Πλήθος κόσμου βρέθηκε σήμερα 2/3 στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου για να πει το τελευταίο αντίο στον σπουδαίο ηθοποιό Ηλία Λογοθέτη, που πέθανε την Τετάρτη 28/2 σε ηλικία 85 ετών. Η ταφή του έγινε στο Κοιμητήριο Παπάγου.

Σύσσωμο το ελληνικό θέατρο έδωσε το παρών στο ύστατο χαίρε. Στην κηδεία του Ηλία Λογοθέτη βρέθηκαν οι Γιάννης Μπέζος, Σπύρος Μπιμπίλας, Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, Θανάσης Βισκαδουράκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Κοραλία Καράντη, Σωτήρης Τσαφούλιας, Σταμάτης Φασουλής, Μάνια Παπαδημητρίου, Νατάσα Ασίκη, Γιώργος Κιμούλης, Βασίλης Λέκκας κ.ά

Η πορεία του Ηλία Λογοθέτη

Ηθοποιός, λάτρης της όπερας – τροβαδούρος με καταγωγή από τη Λευκάδα και κληρονομημένη αγάπη για το τραγούδι -, αγαπητός στο ευρύ κοινό καθώς επί χρόνια είχε μόνιμη παρουσία σε κάθε ελληνικό σπίτι με τις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές στις οποίες εμφανίστηκε, ο Ηλίας Λογοθέτης, ήταν μία σπάνια περίπτωση κωμικού ηθοποιού με πολυσχιδή προσωπικότητα και ζωηρό δραματικό τόνο.

Το χαρακτηριστικό γαλάζιο βλέμμα του, η δυνατή φωνή του θα συνεχίσουν να συντροφεύουν τις επόμενες γενιές μέσα από τις πολλαπλές εμφανίσεις του στο σινεμά και στην τηλεόραση όπου κέρδισε μεγάλη αναγνωρισιμότητα με το «Θέατρο της Δευτέρας» (ΕΡΤ1).

Γεννημένος στη Λευκάδα το 1939, ο Ηλίας Λογοθέτης φοίτησε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο για να ξεκινήσει τη μεγάλη περιπέτεια στο θέατρο στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1970, στη Βαβυλωνία του Δημήτρη Διζικιρίκη, μεταφορά του ομότιτλου έργου θεατρικού έργου του Δημήτρη Βυζάντιου, μια πολύ ενδιαφέρουσα απόπειρα ανανέωσης της ελληνικής κωμωδίας με επίκεντρο το Ναύπλιο του 1827. Στο ρόλο του δικτατορίσκου αστυνόμου, του Νιόνιου Φάντε από τα Επτάνησατον οποίο ερμήνευσε και στην παράσταση του Καρόλου Κουν, ο Λογοθέτης άφησε εποχή, έφτιαξε το δικό του κινηματογραφικό πρότυπο που τιμήθηκε μάλιστα με το Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε μια  ταινία που φέρνει στο προσκήνιο τους γλωσσικούς ιδιωματισμούς και τις ιδιαιτερότητες μιας χούφτας χαρακτήρων από κάθε γωνιά της Ελλάδας μαζεμένων σε ένα ταβερνείο.

Στη θεατρική του καριέρα ο Ηλίας Λογοθέτης συνεργάστηκε με τους θιάσους των Γιάννη Φέρτη και Ξένιας Καλογεροπούλου, Κάκιας Αναλυτή και Κώστα Ρηγόπουλου, Νίκου Ξανθόπουλου, Θανάση Βέγγου, Άγγελου Αντωνόπουλου και Μιράντας Κουνελάκη καθώς και με το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου.  Είχε, επίσης, πάρει μέρος σε μουσικές παραστάσεις, όπως ήταν το αφιέρωμα στον Μιχάλη Σογιούλ.