Η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αποτέλεσε για πολλούς προανάκρουσμα της μετωπικής σύγκρουσης που θα ακολουθήσει αυτή την εβδομάδα, μεταξύ ΠαΣοΚ και Νέας Δημοκρατίας.

Κάποιοι μάλιστα στη Χαριλάου Τρικούπη ερμήνευσαν την στάση του πρώην πρωθυπουργού και τα όσα είπε για  τη νομοθετική ρύθμιση που έρχεται «για λόγους εντυπωσιασμού, χωρίς να γνωρίζουμε τι ποιότητας πανεπιστήμια θα έρθουν», αλλά και τη φράση του πως «είναι μεγάλες οι πιέσεις των λόμπι» ως ένα ακόμη δείγμα γραφής της σταθερότητας των θέσεων που έχει, εδώ και δεκαετίες, στο συγκεκριμένο θέμα.

Η αφίσα που προκάλεσε σάλο

Κoρυφαία στελέχη που συγκεντρώθηκαν σε κοπή πίτας τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν μία ιστορία που ξεκινάει από τα… παλιά. 20 χρόνια πριν για την ακρίβεια και δείχνει πως η θέση του γιου του ιδρυτή του ΠαΣοΚ και πρώην πρωθυπουργού δεν έχει αλλάξει.

Ήταν τέτοια εποχή το 2004 όταν ο τότε γραμματέας της ΠΑΣΠ των ΑΕΙ Δημήτρης Σακελλάρης πήρε πρωτοβουλία και μοίρασε σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μία αφίσα, που προκάλεσε σάλο. Η αφίσα είχε ένα πακέτο τσιγάρα και στο χώρο του σήματος υπήρχε ο πυρσός, το σήμα της Νέας Δημοκρατίας. Από κάτω από το πακέτο η λεζάντα έγραφε «η δεξιά βλάπτει σοβαρά την δημόσια και δωρεάν παιδεία». Αυτή η αφίσα βγήκε με αφορμή την πρόταση του Κ. Χατζηδάκη που τότε ήταν επίτροπος και εξομοίωνε τα επαγγελματικά δικαιώματα των κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων, σύμφωνα πάντα με τους πρωταγωνιστές του παρασκηνίου της εποχής.

Αυτή η αφίσα προκάλεσε εντάσεις και καυγάδες στα αμφιθέατρα όλης της χώρας. Μερικοί μάλιστα από τη σημερινή ηγετική ομάδα του ΠαΣοΚ κόλλησαν την συγκεκριμένη αφίσα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπερασπίσθηκαν με ιδιαίτερο ζήλο τη θέση της ΠΑΣΠ.

Εκείνο το διάστημα ο Γιώργος Παπανδρέου με δημόσια παρέμβαση του υποστήριξε πως είναι υπέρ των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Μία θέση που τότε ακούστηκε για πρώτη φορά και πολλοί την ερμήνευσαν ως ένα σκαλοπάτι για την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Ποτέ ο Γ. Παπανδρέου δεν είπε την φράση ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Οι εντάσεις,  μετά από αυτή τη δήλωση, μεταφέρθηκαν από τα αμφιθέατρα στο εσωτερικό της τότε νεολαίας ΠαΣοΚ. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κανονίστηκε συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με εκπροσώπους της Νεολαίας ΠαΣοΚ και τον τότε γραμματέα της Παντελή Καμά στην οδό Κωλέττη, ως ένα μέτρο που θα λειτουργούσε ως αποσυμπιεστής των εσωκομματικών κραδασμών.

Εκεί, ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στους συνομιλητές του πως επιθυμεί ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά ταυτόχρονα και μη κρατικά πανεπιστήμια στα οποία όμως πρέπει να υπάρχει έλεγχος και ίδιος τρόπος εισαγωγής με τα δημόσια. Επίσης τόνισε πως αυτά τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μπορούν να τα δημιουργήσουν οι κοινωνικοί φορείς.

Το ΒΗΜΑ απευθύνθηκε στον τότε γραμματέα της Νεολαίας ΠαΣοΚ Παντελή Καμά που τόνισε πως ο Γιώργος Παπανδρέου στην τότε συνάντηση είχε επιμείνει στην ανάγκη για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. «Θυμάμαι την αφίσα, όπως και τις αντιδράσεις. Θυμάμαι επίσης τον Γιώργο Παπανδρέου στα τότε γραφεία μας και όλους όσοι ήταν εκεί. Ποτέ δεν είπε την φράση ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ήταν ξεκάθαρος στη θέση του και παραμένει, αυτά υποστήριξε και στη Βουλή» κατέληξε. Επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο πως μέσα στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου ουσιαστικά υπερασπίστηκε τις θέσεις του, που προϊόντος του χρόνου έγιναν κτήμα του ΠαΣοΚ.