Γραμμή λαίλαπας (μια ζώνη καταιγίδων) σαρώνει τη χώρα μας σήμερα Δευτέρα 26/2, ενώ σε ισχύ είναι και το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ.

Η γραμμή λαίλαπας ξεκινάει από τα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας, προς τη Χαλκιδική και τα φαινόμενα φτάνουν μέχρι και τα νοτιότερα τμήματα του Αιγαίου Πελάγους, προς την ανατολική Κρήτη όπως αναφέρει στην πρόγνωσή του στο OPEN ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος η γραμμή δίνει καταιγίδες σε μήκους περίπου 500 χιλιομέτρων. Το φαινόμενο πέρασε και από την Αττική και τώρα κατευθύνεται σιγά σιγά μέσα στο Αιγαίο, όπου θα πάρει περισσότερη ενέργεια και περισσότερη υγρασία και θα χτυπήσει με αρκετή σφοδρότητα το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο, «γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα» αναφέρει ο μετεωρολόγος.

Νέα κακοκαιρία την Πέμπτη

Η βελτίωση θα έρθει προς το βράδυ, ενώ και σήμερα αναμένονται βροχές αργότερα και στην Αττική. «Αν θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα εστιάζονται στο ανατολικό-νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου κατευθύνεται η γραμμή λαίλαπας» λέει ο κ. Μαρουσάκης.

Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά και να περιορίζονται προς τα ανατολικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα, την Πελοπόννησο, την Στερεά, την περιοχή της Κρήτης και των Κυκλάδων. Νέα κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες έρχεται την Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ από το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι βελτιωμένος.

Οι χάρτες των βροχών

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Στους χάρτες παρουσιάζεται η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, ο άνεμος και ο υετός που αναμένεται το μεσημέρι και το βράδυ της Δευτέρας 26/02.

Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, ο άνεμος και ο υετός που αναμένεται το μεσημέρι της Δευτέρας 26/02

Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, ο άνεμος και ο υετός που αναμένεται το βράδυ της Δευτέρας 26/02