Με την παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» να κατακτάει τις 20 από τις 31 θέσεις του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού ολοκλήρωσε για την επόμενη αυτοδιοικητική θητεία 2024-2025 όλες τις διαδικασίες – προηγήθηκαν οι εκλογές στις ΠΕΔ – και πλέον σηκώνει μανίκια διότι, πολλά και φλέγοντα θέματα είναι σε εξέλιξη και θα κρίνουν εν πολύς το αύριο του θεσμού. Θέματα, όπως ο νέος Κώδικας, η διαχείριση των υδάτων, το Τέλος Ταφής, η καταστατική θέση των Αιρετών, η νομική προστασία των Αιρετών, η συμμετοχή στη διαχείριση και όχι μόνο απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων, η ανάγκη νέων μόνιμων προσλήψεων και άλλα πολλά.

Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ που πραγματοποιήθηκαν στις 2 Μαρτίου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και το τεράστιο ποσοστό της συμμετοχής των εκλεκτόρων – μόνο 6 εκ των οποίων για διάφορους λόγους δεν βρέθηκαν ανάμεσα στους 535 που είχαν δικαίωμα ψληφου – για μια ακόμη φορά έδειξε την δυναμική του θεσμού.

Κατά γενική ομολογία, ήταν μια άψογη διαδικασία, η οποία ξεκίνησε στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στις 3 τα ξημερώματα.

Αν εξαιρέσουμε κάτι που υπέπεσε στην αντίληψη μας κατά την διάρκεια της καταμέτρησης και αφορά δυο ψηφοδέλτια που ακυρώθηκαν – ένα από κάθε μια από τις δυο πρώτες παρατάξεις – διότι είχαν μπει σταυροί και από τις δυο πλευρές των ονομάτων των υποψηφίων προκαλώντας μικρής κλίμακας αντιδράσεις, τα πάντα ολοκληρώθηκαν πολύ καλά.

Η στήλη που βρίσκονταν στον χώρο, παρατήρησε τον θερμό ασπασμό μεταξύ του Προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου με τον Θανάση Νέζη μετά την ανακήρυξη του τελικού αποτελέσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Θανάσης Νέζης ήταν από τα πρόσωπα εκείνα που στήριξαν πολύ την υποψηφιότητα Λάζαρου Κυρίζογλου.

Ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, Διονύσης Χατζηδάκης, έδωσε και αυτός δυναμικό παρών στις εκλογές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η εκλογική προσπάθεια του Λάζαρου Κυρίζογλου και των άλλων υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», ο Διονύσης Χατζηδάκης έπαιξε σημαντικό ρόλο με το κύρος και την εμπειρία που διαθέτει στην κινητοποίηση του μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ένα πρόσωπο άλλωστε που τυγχάνει μεγάλου σεβασμού σε όλο το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης.

Στο στρατόπεδο του Χάρη Δούκα, το αποτέλεσμα των εκλογών για την ΚΕΔΕ, προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα. Και αυτό διότι θεωρούσαν πως θα μπορούσαν να έχουν 11 αντί για δέκα θέσεις στο ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Από την άλλη, πληροφορίες θέλουν τον Χάρη Δούκα να είναι ικανοποιημένος από τα πρόσωπα που εξελέγησαν στο πλάι του, αφού είναι πρόσωπα με τεχνοκρατικές γνώσεις που μπορούν να βοηθήσουν το θεσμό της Αυτοδιοίκησης να προχωρήσει μπροστά. Ο Χάρης Δούκας μάλιστα – όπως μας είπαν υποψήφιοι του συνδυασμού του – έχει κερδίσει με τον χαρακτήρα του τον σεβασμό τους.

Η στήλη μαθαίνει επίσης, πως στο πρόσωπο του Λάζαρου Κυρίζογλου, τρέφουν μεγάλο σεβασμό και «αντίπαλοι» στην εκλογική διαδικασία. Ένας μας είπε μάλιστα πως «σέβομαι απεριόριστα τον Λάζαρο και ως άνθρωπο και ως αυτοδιοικητικό. Μάλιστα πιστεύω πως θα επιχειρήσει να αφήσει έντονο το αποτύπωμα του στον χώρο μας και θα φανεί πιο διεκδικητικός από ποτέ προς όφελος της Αυτοδιοίκησης».