Το υπουργείο Αθλητισμού της Γαλλίας προέβη στην ακύρωση πιστώσεων 50,5 εκατομμυρίων που προβλέπονταν για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», οι δημόσιες πολιτικές υπέρ του αθλητισμού πρόκειται να επηρεαστούν από αυτή την απόφαση. Το υπουργείο δε σκοπεύει να αγγίξει τους φακέλους που έχουν διατεθεί για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το 2024 έχει αναδειχθεί ως έτος σημαντικού σκοπού για τον αθλητισμό στη Γαλλία εν όψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Παράλληλα, όμως είναι και ένα έτος που χαρακτηρίζεται από πλήθος οικονομικών περικοπών στις δημόσιες πολίτικες υπέρ του αθλητισμού.

Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο του σχεδίου εξοικονόμησης 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Bruno Le Maire. Επομένως, το υπουργείο Αθλητισμού θα πρέπει να οργανώσει τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες χωρίς τη χρηματοδότηση των 50,5 εκατομμυρίων, επί του συνολικού προϋπολογισμού 1,06 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το διάταγμα ακύρωσης πιστώσεων, που δημοσιεύτηκε στη γαλλική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό, όπως αναφέρει η «Le Monde», ο τρόπος που θα γίνουν αυτές οι περικοπές. Όμως, ένα είναι βέβαιο, ότι το υπουργείο Αθλητισμού δεν έχει σκοπό να αγγίζει τις πιστώσεις που προορίζονται για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Αυτή είναι η πρόταση, την οποία ξεκίνησε να εξετάζει η υπουργός Αθλητισμού, Amélie Oudéa-Castéra, στο Bercy.

Από που θα κοπούν τα ποσά

Μέσω αυτών των πιστώσεων προβλεπόταν να εξοικονομηθούν οι δαπάνες για την προετοιμασία της διοργάνωσης, αλλά και την προετοιμασία των Γάλλων αθλητών. Οι συγκεκριμένες πιστώσεις είναι κυρίως, χρηματοδότηση που καταβάλλεται στην Εταιρεία Παράδοσης Ολυμπιακών Αγώνων, για την αγορά εισιτηρίων, καθώς και από το πρόγραμμα επιβράβευσης που έχει δημιουργήσει η γαλλική Ολυμπιακή Επιτροπή για τους Γάλλους αθλητές ενόψει της συμμετοχής τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το τελευταίο είναι το επονομαζόμενο «Winning in France». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βοηθά τους αθλητές στην προετοιμασία τους και προβλέπει μπόνους σε περίπτωση κατάκτησης μεταλλίων και άλλα προνόμια. Δεν αποκλείεται αυτό το ποσό να μετατεθεί για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους με σκοπό να μην υπάρξουν αδικίες, και ταυτόχρονα να υπάρξει ένα δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.

Συνολικά αυτές οι πιστώσεις στον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2024, αντιπροσωπεύουν πάνω από 180 εκατομμύρια ευρώ.

Οι φόβοι για την περίοδο μετά τους Ολυμπιακούς και του Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024

Οι περικοπές οφείλουν να αφορούν κυρίως πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό που προορίζονται για δημόσιες πολιτικές υπέρ του αθλητισμού. Για αυτό το σκοπό είχαν υπολογιστεί να δοθούν 710 εκατομμύρια ευρώ. Το υπουργείο θα μπορούσε να προσαρμόσει το ρυθμό της εκταμίευσης ορισμένων πιστώσεων, δηλαδή να αναλάβει τις πληρωμές, εξηγεί επί παραδείγματι η «Le Monde».

Το ίδιο κατά την εφημερίδα θα μπορούσε να συμβεί και για το πρόγραμμα Génération 2024. Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα σχέδιο «δημιουργίας και ανακαίνισης» αθλητικού εξοπλισμού, το οποίο ξεκίνησε το 2021. Ο αθλητισμός προβλέπεται με την ανάπτυξη του συγκεκριμένου προγράμματος να επωφεληθεί με φακέλους 100 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τρία χρόνια (μετά από 200 εκατομμύρια ευρώ συνολικά καταβλήθηκε το 2021 και το 2022).

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν η περικοπή του συγκεκριμένου προγράμματος δεν είναι από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση.

Αυτές οι εξοικονομήσεις των 50,5 εκατομμυρίων ευρώ θα ακυρώσουν σχεδόν το σύνολο των πιστώσεων που αυξήθηκαν υπέρ των αθλητικών πολιτικών (+ 60 εκατομμύρια ευρώ), και τις οποίες το υπουργείο είχε εξαγγείλει από το φθινόπωρο του 2023.

Αυτοί οι δημοσιονομικοί περιορισμοί έρχονται, επιπλέον σε μια περίοδο που έχουν προκύψει ποικίλα ερωτήματα, ακόμη και ανησυχίες, σχετικά με την εξέλιξη των κονδυλίων για τον αθλητισμό μετά τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Μερικοί αιρετοί δε, φοβούνται ένα μεταολυμπιακό «hangover», όπως το χαρακτηρίζει η «Le Monde».

Ο νόμος προγραμματισμού των δημοσίων οικονομικών για τα έτη 2024 έως και το 2027 καταγράφει έτσι, μείωση 130 εκατομμυρίων ευρώ το 2025 και το 2026 στις πιστώσεις πληρωμών υπέρ του αθλητισμού από τον γενικό κρατικό προϋπολογισμό.

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη απόσυρση (των μέτρων) μετά το 2024», έχει διαμηνύσει πολλές φορές η υπουργός Αθλητισμού, Amélie Oudéa-Castéra. Αυτή η μείωση θα σηματοδοτήσει εν μέρει και την εξαφάνιση των «εξαιρετικών» μέτρων που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, έχει τονίσει η ίδια.

Από μόνα τους αυτά τα μέτρα αντιπροσωπεύουν «γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ».