Νέα επεισόδια προστίθενται διαρκώς στην πολυετή αντιδικία του Παντελή Μαντωνανάκη με τις πιστώτριες τράπεζες. Το τελευταίο αφορά στον πλειστηριασμό των δυο εμβληματικών ξενοδοχείων του κρητικού επιχειρηματία, Elounda Beach Hotel & Villas και Elounda Bay Palace, μια υπόθεση που απασχολεί τα τελευταία 24ώρα την επικαιρότητα.

Κύκλοι προσκείμενοι στον επιχειρηματία ισχυρίζονται πως ο όμιλος Μαντωνανάκη κέρδισε οκτάμηνη προθεσμία, μετά την απόφαση 454/2024 του Πρωτοδικείου Αθηνών που ακυρώνει τον πλειστηριασμό, ο οποίος επρόκειτο να διεξαχθεί στις 6 Μαρτίου.

Τόσο διάστημα, όπως λένε, χρειάζεται να περάσει μέχρι η επισπεύδουσα τράπεζα (στην προκειμένη περίπτωση η Eurobank) να μπορέσει να ξεκινήσει νέα διαδικασία. Οι ίδιοι κύκλοι πάντως υποστηρίζουν πως ο παραπάνω διαγωνισμός θα κηρύσσονταν έτσι και αλλιώς άγονος καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.

Και αυτό γιατί μέχρι την Παρασκευή 1η Μαρτίου δεν είχε κατατεθεί κάποια εγγυητική επιστολή από ενδιαφερόμενο. Η εγγυητική επιστολή θα πρέπει να ήταν ύψους 90 εκατ. ευρώ δηλαδή το 30% της Τιμής 1ης Προσφοράς που ορίσθηκε μετά από δικαστική απόφαση που προέκυψε πάλι από προσφυγή του Ομίλου στα 300 εκατ. ευρώ. Η αρχική τιμή ήταν μικρότερη στα 181.630.000 ευρώ.

Να σημειωθεί πως χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση η οποία αναρτήθηκε και στη σελίδα e-auction, με τον πλειστηριασμό να χαρακτηρίζεται «σε αναστολή».

Τα δικαστικά μέτωπα

Το παραπάνω δικαστικό μέτωπο έρχεται να προστεθεί στα πολλά δικαστικά μέτωπο που έχει… ανοιχτά ο όμιλος Μαντωνανάκη είτε με το δημόσιο είτε με τις πιστώτριες τράπεζες.

Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες σκοπεύει να ανοίξει ακόμη ένα, αφού προτίθεται να προσβάλλει απόφαση του Εφετείου που έκρινε έγκυρη την καταγγελία ομολογιακού δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Η αναίρεση αυτή θα συζητηθεί στις 11 Μαρτίου στον Άρειο Πάγο.

Η διαμάχη με την ΕΤΑΔ για το ακίνητο – φιλέτο στο Λαγονήσι

Ο όμιλος Μαντωνανάκη βρίσκεται σε πολυετή διαμάχη τόσο με το ελληνικό δημόσιο όσο και με τις τράπεζες και τους ομολογιούχους που εκπροσωπούνται από την Eurobank. Η διαμάχη με την ΕΤΑΔ, η οποία μετρά αρκετά χρόνια αφορά στο ξενοδοχείο Grand Resost Lagonissi.

Η αντιδικία για το ακίνητο – φιλέτο στο Λαγονήσι μεταξύ της Αττικός Ήλιος (εταιρεία του επιχειρηματία Μαντωνανάκη) και του Ελληνικού Δημοσίου χρονολογείται από το 1999, όταν ο κρητικός επιχειρηματίας συνήψε με τον ΕΟΤ σύμβασης μίσθωσης για έκταση 326 στρεμμάτων στο Λαγονήσι, διάρκειας 77 ετών, με την υποχρέωση να υλοποιήσει επενδύσεις 263,9 εκατ. ευρώ, το σύνολο των οποίων θα παρέμενε σε όφελος του ΕΟΤ και του Ελληνικού Δημοσίου μετά τη λήξη της παραχώρησης.

