Όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι απασχολημένος με την ευρωπαϊκή διάσταση της πρόκλησης των ευρωεκλογών στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι το προσεχές διήμερο, στην Αθήνα θα βράζει το μέτωπο των αντιδράσεων για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει την Τετάρτη και η ψήφιση του νομοσχεδίου για την Παρασκευή.

Προεξοφλείται όμως ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία θα εξελιχθεί σε ένα περιβάλλον έντασης και αντιδράσεων, καθώς είναι ήδη προγραμματισμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Με στόχο τη νεολαία

Παράλληλα, αναμένεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει αναδείξει το ζήτημα σε αιχμή της αντιπολιτευτικής του τακτικής, θα επιχειρήσουν να πολώσουν την πολιτική αντιπαράθεση, με στόχο τον προσεταιρισμό τμημάτων της νεολαίας, η οποία θεωρείται μία από τις δυνάμει δεξαμενές ψηφοφόρων κατά της κυβέρνησης, εν όψει ευρωεκλογών.

Υπό αυτήν την έννοια, το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ και τα όσα θα συμβούν το προσεχές διήμερο, αναμένεται να εξελιχθούν σε μία γενική πρόβα για το πολιτικό σκηνικό της επόμενης περιόδου.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναδείξει την μεταρρυθμιστική της ατζέντα και στο χώρο της αντιπολίτευσης θα εξελιχθεί ένας διαγκωνισμός για την ανάδειξη της πολιτικής δύναμης, η οποία θα διεκδικήσει την δεύτερη θέση στις προσεχείς ευρωεκλογές, με την ελπίδα της σταδιακής αμφισβήτησης της πολιτικής ηγεμονίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.