κλίμα

Η χθεσινή μέτρηση της Interview που δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο καθαρά από το ΠαΣοΚ μετά από καιρό που παλεύει πλέον με την Ελληνική Λύση για την τρίτη θέση, ανακούφισε τον Στ. Κασσελάκη που είδε να αλλάζει σιγά-σιγά το κλίμα.

Το ενθαρρυντικό όμως ήταν το ψαλίδισμα της διαφοράς από τη ΝΔ στις  όχι τόσο λόγω της πετυχημένης στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο της σημαντικής και ραγδαίας φθοράς του κυβερνώντος κόμματος. Κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μού επεσήμαναν την διαφορά των 16,5 ποσοστιαίων μονάδων στην ερώτηση εάν είχαμε την Κυριακή ευρωεκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε: ΝΔ – 24,7% και ΣΥΡΙΖΑ-12,2%.

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει πολλή δουλειά ακόμα, αλλά αρχίζει σιγά-σιγά να διαμορφώνονται συνθήκες για να πατήσει καλύτερα στα πόδια του ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης ώστε να τραβήξει και το κόμμα προς τα πάνω.

Κατά μέτωπο με Μητσοτάκη

Μάλιστα ο ίδιος στοχεύει και τον Κυρ. Μητσοτάκη απαντώντας στις επιθέσεις του Πρωθυπουργού και δείχνει ότι θα συνεχίσει αυτό την κατά μέτωπο αντιπαράθεση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε (ΣΚΑΪ) για τις δραστηριότητες του Στ. Κασσελάκη με τα αστακοκάραβα, του επιτέθηκε: «Ομιλώ και ως παθών. Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε έναν νόμο ο οποίος δεν είχε πολλή λογική. Στοχοποίησε εμένα και τη σύζυγό μου. Προσαρμοστήκαμε αμέσως. Τώρα ακουμπάει τον κ. Κασσελάκη και μας κουνάει το δάκτυλο. Άλλα ερωτάται και άλλα απαντάει. Ο νόμος ισχύει για όλους. Να μας κουνάει το δάχτυλο ο ΣΥΡΙΖΑ για κράτος δικαίου όταν έχουν βγει ο κ. Κοντονής και ο κ. Τσίπρας…».

Η απάντηση δεν άργησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που σήκωσε το γάντι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πατήσει γκάζι. Γι’ αυτό άλλωστε ο Μητσοτάκης των πλαστών πόθεν έσχες ασχολείται με νόμιμα αστακοκάραβα, από τα οποία έχω αποχωρήσει από τις 10 Μαρτίου 2023. Αλλά αυτό δεν το «ανακάλυψε» το ρεπορτάζ του Μαξίμου, παρά μόνο την αρχική εγγραφή των αλιευτικών αδειών» σημείωσε χθες από μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια αναφορά που δεν χρησιμοποιεί τον τίτλο του Πρωθυπουργού για τον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ δεν βάζει ούτε το κύριος. Σαφές σήμα απαξίωσης του ίδιου ως προσώπου, κίνηση που δείχνει πως είμαστε στην αρχή μια πολύ έντονης προσωπικής σύγκρουσης.

Η σχέση με την κοινωνία

Πέρα όμως από την προσωπική αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό το μείζον είναι να πειστεί η κοινωνία για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως πολιτικό φορέα και χθες έγινε από την Τεχνόπολη στο Γκάζι ένα πρώτο βήμα με την παρουσίαση των προτάσεων του κόμματος για δίκαιη φορολογία και λιγότερη ακρίβεια, όπως είπε ο Στ. Κασσελάκης.

Η αυριανή μέρα, αφού προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, έχει στο επίκεντρό της την παρουσίαση του ευρωπρογράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και την προσεχή Κυριακή λήγει η προθεσμία για όσους θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή για υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές προκριματικές εκλογές.

«Έχουμε λάβει εκατοντάδες βιογραφικά από πολύ αξιόλογους ανθρώπους. Τα διαβάζω όλα προσωπικά – και με βλέπω να κάνω το ίδιο ακόμα και τη λίγη ώρα που προβλέπεται για ξεκούραση μέσα στο στρατόπεδο. Δε χάνουμε ούτε λεπτό. Είμαστε παντού. Είμαστε δίπλα σας. Φτιάχνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής. Για την Ελλάδα της νέας εποχής» τονίζει ο Στ. Κασσελάκης. .

Τα σενάρια για Βουλή

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Στ. Κασσελάκης θέλει να φέρει τον Κυρ. Μητσοτάκη στην αντιπαράθεση σε προγραμματικό πεδίο. Γι’ αυτό αξιοποίησε χθες την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το επιχείρημα, «απλά, ξεκάθαρα αποτελεσματικά επιτρέπουμε στους Έλληνες να επιχειρήσουν ξανά! Γνωρίζουμε, κοστολογούμε, προτείνουμε!» απηύθυνε πρόκληση στον Πρωθυπουργό:

«Κύριε Μητσοτάκη Ιδού η Ρόδος! Ελάτε στο Κοινοβούλιο να αναμετρηθείτε με τις προτάσεις νόμων που θα καταθέσουμε. Ελάτε να μας κρίνει ο λαός. Με βάση αυτά που θα ψηφίσουμε στην Βουλή και όχι με βάση αυτά που κατασκευάζει ο μηχανισμός της προπαγάνδας σας».

Αυτή η πρόσκληση έχει ένα παράγοντα που είναι ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης που δεν συμμετέχει στο Κοινοβούλιο. Στη σκιά αυτής της πρόσκλησης δεν ήταν λίγοι και χθες μετά την εκδήλωση που έλεγαν ότι έρχεται η ώρα που θα πρέπει να τεθεί εκ νέου το θέμα να ορκισθεί ή όχι βουλευτής ο Στ. Κασσελάκης, αφού βέβαια διασφαλιστεί η παραίτηση των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας που προηγούνται, και να επιδιώξει την κοινοβουλευτική αναμέτρηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Τίποτα δεν αποκλείεται, εάν προσπαθήσει κανείς να ενώσει τα κομμάτια του πολιτικού παζλ.