Η μισθωτική σύμβαση τροποποιήθηκε το 2003, μεταξύ της ΕΤΑΔ και της Αττικός Ήλιος και τα σχέδια της εταιρείας για τη δημιουργία νέων χρήσεων και δραστηριοτήτων, που περιλάμβαναν την ανάπτυξη σημαντικού αριθμού πολυτελών κατοικιών, συνεδριακού κέντρου και νέων ξενοδοχειακών μονάδων δεν ολοκληρώθηκαν. Το ζήτημα είχε φτάσει και μέχρι την Κομισιόν, ενώ στο τραπέζι κατά το παρελθόν έπεσε και o συμβιβασμός.

Ο όμιλος Μαντωνανάκη υποστηρίζει ότι δικαιώθηκε με τελεσίδικες αποφάσεις των αρμόδιων Δικαστηρίων και μάλιστα έχει επιδικασθεί υπέρ του και σε βάρος της θυγατρικής εταιρείας του Υπερταμείου, της ΕΤΑΔ Α.Ε, ποσό άνω των 750 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η ΕΤΑΔ φαίνεται να αναγνωρίζει «την ήττα της» καθώς στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της για τη χρήση του έτους 2022, έχει σχηματίσει πρόβλεψη 329 εκατ. ευρώ, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο επισήμως μέρος της οφειλής της.

Οι ομολογιούχοι και η υφαρπαγή των Elounda

Ο όμιλος Μαντωνανάκης έχει εκχωρήσει τις απαιτήσεις από την ΕΤΑΔ από το έτος 2014 στους Ομολογιούχους Δανειστές του. Υποστηρίζει μάλιστα πως υπερκαλύπτουν την απαίτηση των ομολογιούχων.

Ισχυρίζεται ακόμη ότι η επίσπευση των πλειστηριασμών που τελικά ακυρώθηκαν έχουν στόχο όχι την αποπληρωμή κάποιας δανειακής απαίτησης, αλλά την «υφαρπαγή των ξενοδοχείων του Ομίλου μας και η παραχώρησή τους σε ανταγωνιστικά συμφέροντα».

Από το Grand Resort Lagonissi…

Η οικογένεια Μαντωνανάκη μέσω της εταιρείας «Ανώνυμος Τουριστική Εταιρεία Ήλιος Α.Ε.» κατέχει και εκμεταλλεύεται δύο υπερπολυτελείς όμορες ξενοδοχειακές μονάδες πέντε (5) αστέρων: Το Elounda Beach Hotel το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1971, δυναμικότητας 249 δωματίων και το Elounda Bay Palace, δυναμικότητας 266 δωματίων και από το 2001 μέλος των «The Leading Hotels of the World».

Παράλληλα μέσω της εταιρείας «Αττικός Ήλιος» εκμεταλλεύεται τουριστικά το ξενοδοχειακό συγκρότημα Grand Resort Lagonissi αναφέρει το δημοσίευμα του ot.gr.

… στο Elounda Bay και τον Παπανδρέου

Η μοναδική διαρρύθμιση, η διακόσμηση των χώρων, οι exclusive παροχές και η μοναδική τοποθεσία του «Elounda Beach» κατέστησαν πόλο έλξης για εξέχοντα πρόσωπα από όλον τον κόσμο. Ανάμεσα στους rich and famous επισκέπτες του πολυτελούς ξενοδοχείου ήταν πολλοί πρίγκιπες, διάσημοι καλλιτέχνες, γνωστοί επιχειρηματίες, ηγέτες κρατών και Έλληνες πολιτικοί, όπως και ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ.

Στο Elounda Beach συνήθισε να παραθερίζει στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές του 1990 ο Ανδρέας Παπανδρέου. Εκεί λέγεται πως έπαιρνε και κρίσιμες αποφάσεις. Ο Γιώργος Λιάνης στο βιβλίο του «Ο τελευταίος αρχηγός», όπως και στο δικό της βιβλίο η τελευταία σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου περιγράφουν πολιτικές διεργασίες ανάμεσα σε μακροβούτια και ψαροφαγία.