Με πιθανότερη ημερομηνία για να ψηφιστεί την 8η Μαρτίου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα νέα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια κατατέθηκε ήδη στη Βουλή, με τις αντιπαραθέσεις που έχει προκαλέσει σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο να συνεχίζονται. Στη διάρκεια της συζήτησης των άρθρων του στη Βουλή δε, αναμένονται και οι όποιες αλλαγές στο περιεχόμενό του.

Μεταξύ αυτών, πολλοί σχολίαζαν τις προηγούμενες ημέρες τις πιθανότητες να έρθουν στη χώρα μας μεγάλα αμερικανικά ή άλλα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου για να ανοίξουν προπτυχιακές σχολές ή παραρτήματά τους.

Σύμφωνα με τον διεθνή κόμβο για τη διασυνοριακή εκπαίδευση c-bert των πανεπιστημίων State University of New York και Pennsylvania State University, με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου 2023, σε όλον τον κόσμο υπάρχουν 333 παραρτήματα πανεπιστημίων 39 κρατών σε 83 χώρες υποδοχής (που περιλαμβάνουν όμως όλων των ειδών τις συνεργασίες, όπως και τα ερευνητικά κέντρα ή 6μηνα συνεργασίας ανταλλαγής φοιτητών και φοιτητριών μεταξύ ΑΕΙ). Ποια είναι, όμως, τα πανεπιστήμια που ιδρύουν παράρτημα σε ξένη χώρα, είναι δημόσια ή ιδιωτικά, είναι διακεκριμένα ή πολύ χαμηλά σε λίστες κατάταξης;

Είναι γεγονός ότι για την «εκτός συνόρων» ίδρυση συνεργασιών προτιμώνται η Μέση Ανατολή και η Κίνα. Το καταγράφουν τα στοιχεία του c-bert, το επιβεβαίωσε και το ρεπορτάζ του «Βήματος». Χαρακτηριστικό είναι ότι στη λίστα με τα 29 καλύτερα πανεπιστήμια του Αμπου Ντάμπι διακρίνουμε παράρτημα της Σορβόννης και στη λίστα του c-bert παράρτημα του Yale στη Σιγκπούρη, του αμερικανικού Cornell University στο Κατάρ και του βρετανικού University of Nottingham σε Μαλαισία και Κίνα. Στο Κατάρ υπάρχουν, επίσης, παραρτήματα των αμερικανικών Carnegie Mellon University, Rochester, Georgetown, Virginia Commonwealth University και Texas A&M.

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον Γάλλο Ακόλουθο Πανεπιστημιακής και Επιστημονικής Συνεργασίας, εκτός από το παράρτημα της Σορβόννης στο Αμπου Ντάμπι, υπάρχει η Centrale Pekin που άνοιξε το 2005 στην Κίνα, στο Πεκίνο.

Συγκεκριμένα, το 2004 υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ των Ecoles Centrales και του Πανεπιστημίου Beihang για τη δημιουργία της Ecole Centrale de Pekin. Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό μοντέλο του Centrale (που προωθεί στενούς δεσμούς με τη βιομηχανία), η σχολή υπέγραψε συνεργασίες με πολλές μεγάλες εταιρείες στη Γαλλία και στην Κίνα, οι οποίες δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του ιδρύματος ως ιδρυτικοί εταίροι. Αυτό που είναι σημαντικό να αναφερθεί, ωστόσο, είναι οι 60 διμερείς συμφωνίες της Γαλλίας με άλλες χώρες. Σύμφωνα με το Campus France, ωστόσο, τα γαλλικά ιδρύματα προτιμούν όλο και περισσότερο «την ανάπτυξη κοινών ή διπλών πτυχίων» από τη δημιουργία παραρτημάτων που έχουν μεγάλο κόστος.

Η Βρετανία και η Γερμανία

Όσον αφορά τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, από τις 35 εγγραφές της λίστας του c-bert, τα περισσότερα παραρτήματά τους είναι εγκατεστημένα στην Κίνα, στη Σιγκαπούρη και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Με βάση στοιχεία του περιοδικού των αποφοίτων γερμανικών πανεπιστημίων, υπάρχουν πολλά στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται: το Γερμανικό Πανεπιστήμιο (Deutsche Universitat) στο Κάιρο, το Γερμανοϊορδανικό Πανεπιστήμιο στο Αμμάν, το TUM Asia στη Σιγκαπούρη, το Andrassy Gyula Deutschsprachige Universitat στη Βουδαπέστη, το Turkisch-Deutsche Universitat στην Κωνσταντινούπολη και το German University of Technology στο Ομάν.

Τα κρατικά ιταλικά πανεπιστήμια δεν έχουν στη στρατηγική τους να ιδρύουν παραρτήματα στο εξωτερικό, όπως αναφέρει το ιταλικό μορφωτικό ινστιτούτο. Τα ισπανικά πανεπιστήμια, από την άλλη, δεν ιδρύουν συνήθως παραρτήματα – κι αν το κάνουν, συνήθως απευθύνονται, λόγω κοινής γλώσσας, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.