Το «Γκραν Γκινιόλ», (guignol στη Γαλλική = καραγκιόζης) το μικρό αυτό θέατρο στο Παρίσι, που ονομαζόταν και «θέατρο της μαριονέτας» ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1897 και έκλεισε οριστικά το 1962. Κατά την πολύχρονη λειτουργία του έπαιξε περίπου ένα εκατομμύριο έργα βίας και φρίκης, ιστορίες με έξυπνες πρακτικές και σκηνές με αγωνιώδη εξέλιξη. Σήμερα σ’ εμάς έμεινε η έκφραση Γκραν Γκινιόλ, και τη χρησιμοποιούμε για να χαρακτηρίσουμε κάτι φρικτό ή κάτι που είναι παράξενο, με απροσδόκητες εξελίξεις και μεγάλη αγωνία.

Το συνέδριο της Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και όσα ακολούθησαν θύμιζαν θεατρική παράσταση Γκραν Γκινιόλ της εποχής μας, με λίγες παραστάσεις και μάλιστα… sold out! Πρωταγωνιστές – μαριονέτες, ο τ.πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο νυν πρόεδρος και εν ταυτώ, παρ’ ολίγον υποψήφιος και η προσωρινά υποψήφια πρόεδρος.

Το πρόγραμμα της παράστασης είχε ως εξής: ο νυν πρόεδρος έθεσε θέμα επανεκλογής του από τη βάση, και τότε ο τ. πρόεδρος έριξε την βόμβα για εκλογή νέου αρχηγού του κόμματος και έτρεχαν όλοι για να μην… καούν! Ακολούθησε άμεση και βροντώδης δήλωση νέας υποψηφιότητας από τον νυν πρόεδρο και αίτημα από τον ίδιο για την εξεύρεση του αντιπάλου του. Τότε εμφανίστηκε ως υποψήφια η κυρία Ολγα Γεροβασίλη, τ. υπουργός, υποστηριζόμενη από τον τ. πρόεδρο. Ακολούθησε διαφωνία μεταξύ των δύο υποψηφίων προέδρων για την ημερομηνία των εκλογών, έντονη συζήτηση, διαπληκτισμοί, μυστικές επαφές και ανομολόγητες δραστηριότητες των μελών. Ο τ. πρόεδρος δεν έπαιρνε πίσω την πρόταση για εκλογές, και ξαφνικά ο από μηχανής θεός Νίκος Παππάς, πρώην εξ απορρήτων σύμβουλος του τ. προέδρου, πρότεινε μαζί με άλλους δύο συντρόφους του τη… ματαίωση των εκλογών.

Ενα συνέδριο με μηδέν αποτέλεσμα, ένα κόμμα διαλυμένο, και όλα αυτά συμβαίνουν ούτε εκατό ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές! Οι ιντριγκαδόροι, ο πρ. και ο νυν πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξετέθησαν αμφότεροι. Φαινομενικά νικητής αναδεικνύεται ο Σ. Κασσελάκης, ο οποίος παραμένει, με μέλλον αόρατο… Το κόμμα εξασφάλισε την αναξιοπιστία και την ελαφρότητά του, και μάλλον αναζητείται νέος πρόεδρος… ισάξιος του προηγηθέντος! Και οι πολίτες «φρίττουν» παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Εν ώρα διάλυσης της Κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παραμένει… ακίνητο, σταθερό στην καθοδική, ως προς το γόητρό του πορεία, με ελαφρά άνοδο του ποσοστού του για την κατάκτηση της θέσης της Αντιπολίτευσης, η οποία βρίσκεται ουσιαστικά σε ανυπαρξία. Και… Viva Mitsotakis.

Οι Ευρωεκλογές δεν θα έχουν, πιστεύω, θεαματικά και μη αναμενόμενα αποτελέσματα ως προς το κυβερνών κόμμα και την Αριστερή Αντιπολίτευση, ίσως αυτό συμβεί με τα ακροδεξιά κόμματα. Οι Ευρωεκλογές, όμως, θα καθοδηγήσουν τις εξελίξεις για το μέλλον της Αριστεράς, ίσως και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά την αποσύνθεση- ανασύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και την εξακολουθητική ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ.

Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής.