Με «μαγιά» τα ήδη υπογεγραμμένα deals ύψους 7 δισ. ευρώ τα οποία οσονούπω ολοκληρώνονται, το 2024 οι συναλλαγές για εξαγορές και συγχωνεύσεις εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν στα 8-9 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ot.gr.

Πρόκειται για μια επίδοση πολύ καλύτερη συγκριτικά με εκείνη του 2023, χρονιά στην οποία καταγράφηκε μεν ρεκόρ 15ετίας όσον αφορά τον απόλυτο αριθμό εξαγορών και συγχωνεύσεων (116 συναλλαγές), αλλά σε επίπεδο αξίας μειώθηκε κατά 4,5 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2022, καθώς το τίμημα των περισσότερων συναλλαγών δεν ανακοινώθηκε. Υπενθυμίζεται ότι το 2022 κατεγράφη ρεκόρ σε συναλλαγές αξίας 12 δισ. ευρώ.

Το growth story της ελληνικής οικονομίας, οι προοπτικές ανάπτυξης και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που βάζει για πρώτη φορά την Ελλάδα και τις ελληνικές επιχειρήσεις στο «οπτικό πεδίο» μεγάλων επενδυτών, δημιουργούν το υπόβαθρο για νέα success stories παρότι τα εγχώρια assets έχουν γίνει ακριβότερα, ωστόσο παραμένουν ελκυστικά.

«Η δυναμική των εξαγορών και συγχωνεύσεων συνεχίζεται αμείωτη, καθώς τα πρώτα στοιχεία του 2024 δείχνουν ότι η τρέχουσα χρονιά μπορεί να αποτελέσει ακόμη μια χρονιά – ρεκόρ» τόνισε ο κος Θανάσης Πανόπουλος, Partner και επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της συμβουλευτικής εταιρείας για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2023 και τις προοπτικές για το 2024.

Έρχονται 3-4 deals στα τρόφιμα

Αν και ο κλάδος των τροφίμων και ποτών είναι πιο… βραδύκαυστος σε σχέση με άλλους, όπως π.χ. εκείνος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όπου «σχεδόν κάθε εβδομάδα υπάρχει μια συναλλαγή και ενδιαφέρον από ξένους και Έλληνες επενδυτές», σύμφωνα με τον κο Γιώργο Μακρυπίδη, Partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδας, παραμένει εξίσου στο «ραντάρ» των ξένων και των ελληνικών κεφαλαίων.

Μάλιστα μέσα στο επόμενο τρίμηνο πιθανόν να ανακοινωθούν 3-4 deals που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα σκαριά, με πωλητές βιομήχανους που είτε δεν έχουν διάδοχη κατάσταση είτε το προσφερόμενο τίμημα είναι τέτοιο που τους οδηγεί να υπογράψουν τις επικείμενες συμφωνίες.

Σε αυτά τα deals που ενδεχομένως πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα δεν προσμετρείται η συναλλαγή της αλλαγής ιδιοκτησίας στην ελληνική δραστηριότητας της Avramar, η οποία περιμένει τις πιστώτριες τράπεζες να ξεκλειδώσουν την πολυσυζητημένη έκτακτη χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ, ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του μεγαλύτερου ομίλου ιχθυοκαλλιέργειας της χώρας.

Πάντως σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα, το ύψος του «κουρέματος» των δανείων της εταιρείας θα είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας στο αν και κατά πόσο θα προχωρήσει η πώληση.

Ας σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των τροφίμων και ποτών συγκεντρώνει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών με τις συναλλαγές να ξεπερνούν το 0,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Το 2022 η συνολική αξία των συναλλαγών του κλάδου ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της εξαγοράς της Chipita από τη Mondelez και της Coca-Cola Bottling Company of Egypt από την Coca-Cola HBC Holdings BV.

Το 2023 ολοκληρώθηκαν 11 συναλλαγές, εκ των οποίων οι 10 παραμένουν αγνώστου τιμήματος, με την εκτίμηση της PwC Ελλάδας να ανεβάζει το επενδυμένο ποσό στα 749 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών ξεχώρισε η εξαγορά της Brown-Forman Finland από την CC Beverages Holdings II BV, μια συναλλαγή αξίας 209 εκατ. ευρώ.

Ρεκόρ σε αριθμό εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2023

Με βάση τα στοιχεία της PwC Ελλάδας, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν συνολικά κεφάλαια ύψους 8,4 δισ. ευρώ το 2023, εκ των οποίων τα 5,9 δισ. ευρώ προέκυψαν από εξαγορές και συγχωνεύσεις, 601 εκατ. ευρώ αφορούν εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, 345 εκατ. ευρώ αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου οι οποίες καλύφθηκαν από στρατηγικούς επενδυτές και 1,6 δισ. ευρώ έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις (συμπεριλαμβανομένων αποεπενδύσεων του ΤΧΣ).

Η συναλλαγή με την υψηλότερη αξία ήταν η εξαγορά των θυγατρικών της Enel SpA στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ, ύψους 1,240 εκατ. ευρώ. Κύριο κλαδικό χαρακτηριστικό αποτέλεσε η συγκέντρωση του κλάδου των ΤΜΤ (Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ και Τεχνολογία) και η αύξηση των συναλλαγών σε Ενέργεια και ΑΠΕ.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του έτους, είναι η συνεχιζόμενη επενδυτική δραστηριότητα από Εταιρείες Ιδιωτικών Κεφαλαίων (Private Equity). Συγκεκριμένα, το 25% της συνολικής αξίας των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε από Εταιρείες Ιδιωτικών Κεφαλαίων (1,5 δισ. ευρώ με 24 συναλλαγές να αφορούν επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες).