5 το πρωί: Η «μάχη» για την τρίτη θέση – Τα αστακοκάραβα του Κασσελάκη – Το καλάθι της Σαρακοστής

Στις 12,5 ποσοστιαίες μονάδες βρίσκεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας. Για την τρίτη θέση το ΠαΣοΚ δίνει μάχη με την Ελληνική Λύση που δείχνει να είναι ενισχυμένη το τελευταίο διάστημα.

1

Μάχη ΠαΣοΚ – Ελληνικής Λύσης για την τρίτη θέση «δείχνει» νέα δημοσκόπηση

  • Πρώτη αλλά με απώλειες η ΝΔ: Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της POLITIC, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με διαφορά 16,3 ποσοστιαίων μονάδων, έχοντας όμως σημειώσει απώλειες καθώς από 29,1%, η πρόθεση ψήφου διαμορφώθηκε στο 28,5%. Στη δεύτερη θέση τοποθετείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 11,9%, ενώ τρίτο κόμμα παρουσιάζεται το ΠαΣοΚ με 10,5%. Όσον αφορά τις ευρωεκλογές, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 12,5 ποσοστιαίες μονάδες με το ΠαΣοΚ και την Ελληνική Λύση να δίνουν μάχη για την τρίτη θέση.
  • Με ιδεολογικό κριτήριο: Ιδιαίτερα ενδιαφέρον αποτελεί το εύρημα σύμφωνα με το οποίο 6 στους 10 ψηφοφόρους θα ψηφίσουν έχοντας ως βασικό κριτήριο το σύστημα ιδεών και πεποιθήσεών τους, δηλαδή την ιδεολογία τους. Στον αντίποδα, μόνο το 14% θα επιλέξει πρόσωπο και το 7%  θα ψηφίσει βάσει κόμματος.
  • Ο «κανένας»: Στην ερώτηση ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό μεταξύ του κ. Μητσοτάκη, του κ. Κασσελάκη και του κ. Ανδρουλάκη, το 41% απαντά τον κ. Μητσοτάκη, το 14% τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το 7% τον επικεφαλής του ΠαΣοΚ. Ο «κανένας» κατέχει τη δεύτερη θέση με 38%. Αναφορικά με τη δημοφιλία όλων των αρχηγών των κομμάτων, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να διατηρεί τα πρωτεία έναντι των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.
2

Μαίνεται ο πόλεμος ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τα αστακοκάραβα

  • «Ομιλώ και ως παθών»: Για τις δραστηριότητες με τα αστακοκάραβα ερωτήθηκε κατά τη χθεσινή, 12/03, του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός μίλησε «ως παθών» και αναφέρθηκε στη στοχοποίηση του από σχετικό νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, με τον οποίο και συμμορφώθηκε άμεσα. Αντιθέτως, ο κ. Κασσελάκης «μας κουνάει το δάκτυλο. Άλλα ερωτάται και άλλα απαντάει. Ο νόμος ισχύει για όλους», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
  • «Δεν είναι influencer»: Ο κ. Μαρινάκης αναφερόμενος στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Στέφανου Κασσελάκη τόνισε πως «το θέμα αυτό ξεκίνησε από σοβαρότατες καταγγελίες του πρώην οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κασσελάκης έχει απαντήσει σε κάθε άσχετη ερώτηση και δεν έχει δώσει καμία απάντηση στις ερωτήσεις που του θέτει η δικαιοσύνη. Δεν είναι ένας influencer του διαδικτύου, αλλά αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.»
  • Απλός παρατηρητής: Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε ως «αφελή παρατηρητή» τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με τις εξελίξεις της εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών, σημειώνοντας πως «δεν είπε τίποτα για το πόρισμα της ΝΔ που μιλά μόνο για ανθρώπινα λάθη, δεν έδωσε καμία απάντηση στα φλέγοντα ερωτήματα που έχουν προκύψει και συνδέονται με τις παραλείψεις της κυβέρνησής του, αλλά και την προσπάθεια συγκάλυψης ενός εγκλήματος.»

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Το σκάνδαλο των υποκλοπών στη Γερμανία και η εμπλοκή της Ρωσίας

  • Η υποκλαπείσα συνομιλία: Aξιωματικός του γερμανικού στρατού, συμμετείχε από ξενοδοχείο στη Σιγκαπούρη σε ομαδική κλήση μέσω της πλατφόρμας Webex, στην οποία μετείχαν ακόμα ο αρχηγός της γερμανικής αεροπορίας και δύο συμπατριώτες του αξιωματικοί. Η συζήτηση αφορούσε εξαιρετικά ευαίσθητα στρατιωτικά ζητήματα. Ανάμεσά τους, το σενάριο αποστολής πυραύλων Taurus στην Ουκρανία, ύστερα από εκπαίδευση στην αεροπορική βάση Μπίχελ της Γερμανίας, για πιθανό χτύπημα σε μια νευραλγική γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την de facto προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας. Στη συζήτηση, την οποία υπέκλεψαν οι Ρώσοι, έγινε σαφές πως το σχέδιο δεν είχε εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από την πολιτική ηγεσία στο Βερολίνο.
  • Πως τους άκουσαν οι Ρώσοι: Eπειδή δεν τηρήθηκαν ευλαβικά οι προϋποθέσεις για ασφαλές dial-in και η συνομιλία πραγματοποιήθηκε μέσω μιας «μη ασφαλούς γραμμής δεδομένων», πιθανώς κινητού τηλεφώνου ή WLAN, η στιχομυθία, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου, διέρρευσε σε ένα 38λεπτο ηχητικό αρχείο από τον κρατικό ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό RT.
  • Τα «φίλια πυρά»: Μεσούσης της γερμανορωσικής διπλωματικής κρίσης, Λονδίνο και Παρίσι αμφισβητούν ευθέως ή εμμέσως τη σοβαρότητα της κυβέρνησης Σολτς. Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της, χαρακτήρισε τη διαρροή ως «μια προσπάθεια της Ρωσίας να σπείρει δυσπιστία μεταξύ της Ουκρανίας και των συμμάχων της».
4

Πρεμιέρα για το Καλάθι της Σαρακοστής

  • Οι κατηγορίες προϊόντων: Στον κατάλογο που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης περιέχονται 59 κατηγορίες προϊόντων. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται κατεψυγμένα θαλασσινά, νηστίσιμες σαλάτες και ο χαλβάς. Οι υπόχρεες επιχειρήσεις, όπως σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να εντάσσουν στον κατάλογο που αποστέλλουν στο υπουργείο τουλάχιστον ένα προϊόν επώνυμης ετικέτας.
  • Τι αναφέρει το ΦΕΚ: Από σήμερα Τετάρτη (12/3) θα ξεκινήσει να ισχύει το «Καλάθι της Σαρακοστής». Η ρύθμιση θα είναι σε ισχύ έως και τις 4 Μαΐου. Σημειώνεται ότι πλέον με τη νέα ρύθμιση αφαιρούνται οι κατηγορίες προϊόντων που αφορούσαν στην περίοδο των Χριστουγέννων και γίνεται προσθήκη επιπλέον κατηγοριών αγαθών για το χρονικό διάστημα της περιόδου της Σαρακοστής 2024.
  • Αισθητή μείωση τιμής: Το Καλάθι της Σαρακοστής θα είναι διαφοροποιημένο από την προηγούμενη ρύθμιση. Πλέον θα δίνονται δύο κατηγορίες από κάθε σουπερμάρκετ για τη Σαρακοστή, τουλάχιστον δύο είδη, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα κατεψυγμένα θαλασσινά βρίσκονται περίπου 4% φθηνότερα από ό,τι ήταν την ίδια εποχή.
5

Στους «8» του Champions League Μπαρτσελόνα και Άρσεναλ

  • Η πρόκριση της Μπαρτσελόνα: Η ομάδα της Βαρκελώνης επικράτησε 3-1 της Νάπολι εντός έδρας και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Champions League για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, αφού το πρώτο ματς στην Ιταλία είχε λήξει 1-1. Ο Φερμίν άνοιξε το σκορ στο 15′ και ο Κανσέλο διπλασίασε τα γκολ της Μπαρτσελόνα στο 17′, βρίσκοντας δίχτυα έπειτα από πλασέ του Ραφίνια στο δοκάρι. Η Νάπολι μπήκε στο κόλπο στο 30′ με ωραίο πλασέ του Ραχμάνι, αλλά όλα τελείωσαν στο 83′, όταν ο Λεβαντόφσκι πέτυχε το 3-1.
  • Η πρόκριση της Άρσεναλ: Η Αρσεναλ επικράτησε 4-2 της Πόρτο στη διαδικασία των πέναλτι και πέρασε στα προημιτελικά του Champions League. Η Άρσεναλ αποδείχθηκε πιο εύστοχη, καθώς στο 41′ ο Τροσάρ εκτέλεσε ιδανικά τον Κόστα και ισοφάρισε το σκορ της σειράς. Στα πέναλτι, η Αρσεναλ είχε 4×4, ενώ αντίθετα οι Γουέντελ και Γκαλένο της Πόρτο δεν βρήκαν δίχτυα.
  • Η συνέχεια: Ο γύρος των «16» της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης ολοκληρώνεται σήμερα με τα ζευγάρια Ντόρτμουντ – Αϊντχόφεν και Ατλέτικο Μαδρίτης – Ίντερ.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr