5 το πρωί: Οι νέες έρευνες για την τραγωδία των Τεμπών – Η κυριαρχία της ΝΔ – Τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Η απόφαση των δικαστικών αρχών να συνενώσουν τη δικογραφία για την κυρία υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών με αυτή που αφορά στο «μπάζωμα» του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος ανοίγει νέο κύκλο ερευνών. Είχε προηγηθεί η καταγγελία της Μαρίας Καρυστιανού για κυβερνητική εντολή σχετικά με το «μπάζωμα» του σημείου.

1

Ανοίγει νέος κύκλος ερευνών για τα Τέμπη

  • Η απόφαση για τις δικογραφίες: Νέο κύκλο ερευνών για την πλήρη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών, με τους 57 νεκρούς, σηματοδοτεί η απόφαση των δικαστικών αρχών να συνενώσουν τη δικογραφία για την κυρία υπόθεση με αυτή που αφορά στο «μπάζωμα» του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
  • Καταγγελία για το μπάζωμα: Για το «μπάζωμα» του χώρου του δυστυχήματος, η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της 19χρονης Μάρθης που έχασε την ζωή της το βράδυ της τραγωδίας, κατήγγειλε συγκεκριμένο πολιτικό ότι έδωσε τη σχετική εντολή. «Έστειλα εξώδικο στον κ. Αγοραστό γιατί είχα μάθει ότι αυτός εκτέλεσε το μπάζωμα και έλαβα μια απάντηση γραπτή ότι «εγώ ακολουθούσα εντολές και οι εντολές ήρθαν από τον κ. Τριαντόπουλο. Έγιναν δύο συνεδριάσεις και μου δόθηκε αυτή η εντολή»». Από την πλευρά του ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας διαψεύδει τα όσα δήλωσε η μητέρα. «Δεν είναι έτσι όπως τα λέει η κυρία Καρυστιανού. Στην γραπτή εξώδικη απάντηση που έδωσα δεν αναφέρω πουθενά το όνομα του κ. Τριαντόπουλου», τόνισε ο ίδιος.
  • Το μήνυμα του Πρωθυπουργού: Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια του συνεδρίου «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά», μίλησε για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, λέγοντας ότι «τις τελικές απαντήσεις μπορεί να τις δώσει μόνο η δικαιοσύνη. Πιστεύω ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να απαντηθούν οι φήμες που κυκλοφορούν. Πρέπει να διαλυθεί η φήμη από την αλήθεια».
2

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Σταθερά μπροστά η ΝΔ - Σε διψήφια ποσοστά ο Βελόπουλος

  • Η πρόθεση ψήφου: Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 33,9%, με τη διαφορά από το δεύτερο ΠαΣοΚ να τοποθετείται στις 20 ποσοστιαίες μονάδες (13,9%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 11,9% και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 10,2%, το ΚΚΕ με 10,1%, η Νίκη με 4,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5% και η Νέα Αριστερά με 3,3%. Αντίθετα, κάτω από το 3% βρίσκονται οι Σπαρτιάτες με 2,7% και ΜέΡΑ25 με 2,6%.
  • Η παρέμβαση Τσίπρα: Όσον αφορά τις πρόσφατες εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο οι ψηφοφόροι του κόμματος όσο και αυτοί που δεν το ψηφίζουν πιστεύουν ότι η παρέμβαση Τσίπρα δεν βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 61% και 66,7% αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων της έρευνας πιστεύουν πως το Συνέδριο του κόμματος βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ λίγο ή καθόλου (76,4%). Στην ίδια ερώτηση, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται διχασμένοι, με το 47,9% να θεωρεί πως το Συνέδριο δεν βοήθησε το κόμμα, ενώ το αντίθετο πιστεύει το 47,1%.
  • Η ακύρωση των εσωκομματικών εκλογών: Παράλληλα, το 80% πιστεύει ότι η απόφαση να μην γίνουν εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ ενδυνάμωσε τον Στέφανο Κασσελάκη. Παρόλα αυτά, οι ψηφοφόροι του κόμματος θεωρούν ότι τα φαινόμενα εσωστρέφειας στην Κουμουνδούρου θα συνεχιστούν σε ποσοστό 75,5%.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Σε ισχύ νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

