Έντονος προβληματισμός επικρατεί σε μεγάλο αριθμό βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το…«ναυάγιο» των εσωκομματικών εκλογών της περασμένης Κυριακής για την ανάδειξη των νεών νομαρχιακών επιτροπών και των κομματικών οργανώσεων. Η χαμηλή συμμετοχή που φθάνει το 15-20% κατά κεντρικά στελέχη ή για άλλους το 8-10% αποτελεί μια αρνητική συνθήκη για ένα κόμμα που έχει μπροστά του μια κρίσιμη μάχη, αυτή των ευρωεκλογών σε περίπου 90 μέρες.

Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα σε κορυφαία στελέχη που έλεγαν στο Βήμα, ότι υπάρχει κορεσμός στην κομματική βάση και αυτό είναι εμφανές σε πολλές δραστηριότητες που κάνει το κόμμα.

Κορεσμός στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ

Επισήμως η Κουμουνδούρου επιμένει ότι δεν υπήρξε πρόβλημα και η συμμετοχή ήταν κοντά στα επίπεδα του 2022. Μάλιστα προτάσσεται το επιχείρημα ότι στο 70% των Οργανώσεων Μελών δεν στήθηκαν κάλπες λόγω συνεννόησης των συντονιστικών των οργανώσεων.

Με βάση όμως την κατάσταση που περιγράφηκε αρχικά, δεν είναι παράτολμο να πει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κομματικός οργανισμός πνέει τα λοίσθια και αντίθετα μόνο ο πρόεδρός του Στέφανος Κασσελάκης με τις διάφορες κινήσεις του, οι περισσότερες αντισυμβατικές, δύναται να κινητοποιήσει κόσμο.

Φθάνει μόνο αυτό; Όχι, αλλά η παρούσα κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ είναι προάγγελος αρνητικών μηνυμάτων στις ευρωκάλπες, εκτός και εάν υπάρξει μεταβολή του κλίματος με συγκεκριμένες κινήσεις που όμως δεν μπορούν να υποστηρίξουν πολλοί αποκαλούμενοι, σήμερα, κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν «φθαρμένο πολιτικό προϊόν» που δεν έχει να προσφέρει πολλά στο δημόσιο πολιτικό διάλογο πέρα από κοινοτυπίες.

«Ασχολείται μαζί μου ο Κυριάκος τώρα;»

Άρα, ο ίδιος έχει να διανύσει μεγάλο δρόμο έως τις ευρωεκλογές, αλλά ουδείς μπορεί να τον βγάλει από την πολιτική εξίσωση. Και αυτό αποδεικνύεται από τον τρόπο που τον αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου. Εάν όντως δεν τον υπολόγιζε δεν θα υπήρχαν τόσες στοχευμένες επιθέσεις και άρα, όπως λένε και έμπειροι αναλυτές, ουδείς μπορεί να τον αγνοήσει και δεν πρέπει να τον υποτιμήσει.

Μόνο που ο ίδιος θέλει χρόνο που μοιάζει να είναι αμείλικτος καθώς πρέπει να γίνουν πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα για την πρώτη του εκλογική αναμέτρηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που χθες του επιτέθηκε από το προσυνέδριο της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη.

Η απάντηση ήρθε από τον ίδιο και ήταν άμεση: Μπα; Ασχολείται μαζί μου ο κ. Κυριάκος τώρα; Βλέπει κυλιόμενες που παίρνουμε τα πάνω μας και φοβάται; Α ρε Γκρίνμπεργκ. Τα εκατομμύρια του Γκρίνμπεργκ πάνε χαμένα. Όλοι ξέρουν ότι έχω βγάλει τα χρήματά μου νόμιμα, στην Αμερική, απέναντι στα τζάκια εδώ πέρα.

Ο πόλεμος για τις εταιρίες

Επί των οικονομικών του τώρα για τα οποία δέχεται επίθεση από την κυβέρνηση, από την Κουμουνδούρου λένε επισήμως ότι ο Στ. Κασσελάκης, όπως όλοι οι ομογενείς υποψήφιοι, προφανώς διατηρούσε και δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, νόμιμα, φορολογημένα και διαφανή.

«Κανένας νόμος δεν λέει ότι για να θέσει κανείς υποψηφιότητα πρέπει πρώτα να πουλήσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία. Αυτό, όπως στοιχειωδώς μπορεί να αντιληφθεί οποιοσδήποτε, θα έφερνε τους ομογενείς υποψηφίους σε δυσμενή θέση και θα ήταν αντίθετο με την αρχή της ισότητας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου το βράδυ της Δευτέρας.

Επί του μείζονος θέματος των οικονομικών του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα υποβάλει κανονικά δήλωση πόθεν έσχες, όπως απαιτεί ο νόμος, τον οποίον ασφαλώς και θα σεβαστεί. «Ας μην ανησυχεί, λοιπόν! Ή μάλλον δικαίως ανησυχεί: Τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο και τίποτα ατιμώρητο» σημειώνουν από το ΣΥΡΙΖΑ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που επικρίνουν για επιχείρηση σπίλωσης του Στ. Κασσελάκη, ενώ θυμίζουν την εταιρεία SCI Personal Ventures, ιδιοκτήτρια του περίφημου ακινήτου του Βολταίρου την οποία απέκρυπτε ο Πρωθυπουργός επι σειρά ετών από το πόθεν έσχες του.

Πρωτοβουλίες για αλλαγή του κλίματος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσει να αλλάξει το κλίμα με διάφορους τρόπους, όπως με την παρουσίαση των βασικών αξόνων του κόμματος του για την οικονομία.

Παράλληλα, την προσεχή Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού όπου θα δοθεί επίσημα το σήμα του προεκλογικού αγώνα. Εκεί θα σημάνει η έναρξη και επίσημα της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, στην οποία ο Στ. Κασσελάκης θα συμμετάσχει ενεργά μετά τις 5 Απριλίου, όταν θα έχει απολυθεί από το Στρατό.

Με την επιστροφή του θα γίνουν και οι προκριματικές για την ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ και η πλατφόρμα για την υποβολή των υποψηφιοτήτων κλείνει την προσεχή Κυριακή.

Η προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ έχει στο επίκεντρό της και τέσσερα περιφερειακά συνέδρια, καθώς τα δυο είχαν γίνει πριν το συνέδριο, σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία: Τον Απρίλιο στην Πάτρα και στο Ηράκλειο και μετά το Πάσχα περί τα μέσα Μαϊου σε Θεσσαλονίκη και Ανατολική Μακεδονία- Θράκη.