5 το πρωί: Η 24ωρη απεργία – Η θλιβερή επέτειος της τραγωδίας των Τεμπών – Η συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Παραλύει σήμερα το κέντρο της Αθήνας, καθώς τα ΜΜΜ δεν θα κινηθούν λόγω της συμμετοχής στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία των Τεμπών. «Οι υπεύθυνοι δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες» τονίζει η Ένωση σε κείμενο της.

1

Σήμερα η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ

  • «Τραβούν χειρόφρενο» τα ΜΜΜ: Παραλύει σήμερα το κέντρο της Αθήνας λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν όλες οι συγκοινωνίες σταθερής τροχιάς όπως, μετρό, ΗΣΑΠ, προαστιακός και τρένα. Παράλληλα, στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν λεωφορεία και τρόλεϊ. Τα δρομολόγια αεροπλάνων και πλοίων διακόπτονται επίσης. Αναφορικά με τα ταξί συνεχίζουν και σήμερα την 48ωρη κινητοποίηση που έχουν εξαγγείλει.
  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: Σε ισχύ θα τεθούν από την ΕΛ.ΑΣ. ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, λόγω των συγκεντρώσεων που έχουν προγραμματιστεί από τις 09:00 το πρωί. Παράλληλα, θα υπάρξει και πλήρης διακοπή κυκλοφορίας σε ορισμένους δρόμους. Οι οδοί που θα επηρεαστούν είναι αυτοί περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Κλαυθμώνος, της Πλατείας Ομονοίας (Πειραιώς, Πατησίων κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Λεωφόρους Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και σε Πανεπιστημίου και Σταδίου.
  • Ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα προς όλα τα σωματεία έχει απευθύνει η ΑΔΕΔΥ για το έγκλημα των Τεμπών, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Την ίδια ώρα γίνεται λόγος για συγκάλυψη, αφού ένα χρόνο μετά το τρομερό δυστύχημα, «οι υπεύθυνοι δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες». «Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους – Αυξήσεις μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια», τονίζει στο κείμενό της η ΑΔΕΔΥ.
2

Ένας χρόνος από την τραγωδία των Τεμπών

  • Σαν σήμερα: Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, 28 Φεβρουαρίου, από την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία που οδήγησε στον θάνατο 57 ανθρώπους και συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Σαν σήμερα, δύο αμαξοστοιχίες -κινούμενες αντίθετα στο ίδιο ρεύμα- συγκρούστηκαν μετωπικά στο ύψος της κοιλάδας των Τεμπών. Τις επόμενες μέρες, σε κλίμα ανείπωτου πόνου και αγωνίας, ακολουθεί η αναζήτηση των αγνοουμένων και η ταυτοποίηση των νεκρών από τους οικείους τους. Κάποιοι δεν έχουν βρεθεί μέχρι και σήμερα.
  • Εν αναμονή εξεταστικής:  Με εντάσεις και σοβαρές πολιτικές μομφές έληξε η τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την τραγωδία των Τεμπών, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠαΣοΚ και την Ελληνική Λύση να αποχωρούν καταγγέλλοντας προσπάθεια συγκάλυψης. Η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για τις 8 Μαρτίου, όπου τα κόμματα θα κληθούν να καταθέσουν τα πορίσματά τους, κατά την πάγια παράδοση που θέλει κάθε κόμμα να καταθέτει την δική του θέση για το υπό διερεύνηση θέμα
  • Ζητείται δικαίωση: Οι συγγενείς των 57 αδικοχαμένων ψυχών ζητούν δικαίωση για τους δικούς τους ανθρώπους. Κάνουν λόγο για κρατικό έγκλημα, καταγγέλλουν μία σειρά από παραλείψεις που οδηγούν σε συγκάλυψη και απορρίπτουν την μεταφορά ευθυνών στο ανθρώπινο λάθος. Παράλληλα, καταγγέλουν τη μη περιφρούρηση και τη μετέπειτα αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος, ενώ παραγγελία προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος όλες οι καταγγελίες και ισχυρισμοί τους, απέστειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, προς την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για τα μη κρατικά ΑΕΙ

