5 το πρωί: Τρικυμία στο ΠαΣοΚ – Εισαγγελική έρευνα για Ασημακοπούλου – Βαριές κυρώσεις στην Intellexa

Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ, μετά την γνωστοποίηση των 7+1 σημείων διαφωνίας, επί του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων. Σε «αντάρτικο» προχώρησαν οι βουλευτές, Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με τον τελευταίο να μην ξεκαθαρίζει ωστόσο, εάν θα καταψηφίσει ή όχι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επέβαλε θέμα κομματικής πειθαρχίας στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις

1

Κυρώσεις στην Intellexa από τις ΗΠΑ

  • Η εταιρεία: Η Intellexa S.A. είναι μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού με έδρα στην Ελλάδα που έχει εξαγάγει τα εργαλεία παρακολούθησής της σε αυταρχικά καθεστώτα. Η εταιρεία έχει προστεθεί στον Κατάλογο Οντοτήτων του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, για την διεξαγωγή κυβερνοεπιθέσεων και την παράνομη πρόσβαση σε πληροφοριακά συστήματα, απειλώντας την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως.
  • Το λογισμικό: Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η Intellexa έχει λειτουργήσει ως ομπρέλα για μια σειρά επιθετικών κυβερνοεταιρειών που προσφέρουν εμπορικά εργαλεία κατασκοπείας, με την εμπορική ονομασία «Predator». Τα εργαλεία αυτά έχουν τη δυνατότητα να διεισδύουν σε μια σειρά ηλεκτρονικών συσκευών, υποκλέπτοντας ευαίσθητες πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα.
  • Οι κυρώσεις: Η Προεδρική Οδηγία ορίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν θεμελιώδες εθνικό συμφέρον να αντιμετωπίσουν και να συμβάλλουν στην πρόληψη της εξάπλωσης της εμπορικής τεχνολογίας κατασκοπείας που καταχράται δικαιώματα και ελευθερίες. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν το μπλοκάρισμα των περιουσιακών στοιχείων προσώπων και εταιρειών που βρίσκονται εντός των ΗΠΑ ή υπό τον έλεγχο αμερικανών πολιτών, και το 50% των περιουσιακών στοιχείων τρίτων που συναλλάσσονται μαζί τους.
2

Υπογράφηκε η ΚΥΑ για τα απογευματινά χειρουργεία

  • Η ΚΥΑ: Υπεγράφη από τα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία, που αφορούν σε επεμβάσεις που διενεργούνται πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Την ΚΥΑ υπέγραψαν ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς.
  • Ο στόχος: Σε δήλωση του ο Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων εισάγεται με στόχο, από τη μία να μειωθούν οι λίστες αναμονής των χιλιάδων ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν και από την άλλη να αυξηθούν τα εισοδήματα των γιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες του.
  • Ο τιμοκατάλογος: Οι τιμές των απογευματινών χειρουργείων κυμαίνονται από 300 ευρώ για τις πολύ μικρές επεμβάσεις έως 2.000 ευρώ για εξαιρετικά βαριά περιστατικά. Πιο συγκεκριμένα, μια μικρή επέμβαση θα στοιχίσει στον ασθενή 500 ευρώ, μία μεσαία 900, μια μεγάλη επέμβαση 1.200 ευρώ, ενώ για τα βαριά χειρουργεία το κόστος φτάνει τα 1.600 ευρώ.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Καταδικαστική απόφαση για Μπελέρη

  • Η απόφαση: Για απόπειρα εξαγοράς ψήφων κρίθηκε ένοχος από το Ειδικό Δικαστήριο της Αλβανίας, ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρης. Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι δυο χρόνια κάθειρξη. Σε 18 μήνες με τριετή αναστολή και περιοριστικούς όρους καταδικάστηκε και ο συγκατηγορούμενός του Παντελής Κοκαβέσης.
  • Η αντίδραση της Ελλάδας: Η Αθήνα, μετά την ανακοίνωση των ποινών, εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση. Το υπουργείο Εξωτερικών άφησε ξεκάθαρες αιχμές κατά της διαδικασίας, κάνοντας λόγο για επιλεκτική εφαρμογή αποφάσεων που δεν συνάδει με τις αρχές ενός κράτους δικαίου.
  • Η δήλωση: «Παρωδία» χαρακτήρισε ο Φρέντι Μπελέρης, τη δίκη στην οποία καταδικάστηκε. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ανύπαρκτες αποδείξεις, διορισμένη δικαστή καθώς και για ένα μοναδικό μάρτυρα ο οποίος χρηματίστηκε. Ο ίδιος έβαλε και κατά του πρωθυπουργού της Αλβανίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου με εξέλεξαν Δήμαρχο ενάντια στα σχέδια Ράμα».

 

4

Τρικυμία στο ΠαΣοΚ

  • Η αιτία: Τα 7+1 σημεία της διαφωνίας με το νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων γνωστοποίησε το ΠαΣοΚ. Το απόγευμα της Δευτέρας (5/3) έλαβε χώρα στη Βουλή η «ηλεκτρισμένη» συνεδρίαση των μελών της Κ.Ο. του κόμματος επί του θέματος, όπου δυο βουλευτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την καταψήφιση.
  • Το αντάρτικο: Θέμα θεσμικής λειτουργίας και λήψης αποφάσεων στην Κ.Ο. έθεσε η Νάντια Γιαννακοπούλου, αναφέροντας ότι η συνεδρίαση έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, ενώ τόνισε πως η διαφωνία της έχε να κάνει με συγκεκριμένες απόψεις «που δεν αλλάζουν. Αινιγματική είναι η στάση που θα κρατήσει κατά την ψηφοφορία ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος άφησε αιχμές για τις θέσεις  καθώς και για την Επιτροπή Παιδείας του κόμματος.
  • Η απόφαση του προέδρου: Θέμα κομματικής πειθαρχίας έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την θυελλώδη συνεδρίαση. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιστρέψει να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τους δυο βουλευτές.
5

Εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση Ασημακοπούλου

  • Οι λόγοι της έρευνας: Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε εισαγγελική έρευνα για τη διαρροή στοιχείων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας κατοίκων του εξωτερικού. Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως έχουν διαπραχθεί και από ποια πρόσωπα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.
  • Στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων ο Φάμελλος: Κατά τη διάρκεια της Τρίτης ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρος της Αρχής, Κωνσταντίνου Μενουδάκο, ζητώντας να επιταχύνει την έρευνα για την υπόθεση. Παράλληλα, έθεσε τέσσερα ερωτήματα απαιτώντας απαντήσεις σε πολιτικό επίπεδο τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να υπάρξει ανάληψη πολιτικής ευθύνης.
  • Εσωτερικός έλεγχος και στο ΥΠΕΣ: Η υπουργός Εσωτερικών Nίκη Κεραμέως επεσήμανε ότι θα γίνει εσωτερικός έλεγχος με στόχο να επιβεβαιωθεί η «επάρκεια της ασφάλειας των διαδικασιών, για τους εκλογικούς καταλόγους του 2023». Παράλληλα, επανέλαβε ότι «το υπουργείο Εσωτερικών δεν δίνει στοιχεία επικοινωνίας πολιτών, email και τηλέφωνα, το λέει ρητά η νομοθεσία».
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.