Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε στις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές οι οποίες διερευνούν το έγκλημα των Τεμπών να «απαντήσουν» και στις καταγγελίες των τραγικών γονιών που είδαν τα παιδιά τους να φεύγουν πρόωρα και αναίτια από αυτόν τον κόσμο.

Ποιες είναι αυτές οι καταγγελίες; Αν λ.χ. προκλήθηκε έκρηξη πυρός από την ύπαρξη εύφλεκτων και τοξικών ουσιών που μεταφέρονταν ύποπτα στο μοιραίο τραίνο.

Ή εάν αλλοιώθηκε ο χώρος του εγκλήματος- με το «μπάζωμα» που έγινε- και εξαφανίστηκαν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία (για την ποινική ευθύνη κάποιων ατόμων).

Ωστόσο , δεν μπορώ να κατανοήσω (από δικονομική άποψη) για ποιο λόγο δεν απεστάλη από τον Εφέτη-ανακριτή στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής όλο το αποδεικτικό υλικό της σχετικής υπόθεσης (αλλά ελάχιστα μόνο έγγραφα).

Και όχι άλλα , όπως τα κατηγορητήρια ή το εξώδικο το οποίο είχαν στείλει κάποιοι συνδικαλιστές στο Υπουργείο Συγκοινωνιών για την επικινδυνότητα του σιδηροδρομικού δικτύου λίγες ημέρες πριν συμβεί το απίστευτο έγκλημα.

Και θα εκθέσω σύντομα τη δικιά μου αξιολογική κρίση για τα ζητήματα αυτά.

  1. Ο Εφέτης-ανακριτής για το έγκλημα των Τεμπών είχε διοριστεί , σύμφωνα με το άρθρο 28 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, και είχε την αυτόνομη λειτουργική εξουσία την οποία έχει και οποιοδήποτε άλλος ανακριτής.
  2. Επίσης, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής (που έχει διερευνήσει την παραπάνω υπόθεση) είχε όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών , καθώς και τη λειτουργική εξουσία του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών , όπως ακριβώς ορίζει το άρθρο 145 του ισχύοντος Κανονισμού της Βουλής.
  3. Κατά συνέπεια ο Εφέτης- ανακριτής ήταν , κατά τη γνώμη μου, δικονομικά υποχρεωμένος να στείλει στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής όλο το αποδεικτικό υλικό το οποίο είχε στη διάθεση του. Ακριβώς γιατί θα το έστελνε κατ΄ουσία σε μια άλλη ανακριτική αρχή, αφού η Εξεταστική επιτροπή είχε τη λειτουργική εξουσία την οποία έχει και οποιοσδήποτε άλλος ανακριτής.
  4. Υπό το πρίσμα αυτό δεν μπορώ να κατανοήσω , γιατί εξεδόθη το υπ’ αριθμό 22/2024 Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, το οποίο αποφάσισε να αποσταλούν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής μόνο συγκεκριμένα έγγραφα (και όχι όλο το αποδεικτικό υλικό).

Επομένως, είναι δικονομικά απαραίτητο να αποσταλεί άμεσα στην εξεταστική Επιτροπή όλο το αποδεικτικό υλικό και κυρίως τα κατηγορητήρια η οι απολογίες των κατηγορουμένων ή οποιαδήποτε άλλα κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία.

Επιπλέον, θεωρώ εντελώς εσφαλμένη την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να περατώσει εσπευσμένα το έργο της εξεταστικής επιτροπής. Ποιος ήταν ο φόβος;

Κατά συνέπεια πιστεύω, ότι οι εργασίες της είναι απαραίτητο να συνεχιστούν, αφού οι Βουλευτές λάβουν όλο το αποδεικτικό υλικό το οποίο έχει στη διάθεσή του ο Εφέτης-ανακριτής.

Και η Εξεταστική Επιτροπή και η Δικαιοσύνη είναι απαραίτητο να κάνουν ότι μπορούν (μέσα στο πλαίσιο των λειτουργικών τους εξουσιών).

Μόνο έτσι θα νοιώσουμε όλοι, ότι έχουμε εκτελέσει το καθήκον μας απέναντι στα νέα παιδιά που χάθηκαν στο έγκλημα των Τεμπών και ότι δεν έγιναν προσπάθειες – όπως υποστηρίζουν πολλοί- για να συγκαλυφθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πρώην Υπουργών (Συγκοινωνιών).

Είναι καλύτερο άρα να αποδοθεί η Δικαιοσύνη πιο αργά, παρά να γίνουν όλα εσπευσμένα και χωρίς να υπάρχει πλήρης διερεύνηση όλων των αποδεικτικών διαστάσεων αυτής της υπόθεσης!

Και δεν θα μπορούσα να αποκρύψω , ότι στην υπόθεση τούτη θρηνήσαμε και δικά μας νέα παιδιά που φοιτούσαν στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Τι άλλο πρέπει να ειπωθεί για να γίνει κατανοητό, ότι οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες πρέπει να παραμεριστούν (πλην της ανακάλυψης της αλήθειας);