Ο κ. Νίκος Δένδιας βρέθηκε χθες στα Χανιά στη «φωλιά» των Vipers («Οχιών») και πέταξε με ένα F-16 Viper της 340 Μοίρας της 115 Πτέρυγας Μάχης, προκειμένου να συνεχισθεί το έθιμο που θέλει τους υπουργούς Άμυνας να πετούν με μαχητικά αεροσκάφη, στο Αιγαίο.

Η αλήθεια είναι ότι όταν ήταν και πάλι υπουργός Άμυνας δεν πέταξε με μαχητικό και έτσι τώρα έκανε μια πτήση «υψηλού συμβολισμού από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας», όπως χαρακτηρίστηκε.

Γιατί μαζί με τον υπουργό πέταξαν στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης καθώς και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

Μόνον τέσσερις υπουργοί Άμυνας δεν είχαν πετάξει με μαχητικό, ίσως γιατί δεν το ήθελαν ή γιατί φοβόντουσαν. Ένας μάλιστα ( ο Νίκος Παναγιωτόπουλος) πέταξε με Rafale, ενώ ένας άλλος του άρεσε να πετούσε με… ελικόπτερα Χίουι (και είχε και προσωπικό πιλότο).

Με μαχητικό αεροσκάφος έχουν πετάξει και πρωθυπουργοί, όπως οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει την επιθυμία να πετάξει και αυτός με μαχητικό, ζητώντας όμως να πετάξει με ένα Rafale και όχι με F-16, αφού με F-16 είχε πετάξει ο πατέρας του.

Το ζητούμενο είναι σε ποιο ύψος έχουν πετάξει και πόσα G’s έχουν «τραβήξει» (αεροπορικός όρος) οι πολιτικοί; Εκεί γύρω στα 3,5 G’s όπως πληροφορείται ο ΒΗΜΑτοδότης.

Πού πετούν με τα μαχητικά οι πολιτικοί

Πού όμως πετούν οι πολιτικοί με μαχητικά; Συνήθως οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας τους πετούν πάνω από το Άγιο Όρος ή πάνω από κάποιο νησί του ανατολικού ή του κεντρικού Αιγαίου ή (το συνηθέστερο) πάνω από βραχονησίδες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο έγινε πτήση του υπουργού και των αρχηγών και σε χαμηλό και σε μεγάλο ύψος, πέταξαν και πάνω από την Κάρπαθο, την Βόρεια Ικαρία, πάνω από την Μύλο, όπου άρχισε η διαδικασία επιστροφής στα Χανιά. Αυτός είναι και ο λόγος που χαρακτηρίζουν τις πτήσεις τους «συμβολικές» μας εξηγεί ο ΒΗΜΑτοδότης.

Η δήλωση Δένδια

Μετά την πτήση του με το F-16 Viper ο κ. Δένδιας έκανε δηλώσεις και αναφέρθηκε και στα F-35: «Το ελληνικό κράτος συνεχίζει την προσπάθεια για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Η παραλαβή των Rafale, η παραλαβή των F-16 Viper, ενισχύουν τις Μοίρες μας. Υλοποιούνται προμήθειες οπλικών συστημάτων τα οποία αναβαθμίζουν τις ήδη υψηλές επιχειρησιακές μας δυνατότητες. Όπως ξέρετε, ήδη συζητάμε την απόκτηση και του F-35, του πιο σύγχρονου αεροσκάφους στον κόσμο, το οποίο θα ενισχύσει αναμφισβήτητα την επιχειρησιακή και την αποτρεπτική ικανότητα της πατρίδας μας», είπε.