Έχει διαφημιστεί πολύ, αλλά ποιος είναι ο νονός του τουρκικού μαχητικού; Ποιος σκέφτηκε να του δώσει το όνομα Kaan;

Όπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης, το τουρκικό μαχητικό, (με κινητήρες όμως… F-16) που τόσο πολύ διαφήμισε ο Ερντογάν ονομάστηκε Kaan, δηλαδή ο «Μεγάλος Βασιλιάς» ή ο «Βασιλεύς των Βασιλέων», ή ο «Μεγάλος Ηγεμών» που σε κάποιες τουρκικές διαλέκτους το Kaan σημαίνει και… χάνος.

Φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση, γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης να θέλουν οι Τούρκοι να ονομάσουν έτσι το μαχητικό τους.

Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι την ονομασία του μαχητικού επέλεξε ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης.

Το πρωί της Τετάρτης (21/2) το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς ΚΑΑΝ πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση. Το πρωτότυπο του μαχητικού απογειώθηκε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μούρτεντ της Αγκυρας.

Πρόκειται για το δικινητήριο αεροσκάφος τεχνολογίας Stealth χαμηλής ορατότητας που σχεδίασε η Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία (με υπεργολάβο στο έργο τη βρετανική BAE Systems), μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την ‘Αγκυρα από το πρόγραμμα των F-35. Σχεδιάζεται να ενταχθεί στο δυναμικό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας το 2028.