Ήταν μια επίσκεψη στην εμπόλεμη και συνεχώς βομβαρδιζόμενη με ρωσικές ρουκέτες και ιρανικά drones, Οδησσό, πολύ καλά προετοιμασμένη. Η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Άννα Μαρία- Μπούρα την προετοίμαζε εδώ και καιρό με κάθε λεπτομέρεια αλλά και με απόλυτη μυστικότητα. Ήταν ζήτημα εάν γνώριζαν την ακριβή ημερομηνία της επίσκεψης δύο ή τρεις συνεργάτες του Πρωθυπουργού, οι οποίοι και αυτοί επιχειρούσαν συνεχώς να παραπλανήσουν τους δημοσιογράφους, για «λόγους ασφαλείας», όπως έλεγαν, αφού κανείς (έλεγαν) «δεν θέλει να δει τον Πρωθυπουργό να κινδυνεύει». Ωστόσο τα πάντα έγιναν την εντέλεια.

Ακόμα και την ώρα της έκρηξης του πυραύλου, στην προβλήτα του λιμανιού όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο «Οδησσός» ( κατεστραμμένο και αυτό από παλαιότερη πυραυλική επίθεση) τηρήθηκε χωρίς πανικό το απόρρητο πρωτόκολλο ασφαλείας, δηλαδή: «Άμεση απομάκρυνση από τον τόπο της έκρηξης και μετάβαση σε καταφύγιο», πλην όμως στην περίπτωση του Πρωθυπουργού δεν υπήρξε καταφύγιο, αλλά «μετάβαση σε ασφαλές μέρος». Εκεί πήγε, σε ασφαλές και απόρρητο μέρος μαζί με την συνοδεία του, χωρίς να υπάρξει κανένας φόβος.

Από την Μολδαβία, όπου προσγειώθηκε το πρωθυπουργικό Falcon, ο Πρωθυπουργός και η συνοδεία του έφθασαν σε ουκρανικό έδαφος με θωρακισμένο αυτοκίνητο. Πέρασαν πολύ γρήγορα τα σύνορα, στους άνδρες ασφαλείας έδωσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα (όπως επίσης προβλέπει το πρωτόκολλο), αλλά ο Πρωθυπουργός τελικά δεν το φόρεσε. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά, έως και ελεύθερους σκοπευτές που είχαν πάρει θέσεις μάχης στις γύρω ταράτσες, είχαν τοποθετήσει οι άνδρες ασφαλείας του Ζελένσκι.

Οι πύραυλοι πέφτουν καθημερινώς σαν βροχή στην Οδησσό. Προχθές ένα 24ωρο πριν από την άφιξη του Πρωθυπουργού στην Οδησσό, η ουκρανική αεράμυνα είχε καταρρίψει 22 από τους 24 ρωσικούς πυραύλους που είχαν εκτοξευθεί εναντίον της πόλης. Το Σάββατο ένα ιρανικής κατασκευής drone έπεσε σε πολυκατοικία, σκοτώνοντας 12 άτομα, ανάμεσα στα οποία και πέντε παιδιά. Το drone, καρφώθηκε στον 14ο όροφο της πολυκατοικίας, καταστρέφοντας σχεδόν όλα τα διαμερίσματα. Είναι η πολυκατοικία όπου ο Πρωθυπουργός κατέθεσε λίγα λουλούδια.

Οι Ρώσοι διαλέγουν συγκεκριμένες ώρες για να εκτοξεύουν τους πυραύλους τους, σίγουροι ότι θα υπάρξουν θύματα, προτού ο κόσμος τρέξει στα καταφύγια. Το drone που πήρε 12 ζωές έπεσε στις 2.30 το πρωί, την ώρα που οι πάντες στην πολυκατοικία κοιμόντουσαν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την επιθυμία εδώ και καιρό να επισκεφτεί την Οδησσό, προκειμένου να απευθύνει μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία, καθώς και μήνυμα προς το ελληνικό στοιχείο της Ουκρανίας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ελληνικής παιδείας της Διασποράς και έδρα της Φιλικής Εταιρείας, σύμβολο των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών, όπως είπε. Στην επίθεση η οποία σημειώθηκε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λίγο μετά όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητά μας ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Για μας ήταν η καλύτερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα. Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο».

***

Γιατί πάει στην Κύπρο η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να βρεθεί αύριο (Παρασκευή) στην Κύπρο με κύριο θέμα την στήριξη της Κομισιόν για την εφαρμογή του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο προς την Γάζα. Η παρουσία της Προέδρου της Κομισιόν (η οποία είναι και υποψήφια για δεύτερη θητεία) σχετίζεται με το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο.

Σε ανάρτησή της στο X (πρώην Twitter) τη Δευτέρα, η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συζήτησαν την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Βεβαίως δεν είναι και τόσο εύκολο το εγχείρημα. Θα πρέπει να εξευρεθεί λιμάνι και κυρίως να υπάρξει εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο εμπόλεμες πλευρές. Αλλά όταν βρεθεί λύση να ξέρετε ότι τα πλοία που θα μεταφέρουν την βοήθεια θα είναι ελληνικά.

***

Πώς θα «καθάριζε» ο Νίκος Παππάς

Ο νέος ποινικός κώδικάς κρύβει εκπλήξεις. Για παράδειγμα, θα επαφίεται πλέον στην κρίση του εισαγγελέα εάν θα εξακολουθήσουν να είναι προστατευόμενοι μάρτυρες, αυτοί της Νοβάρτις. Εάν ο εισαγγελέας κρίνει ότι δεν υφίσταται λόγος τότε, όπως λένε τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν «θα πρέπει να βγάλουν τις κουκούλες, να αποκαλυφθούν και να αντιμετωπίσουν αγωγές και μηνύσεις που έχουν εναντίον τους κατατεθεί». Μια άλλη έκπληξη, που φέρνει ο νέος ποινικός κώδικας, την οποία την λέει εδώ και ένα μήνα κορυφαίος υπουργός, είναι εάν ότι ίσχυε ο νέος ποινικός κώδικας τότε που καταδικάστηκε με 13-0 ο Νίκος Παππάς, τότε η ποινή του θα ήταν διαφορική. Θα του είχε επιβληθεί ποινή κοινωνικής εργασίας και θα τον βλέπαμε σε κάποιες από την υπηρεσίες… απορριμματοφόρων του Δήμου Αθηναίων.

***

Ο κανονισμός για την ελευθερία του Τύπου

Η συνάντηση του ο υφυπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα, στις Βρυξέλλες, έβγαλε ειδήσεις. Η συνάντηση έγινε ενόψει της ψήφισης του ευρωπαϊκού κανονισμού για την ελευθερία του Τύπου. Η Γιούροβα μετά τη συνάντηση σε ανάρτησή της χαιρέτησε τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και την πρόοδο που έχει ήδη γίνει. Αν μη τι άλλο, αυτό αποτελεί μια ικανοποιητική εξέλιξη για την ελληνική πλευρά, αφού φαίνεται πως αναγνωρίζονται οι κινήσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

***

Νέες κατηγορίες για τον Μενέντεζ

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ και η σύζυγός του παραπέμπονται και πάλι σε νέα δίκη από τους εισαγγελείς, οι οποίοι πρόσθεσαν κατηγορίες για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης στις υπάρχουσες ποινικές κατηγορίες. Διευρύνουν έτσι την υπόθεση λίγες μόλις ημέρες αφότου ένας από τους συγκατηγορούμενους του Μενέντεζ, ο επιχειρηματίας Χοσέ Ουρίμπε από το Νιου Τζέρσεϊ, δήλωσε ένοχος και συμφώνησε να συνεργαστεί με την έρευνα.

Ο Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ και η σύζυγός του, Ναντίν, κατηγορήθηκαν την Τρίτη ότι ανάγκασαν τους δικηγόρους τους να κάνουν ψευδείς δηλώσεις στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς της Νέας Υόρκης σχετικά με ράβδους χρυσού που δέχθηκαν, μετρητά και ένα πολυτελές αυτοκίνητο σε αντάλλαγμα για χάρη που έκανε ο Μενέντεζ για να βοηθήσει τρεις επιχειρηματίες. Το τελευταίο κατηγορητήριο περιπλέκει τις νομικές προκλήσεις για τον Μενέντεζ, ο οποίος δηλώνει αθώος και βρίσκεται αντιμέτωπος με δίκη στις 6 Μαΐου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

***

Ο γαλάζιος βουλευτής με το «φρούτο του Ολύμπου»

Με την ευχή «η εύφορη γη της Πιερίας να δίνει πάντα “τροφή” για διάλογο, γόνιμη κριτική και διεισδυτική άποψη», όπως έγραφε η σχετική καρτούλα, ο βουλευτής Πιερίας της ΝΔ Φώντας Μπαραλιάκος, προσέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ένα απρόσμενο δώρο: από μια συσκευασία με ακτινίδια Πιερίας, προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, «Το φρούτο του Ολύμπου», όπως έγραφε η ετικέτα μαζί με τις ευεργετικές ιδιότητες και τα συστατικά του που όντως προκαλούν εντύπωση, αφού το ακτινίδιο περιέχει βιταμίνη Κ, βιταμίνη Ε, χαλκό, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, και περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι! Η Πιερία εξάγει ακτινίδια σε όλο τον κόσμο η Ελλάδα είναι δεύτερη στην παραγωγή ακτινιδίων παγκοσμίως μετά την Νέα Ζηλανδία, με την Ιταλία να την ακολουθεί στην τρίτη θέση.

***

Μπαμ- μπουμ… Γκιουλέκας

Κάπως περίεργα φωνάζουν τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Γκιουλέκα οι συνάδελφοί του στη Βουλή. Ένα «Μπαμ- μπουν Γκιουλέκας» ακούγεται όταν περνά από το μπροστά τους και αυτός χαμογελά. Τι είχε συμβεί. Ο κ. Γκιουλέκας έχει έναν ανιψιό, τον Γιώργο Γκιουλέκα, ο οποίος μετέχει στο Survivor, με την ομάδα των «Μαχητών» στην Δομινικανή Δημοκρατία. Είναι ταχύτατος εύστοχος και οι συνάδελφοί του στην καλύβα τον αποκαλούν «Μπαμ- μπουμ Γκιουλέκας», επειδή είναι αποτελεσματικός. Και ο θείος βουλευτής καμαρώνει και «κλέβει» λίγο από τη δόξα του ανεψιού.

***

Ακούει κανείς;

Ένα φανάρι σε μια επικίνδυνη διασταύρωση που δεν τοποθετήθηκε ποτέ, ξεσήκωσε τους κατοίκους της περιοχής Πολύδροσο Αμαρουσίου, οι οποίοι τώρα ετοιμάζουν εξώδικα σε πλήθος κυβερνητικών παραγόντων για πλήρη αδιαφορία. Το επίμαχο σημείο βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ευζώνων και θεωρείται το πιο επικίνδυνο σημείο του Αμαρουσίου, αφού δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα και καθημερινώς σημειώνονται ατυχήματα, τα περισσότερα με βαριά περιστατικά.

Δεν περνά ούτε μια μέρα που να μην σημειωθεί έστω ένα ατύχημα. Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι οι «αρμόδιοι» το γνωρίζουν, ορισμένοι μάλιστα έχουν έρθει να κάνουν και επιτόπια έρευνα, πλην όμως, όταν απομακρυνθούν από το σημείο σφυρίζουν αδιάφοροι. Οι κάτοικοι έχουν έως τώρα απευθυνθεί στον Περιφερειάρχη (τον πρώην κ. Πατούλη και νυν τον κ. Χαρδαλιά) στον δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Αμπατζόγλου (που κάνει λέει διαβήματα προς άλλους… αρμόδιους αλλά χωρίς να πιάσουν τόπο), στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών (που δηλώνουν αναρμόδια), αλλά δεν έκαναν τίποτα), στην Τροχαία Κηφισιάς (που όλο υπόσχεται) και τελευταίως στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος ανέλαβε να βοηθήσει… εθελοντικά μπας και συντονιστούν όλοι οι υποτιθέμενοι αρμόδιοι, άνευ όμως αποτελέσματος. Μόνο το ΚΚΕ άκουσε και με δέκα βουλευτές του έκανε ερώτηση στη Βουλή για την επικίνδυνη διασταύρωση. Μόλις προχθές ένας ντελιβεράς από το Πακιστάν τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε από κατοίκους στο Σισμανόγλειο, ενώ η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη και πιο επικίνδυνη, όταν τα πούλμαν του γειτονικού ιδιωτικού σχολείου παρκάρουν με το έτσι θέλω στο σημείο αυτό κλείνοντας και τη μια από τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας.

Το επίσης εξωφρενικό είναι ότι ειδοποιήθηκε από τους κατοίκους η Τροχαία, αλλά για ένα παράξενο (και κυρίως παράνομο) λόγο η Τροχαία κάνει τα στραβά μάτια και τα πούλμαν εξακολουθούν να κλείνουν μια λωρίδα. Έτσι τώρα οι κάτοικοι ετοιμάζονται να στείλουν τα εξώδικα, εναντίον κάθε αρμοδίου (που παρουσιάζεται ως… αναρμόδιος) προκειμένου να μην θρηνήσουμε θύματα και να σωθούν ζωές. Κι ω του θαύματος στο πάρα πέντε εμφανίστηκε, όπως έμαθα, ένας συγκοινωνιολόγος από την Περιφέρεια, ο οποίος προτείνει να γίνει… κυκλικός κόμβος στην περιοχή, επειδή δήθεν δεν υπάρχει επαρκής κίνηση στον δρόμο! Δηλαδή να κλείσουν οι δρόμοι, να γκρεμίσουν (της Αττικής Οδού) γεφύρια για να κάνουν… κόμβο σε ένα στενό σημείο του δρόμου, προκαλώντας, κατά την κατασκευή του και άλλη αναστάτωση στην περιοχή και επιβαρύνοντας την περιφέρεια (και τους φορολογούμενους) με χιλιάδες ευρώ, αντί να βάλουν ένα φανάρι ή να αυξήσουν την ορατότητα (προς την Ευζώνων) ή ακόμα να αλλάξουν την μονοδρόμηση και να τελειώσει η όλη υπόθεση.