  • Νέα μέτρα: Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα σούπερ μάρκετ, καθώς από σήμερα εφαρμόζονται τα «μέτρα Σκρέκα» κατά της ακρίβειας. Τα τέσσερα νέα μέτρα είναι: 30% μείωση εκπτώσεων των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ, απαγόρευση προσφορών σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί το τελευταίο τρίμηνο, καθαρά τιμολόγια από επιστροφές προϊόντων και φύρα για νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα και πλαφόν 7% στο μεικτό κέρδος του βρεφικού γάλακτος.
  • Μείωση τιμών: Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, θα υπάρξει μείωση τιμών σε 108 ετικέτες. Στις βρεφικές και παιδικές πάνες η μέση μείωση τιμής είναι 18,1%, στα σαμπουάν, τα αφρόλουτρα και τα conditioner 17%, στις οδοντόκρεμες 15,1%, στα απορρυπαντικά ρούχων 15,6%, στα απορρυπαντικά πιάτων 16%, στα καθαριστικά παντός είδους 15,8% και στα σαπούνια 12,7%.
  • Ο κίνδυνος: Οι πολίτες παραμένουν δύσπιστοι για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων, την ίδια ώρα που η ακρίβεια στα τρόφιμα και τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης επιμένει. Οι ονομαστικές τιμές θα μειωθούν, όμως ο κίνδυνος να περιοριστούν δραστικά οι εκπτώσεις και προσφορές ελλοχεύει, με αποτέλεσμα η διαφορά στο καλάθι του καταναλωτή να είναι ελάχιστη.
4

Πυρηνικές προειδοποιήσεις Πούτιν προς τη Δύση

  • Η ομιλία: Την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους στη Μόσχα, δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έδωσε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» από τη πλευρά της Ρωσίας. Παράλληλα, προειδοποίησε για πιθανό πυρηνικό πόλεμο, αν οι χώρες της Δύσης στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία.
  • Οι απειλές: Εμφανώς οργισμένος, ο Πούτιν κάλεσε τους πολιτικούς της Δύσης να θυμηθούν την τύχη που είχαν ο Αδόλφος Χίτλερ της ναζιστικής Γερμανίας και ο Ναπολέων Βοναπάρτης της Γαλλίας, που εισέβαλαν ανεπιτυχώς στη Ρωσία κατά το παρελθόν. Η χθεσινή πυρηνική προειδοποίησή του Πούτιν είναι από τις πιο σαφείς που έχει διατυπώσει.
  • Η απάντηση: Την απάντηση της στα όσα δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος κατά την ομιλία του, έδωσε η Κομισιόν μέσω του εκπροσώπου της, Πίτερ Στάνο. Ο εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν σημείωσε ότι η ομιλία Πούτιν είναι μέρος της προσπάθειας του για επανεκλογή καθώς και ότι πρόκειται για άλλη μία προσπάθεια του να αποποιηθεί των ευθυνών του για την επίθεση που εξαπέλυσε στην Ουκρανία.
5

Μεγάλη νίκη για τον Παναθηναϊκό επί της Ρεάλ στη Μαδρίτη

  • Η νίκη: Ο Παναθηναϊκός, με τρομερή εμφάνιση, έβαλε τέλος στο αρνητικό ρεκόρ 12 ετών χωρίς νίκη στην έδρα της Ρεάλ και ταυτόχρονα στο τρομερό αήττητο των Ισπανών που είχαν ρεκόρ 13-0 εντός έδρας, στην 27η αγωνιστική της Ευρωλίγκας, κερδίζοντας με  86-97 μέσα στη Μαδρίτη.
  • Οι πρωταγωνιστές: Ο Λεσόρ με 26 πόντους (ρεκόρ πόντων στην Ευρωλίγκα), ο σούπερ Ναν, ο ηγέτης Σλούκας  και ο κομβικός Γκριγκόνις υπέγραψαν μια χρυσή νίκη για τους «πράσινους» οι οποίοι επικράτησαν επί της ομολογουμένως καλύτερης ομάδας της φετινής Ευρωλίγκας.
  • Η συνέχεια: Στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται απόψε στο Κάουνας απέναντι στη Ζαλγκίρις. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα θέλουν να πετύχουν μία σημαντική νίκη που θα τους φέρει ακόμα πιο κοντά στην είσοδο τους στα play off της διοργάνωσης.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr