Η αποκάλυψη έγινε στη Βουλή, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Ο γαμπρός του Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ αυτός που κατασκευάζει τα τουρκικά drones, ειπώθηκε πως είχε στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και εν συνεχεία στο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης Έλληνα καθηγητή. Ποιος όμως ήταν αυτός ο καθηγητής; Έψαξα και βρήκα ότι στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, εκείνη την περίοδο ο Μπαΐρακτάρ δεν ήταν απλώς φοιτητής, αλλά βοηθός ενός καθηγητή. Ενας από τους Έλληνες καθηγητές ήταν και Goerge J. Pappas. Φοιτητής στο ίδιο πανεπιστήμιο ήταν και ο αδελφός του Χαρούκ.

Όπως ειπώθηκε από το υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και άλλοι δύο καθηγητές της συγκεκριμένης έδρας, στα συγκεκριμένα πανεπιστήμια ήταν επίσης Έλληνες. Οι οποίοι θα μπορούν να προσφέρουν πολλά στην χώρα μας (θα πρόσθετα). Εκείνο που έχει σημασία είναι αυτό που ανακοινώθηκε στη Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ότι γίνονται επαφές με το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό, ώστε οι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού να βοηθήσουν όχι μόνον να κατασκευάσουμε drones, αλλά και να κάνουμε θαύματα, σε τομείς έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Φτάνει, όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας να συστρατευτούμε όλοι σε μια κοινή προσπάθεια

Ψάξε-ψάξε όμως στα αμερικανικά πανεπιστήμια και κυρίως αυτό της Πελσιλβάνια, βρήκα και το όνομα Georgios Fainekos. Σας λέει τίποτα αυτό το όνομα; Ήταν συμφοιτητής, μαθαίνω, στην Πενσιλβάνια με τον Μπαϊρακτάρ. Σήμερα ο Fainekos είναι επίκουρος καθηγητής στο Arizona State University.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσω και τούτο, έτσι για την ιστορία. Αμέσως μετά την πτώση της χούντας ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής έδωσε εντολή στα μέλη της κυβέρνησής του και στις πρεσβείες μας να προτρέψουν Έλληνες επιστήμονες που ζούσαν και εργάζονταν στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, επειδή τους χρειαζόταν. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα τα προξενεία πήραν τους τηλεφωνικούς καταλόγους και καλούσαν όσα ονόματα φαίνονταν ελληνικά και τελείωναν σε «ς». Ήρθαν, τότε, αρκετοί στην Ελλάδα, αλλά γρήγορα απογοητεύτηκαν, αφού δεν τους έδωσαν ευκαιρίες και γύρισαν πίσω.

***

Όταν έχεις δίπλα σου 100 εκατ. ανθρώπους αντίθετους με το Δίκαιο

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας εκφράζει ανησυχίες για τη στάση της Τουρκίας, κυρίως τώρα που πήρε την έγκριση για τα F-16 και με την πρώτη δοκιμαστική πτήση του αεροσκάφους 5ης γενιάς (όπως το ονόμασε) Κaan. Υπουργός Άμυνας είναι, έχει τις πληροφορίες του, κάτι περισσότερο γνωρίζει. «Mπορεί», είπε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας «η Τουρκία να έχει χαμηλώσει τους τόνους και να έχει σταματήσει τις παραβιάσεις, αλλά δεν έχει αλλάξει τις θέσεις της ούτε κατά κεραία.

Για πρώτη φορά η Τουρκία με την τελευταία Navtex συνδυάζει την κυριαρχία με τη ναυσιπλοΐα: Και σημείωσε με νόημα: «Ανησυχώ και ανησυχώ μάλιστα πάρα πολύ. Όταν έχω 100 εκατομμύρια ανθρώπους δίπλα μου να διατυπώνουν ισχυρισμούς αντίθετους με το Διεθνές Δίκαιο, ανησυχώ και οφείλω να εισηγηθώ στην χώρα μου τρόπους για να διατηρήσει ακέραια την εθνική της κυριαρχία. Αλλιώς εγκληματώ, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

***

Γιατί ο Ερντογάν ονόμασε «Kaan» το μαχητικό του

Το τουρκικό μαχητικό, (με κινητήρες όμως… F-16) που τόσο πολύ διαφήμισε ο Ερντογάν ονομάστηκε Kaan, δηλαδή ο «Μεγάλος Βασιλιάς» ή ο « Βασιλεύς των Βασιλέων», ή ο « Μεγάλος Ηγεμών». Σε κάποιες τουρκικές διαλέκτους το Kaan σημαίνει και… χάνος, αλλά δεν νομίζω ότι θέλουν να ονομάσουν έτσι το μαχητικό τους. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι την ονομασία επέλεξε ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης.

***

Το ερώτημα: Θα πάει ο Τσίπρας στο Συνέδριο, θα μιλήσει;

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο μπορούν πλέον όλα να συμβούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ύπαρξη του κόμματος. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όμως πέραν των όσων πρωτοφανών καταγράφονται στον «ακήρυχτο πόλεμο» μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και των μελών της απερχόμενης Πολιτικής Γραμματείας, είναι αν θα παραβρεθεί ή όχι, έτσι που ήρθαν τα πράγματα, διότι μέχρι χθες βράδυ οι περί τον πρώην πρωθυπουργό δεν σήκωναν ούτε τα τηλέφωνα, για να επιβεβαιώσουν αν ισχύουν όσα κυκλοφορούσαν, δηλαδή ότι ήταν προγραμματισμένο να πάει στο Συνέδριο το Σάββατο και να μιλήσει. Εκείνο που θυμάμαι είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας προ καιρού είχε πει πως η επόμενη κομματική εμφάνισή του θα είναι στο Συνέδριο. Να, λοιπόν ήρθε η ώρα του Συνεδρίου και οι πάντες αναμένουν τον κ. Τσίπρα, όπως είχε υποσχεθεί.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι απλά απογοητευμένος με όσα βλέπει και ακούει, αλλά και οργισμένος. Και αυτό δεν επιδέχεται …διάψευση! Υπάρχουν λοιπόν τρία σενάρια: πρώτο, να πάει στο συνέδριο και να μιλήσει, κάτι που φυσικά θα επισκιάσει κάθε τι άλλο και θα δώσει τον τόνο για τον δρόμο που θα πρέπει να χαράξει το συνέδριο (είναι μια από τις εισηγήσεις που δέχεται από το περιβάλλον του και όσους πιστεύουν ότι δεν μπορεί πλέον να σιωπά), δεύτερο, να πάει αλλά να μην μιλήσει, κάτι που πάλι θα επισκιάσει το συνέδριο και θα εκληφθεί ως στάση αποστασιοποίησης από όσα διαδραματίζονται στο κόμμα του και το τρίτο, να μην πάει καθόλου, που αυτό και αν θα συζητηθεί καθώς θα σημαίνει την πλήρη αποδοκιμασία του για τους χειρισμούς του διαδόχου του. Θεωρώ ότι είναι το λιγότερο πιθανό, αλλά κανείς δεν ξέρει πια τι μέλλει γενέσθαι σε ένα κόμμα που «τρώει τα σωθικά του». Και ποιος έχει την ευθύνη για αυτό.

***

Δεν θέλουν τους Podemos στο Συνέδριο

Στο Συνέδριο έχουν προσκληθεί αντιπροσωπεία από το (κομμουνιστικό) ΑΚΕΛ, από τη ΝΔ (θα πάει η κυρία Συρεγγέλα- γραμματέας του κόμματος), από το ΠαΣοΚ δεν έχουν απαντήσει, αλλά πέρυσι είχαν στείλει τον κ. Μάντζο, το ΚΚΕ δεν πάει σε συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ (αφού έγινε η διάσπαση) και από την Ισπανία δεν θα έρθουν οι Podemos (στα ελληνικά «Μπορούμε», που έρχονταν επί Τσίπρα), αλλά ένα άλλο κόμμα, το Sumar (στα ελληνικά «Ενώνω») της Γιολάντα Ντίαθ , υπουργού εργασίας και αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

***

Γιατί έχει τόσο κόσμο στην Ακρόπολη;

Χθες, 20 Φεβρουαρίου, βροχερή ημέρα για την Αθήνα, με τα τρακτέρ να ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν από το Σύνταγμα, 5.880 τουρίστες επισκέπτονταν την Ακρόπολη. Όπως μου λέει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είναι ασυνήθιστο και μάλλον θα συνέβη για πρώτη φορά να έχουμε τόσο κόσμο Φεβρουάριου μήνα στην Ακρόπολη. Προσοχή είναι όλοι τους επισκέπτες (τουρίστες) και δεν καταγράφονται οι επισκέψεις σχολείων. Να σκεφτείτε ότι την περασμένη Κυριακή που είναι δωρεάν η επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους, οι επισκέπτες της Ακρόπολης έφθασαν τις 12.500. Και βεβαίως όλοι αυτοί έδωσαν ζωή στα καταστήματα γύρω από την Ακρόπολη. Και κάτι ακόμα χθες στην αλλαγή φρουράς στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, είχε δημιουργηθεί το αδιαπέραστο από τον κόσμο. Και όμως παρά τις εκκλήσεις, τις επισημάνσεις υπουργών, βουλευτών και του Προέδρου της Βουλής να επιδιορθωθούν τα μάρμαρα μπροστά από το μνημείο που είναι σε κακό χάλι, ο Δήμαρχος Αθηναίων δεν ανταποκρίνεται. Έως ότου κτυπήσει κανένας τουρίστας και σε αυτόν θα ζητήσει αποζημίωση

***

Ποιοι έκλεψαν την παράσταση στο Caravel

Στην κοπή της βασιλόπιτας της Γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ (όπου σημειώθηκε ένα χαμός από νεοδημοκράτες), όπως ήταν φυσικό, έκλεψε την παράσταση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν εμφανώς ευδιάθετος καθώς αγκαλιάστηκε θερμά από τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος που κατέκλυσαν το Caravel της οικογένειας Διβάνη. Και όμως δεν ήταν μόνος! Πλάι του στάθηκε ο μικρός Μάξιμος, ο οποίος με μεγάλο θάρρος για την ηλικία του, ανέβηκε δίπλα στον Πρωθυπουργό την ώρα που ο πάτερ της Αρχιεπισκοπής ευλογούσε την βασιλόπιτα.

Όντως απαιτείται μεγάλο θάρρος και τόλμη για να κάνει κάτι τέτοιο ένας πιτσιρίκος, ο οποίος μάλιστα φορούσε και… γραβάτα. Ρώτησα για πληροφορίες τον πρώην Υπουργό και βουλευτή πλέον Ανατολικής Αττικής Στέλιο Πέτσα, που διέκρινα ότι τον είχε αγκαλιά πριν από την άφιξη του Πρωθυπουργού, ο οποίος μου αποκάλυψε ότι ο Μάξιμος φέρνει γούρι στον Πρόεδρο! Για του λόγου το αληθές επεσήμανε το σύνθημα που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φώναξε σε προεκλογική συγκέντρωση του 2023 στον Μαραθώνα: «με τον Μάξιμο στο Μαξίμου». Όπερ και εγένετο! Αναμένουμε την επόμενη φωτό του θαραλλέου Μάξιμου μπροστά στο τζάκι του Μεγάρου Μαξίμου!

***

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις του 50ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Φέτος το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι «στρογγυλό», είναι δηλαδή το 50ο στη σειρά. Ξεκίνησε το 1975, λίγο μετά τη μεταπολίτευση και είναι πλέον ένας μεγάλος πολιτικός και πολιτιστικός θεσμός για τη νεολαία. Δύσκολα βρίσκεις κάποιον που σ’ αυτά τα 50 χρόνια δεν έχει βρεθεί έστω μια φορά στις κεντρικές εκδηλώσεις του Σεπτέμβρη στην Αθήνα είτε σε κάποια πόλη της επαρχίας.

Είναι λογικό, λοιπόν, φέτος η ΚΝΕ να ξεκινάει τις εκδηλώσεις του 50ου Φεστιβάλ νωρίτερα. Έτσι αύριο το απόγευμα στον Περισσό πραγματοποιείται εκδήλωση για την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων του 50ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, οι οποίες θα κορυφωθούν τον Σεπτέμβρη στην Αθήνα. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Θοδωρής Κωτσαντής, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Παρέμβαση όμως θα κάνει και ο Δημήτρης Γόντικας, ο οποίος ήταν γραμματέας της ΚΝΕ όταν έγινε το 1ο Φεστιβάλ το 1975 και σήμερα είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Δεν θα μπορούσε, φυσικά, να λείπει από την εκδήλωση ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το λογότυπο, η αφίσα και το σύνθημα του 50ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» και την ορχήστρα της ΚΝΕ. Ενώ στο χώρο θα υπάρχει έκθεση με στιγμές από την ιστορία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ενδιαφέρον ακούγεται..