  • Η συζήτηση: Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να έρθει στην Ολομέλεια για ψήφιση την επόμενη εβδομάδα.
  • Η ένταση: Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ξεκίνησε με ένταση, με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη να κάνει λόγο για «φεστιβάλ υποκρισίας» καθώς βουλευτές της αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας του νέου νομοσχέδιο.
  • Τα ιδρύματα: Την ίδια ώρα, καθώς η ψήφιση του νομοσχεδίου πλησιάζει, έχει αρχίσει και η συζήτηση σχετικά με το ποια μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού θα μπορούσαν να δημιουργήσουν παραρτήματα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον διεθνή κόμβο για τη διασυνοριακή εκπαίδευση c-bert των πανεπιστημίων State University of New York και Pennsylvania State University, με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου 2023, σε όλον τον κόσμο υπάρχουν 333 παραρτήματα πανεπιστημίων 39 κρατών σε 83 χώρες υποδοχής.
4

Εξαρθρώθηκε τρομοκρατική οργάνωση - Δέκα συλλήψεις από την αντιτρομοκρατική

  • Οι συλλήψεις: Στην εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης με τη σύλληψη 10 ατόμων προχώρησε η Αντιτρομοκρατική μετά από μεγάλη επιχείρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται και δύο πυροτεχνουργοί των ενόπλων δυνάμεων, ενώ όλοι οι συλληφθέντες φέρονται να εμπλέκονται σε τρομοκρατικά χτυπήματα στην Αττική.
  • Το πρόσωπο – κλειδί: Ως πρόσωπο «κλειδί» που φαίνεται να έδινε εντολές για «χτυπήματα» και αναγνωρίζεται ως ο «αρχηγός» της οργάνωσης είναι ένας 36χρονος, έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού, όπου συνελήφθη το 2021 για ληστείες.
  • Οι τρομοκρατικές – ενέργειες: Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις, ενώ από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους, μεταξύ των οποίων 3 κελιά καταστημάτων κράτησης και 9 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όπλα διαφόρων ειδών, κινητά τηλέφωνα και ποσότητες ναρκωτικών.
5

Οι αλλαγές στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών και η ένταξη νέων περιοχών

  • Νέες εντάξεις: Στην ένταξη 320 εκτός σχεδίου περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σε επόμενη φάση αναμένεται να ενταχθούν στις αντικειμενικές αξίες ακόμη 500 εκτός σχεδίου περιοχές. Η ένταξη στο σύστημα θα φέρει αυτόματα αναπροσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους μεταβίβασης, τον ΤΑΠ, τα τεκμήρια διαβίωσης και το τεκμαρτό εισόδημα και σε τέλη και εισφορές που υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία.
  • Φρένο στις αυξήσεις: Παρά το γεγονός ότι οι πραγματικές τιμές την τελευταία διετία έχουν ανέβει στα ύψη, δεν αναμένεται να υπάρξουν γενικευμένες αναπροσαρμογές – αυξήσεις των τιμών ζώνης των ακινήτων εντός του 2024. Διπλό είναι το όφελος με τις αλλαγές που δρομολογούνται στις εκτός σχεδίου περιοχές, αφού περισσότεροι ιδιοκτήτες θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα και τα έσοδα από το ΕΝΦΙΑ θα παραμείνουν στα επίπεδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
  • Οι ενστάσεις: Όσον αφορά στους Δήμους, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει γίνει δεκτή η ένσταση των δημάρχων τους κατά των τελευταίων αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών, περιλαμβάνονται οι εξής: Αγίων Αναργύρων- Καματερού, Βριλησσίων, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Χαλανδρίου και Πύργου. Σε άλλους 6 δήμους και συγκεκριμένα της Αστυπάλαιας, της Γλυφάδας, της Μυκόνου, του Πειραιά, της Ρόδου και της Λέρου ζητήθηκε να υποβάλλουν συμπληρωματικά στοιχεία προκειμένου να εξεταστεί η ένσταση τους.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr