Στις 14 Δεκεμβρίου 2023 στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης πρότεινε την δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την μεταφορά βοήθειας στην Γάζα. Λίγο πριν περάσουν τρεις μήνες, στις 8 Μαρτίου 2024, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Νίκος Χριστοδουλίδης προχωρούν από τη Λάρνακα στις επίσημες ανακοινώσεις για την έναρξη της εφαρμογής.

«Η Κύπρος ήταν πάντα μια γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Και χάρη στην πρωτοβουλία Αμάλθεια, αποδεικνύει για άλλη μια φορά αυτόν τον ιστορικό ρόλο» ήταν το μήνυμα της προέδρου της Κομισιόν, η οποία υπογράμμισε αφενός ότι «ο θαλάσσιος διάδρομος μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στα δεινά του παλαιστινιακού λαού», επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα συνεχιστεί η παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους μέσω όλων των πιθανών οδών.

Λιμένας διαχείρισης κρίσεων το λιμάνι της Λάρνακας

Το λιμάνι της Λάρνακας από το οποίο θα αποπλέουν τα πλοία, έχει χαρακτηριστεί λιμένας διαχείρισης κρίσεων και συγκεκριμένα υπάρχει η δυνατότητα απομόνωσης χώρων ώστε τα φορτία να μην έρχονται σε επαφή με την υπόλοιπη δραστηριότητα, ενώ όπως ανέφεραν πηγές ό,τι φύγει από εκεί είναι απολύτως εγγυημένο από άποψη ασφάλειας.

Το πλοίο Open Αrms, το οποίο έφτασε στην Κύπρο πριν από τρεις εβδομάδες όπως αναφέρει η εν λόγω ΜΚΟ με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, θα είναι το πρώτο πλοίο που θα συμμετάσχει στην αποστολή.

«Η προσπάθεια δημιουργίας ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου στη Γάζα σημειώνει πρόοδο και το ρυμουλκό μας είναι έτοιμο να επιβιβαστεί αμέσως, φορτωμένο με τόνους τροφίμων, νερού και ζωτικής σημασίας προμήθειες για τους Παλαιστίνιους αμάχους» αναφέρει η Open Arms.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μερικές ώρες πριν από τον απόπλου του πλοίου προσερχόμενος στο φιλολογικό μνημόσυνο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη , έκανε λόγο για «μια εξέλιξη – σεμνά και ταπεινά πάντα – αυτό που λέμε ότι η χώρα μας, μπορεί, ναι, να αποτελέσει πυρήνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας».

Τέσσερα κανάλια αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

O θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος αποτελεί το τέταρτο σκέλος στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Το ένα κανάλι αφορά στην οικονομική βοήθεια με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τονίζει ότι «η Ευρώπη χρηματοδοτεί μια σημαντική προσπάθεια ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους, στη Γάζα και στην περιοχή – 250 εκατομμύρια ευρώ μόνο φέτος» ενώ έχουν πραγματοποιηθεί επίσης πάνω από 40 πτήσεις με προμήθειες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους έχουν αναχωρήσει από την Αίγυπτο.

«Εξετάζουμε πάντα την διεύρυνση αυτής της εργαλειοθήκης . Ο ένας τρόπος είναι μέσω του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου στην Κύπρο και ο άλλος τρόπος μέσω της οργάνωσης επιχειρήσεων ρίψης βοήθειας από αέρος» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μπαλάς Ουζβάρι διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «η ρίψη βοήθειας από αέρος είναι η έσχατη λύση. Δεν αντικαθιστά την ανθρωπιστική πρόσβαση από εδάφους, κάτι το οποίο παραμένει απολύτως απαραίτητο και η από αέρος ρίψη αφορά σε περιορισμένη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας».

Tην περασμένη εβδομάδα, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν στη Γάζα όταν χτυπήθηκαν επειδή το αλεξίπτωτο με την ανθρωπιστική βοήθεια δεν άνοιξε.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για τη Γάζα

Tην ίδια ώρα και μετά από επανειλημμένως αποτυχημένες απόπειρες να υιοθετηθούν συμπεράσματα για την Μέση Ανατολή, φαίνεται ότι οι «27» ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, δείχνουν αποφασισμένοι να στείλουν κοινό μήνυμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21 και 22 Μαρτίου.

Σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων που είναι σε γνώση του Βήματος, οι ηγέτες θα επαναλάβουν την καταδίκη τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς καθώς και ότι πρέπει να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι χωρίς όρους. Επιπροσθέτως, γίνεται αναφορά στην καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και την άνευ προηγουμένου απώλεια ανθρώπινων ζωών. Προσπαθώντας τέλος να πάνε ένα βήμα πιο πέρα και να βάλουν τέλος στις επικρίσεις για ασυμφωνία ακόμη και στο εάν θα μιλούν για «παύση» ή «παύσεις», οι ηγέτες στοχεύουν να καλέσουν «για άμεση ανθρωπιστική παύση, η οποία θα οδηγήσει σε βιώσιμη εκεχειρία και διαβεβαιώνοντας την προστασία όλων των αμάχων».