Άστατος θα είναι ο καιρός για τρεις μέρες με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Από το απόγευμα του Σαββάτου 24/2 οργανώνεται, σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό προς την περιοχή της νότιας Ιταλίας. Το βαρομετρικό θα κινηθεί προς τα ανατολικά – νοτιοανατολικά τμήματα και θα δώσει μεγάλο όγκο νερού μέσα στην Κυριακή, πρώτα στα δυτικά.

Από το απόγευμα της Κυριακής και κυρίως τη Δευτέρα ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται σε πολλές περιοχές ιδιαίτερα προς τα κεντρικά, νότια και ανατολικά γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας.

Οι νοτιάδες θα επιμείνουν. Το Σάββατο θα είναι μία ημέρα που θα συναντήσουμε και υψηλές θερμοκρασίες κοντά στους 19 – 21 βαθμούς, όπως και την Κυριακή εξαιτίας των νοτιάδων. Από Δευτέρα θα αρχίσει να υποχωρεί ο υδράργυρος.

«Προσοχή στις βροχές, από το βράδυ του Σαββάτου. Κυριακή και Δευτέρα είναι ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα, ιδιαίτερα προς τα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα. Και ο Μάρτιος θα φέρει πολλές βροχές» είπε ο κ. Μαρουσάκης.

Χειμώνας στη Δυτική Ευρώπη, άνοιξη στην περιοχή μας

Άνοδος της θερμοκρασίας και αστάθεια με τοπικές βροχές θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην Ελλάδα μέχρι και το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, την ίδια ώρα που η Δυτική Ευρώπη δέχεται αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας και πολικές αέριες μάζες από τον Βόρειο Ατλαντικό.

Στον παρακάτω χάρτη με τη θερμοκρασία των αερίων μαζών σε ύψος περίπου 1.500μ. πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, βλέπουμε τις ψυχρές αέριες μάζες στη Δυτική Ευρώπη και τις θερμές αέριες μάζες στην Ανατολική Ευρώπη την Παρασκευή 23/2.

Στην περιοχή μας οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας θα κυμαίνονται έως περίπου 5 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ στα Βόρεια Βαλκάνια έως και 10 °C υψηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

Στις ορεινούς όγκους της Βόρειας Ισπανίας, της Νότιας Γαλλίας και γενικά στις Άλπεις οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές κατά διαστήματα έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Το ύψος χιονιού σε αυτές τις περιοχές είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 25 ετών, και οι χιονοπτώσεις που προβλέπονται θα είναι οι πιο αξιόλογες του φετινού χειμώνα μέχρι στιγμής.

Στη χώρα μας, βροχοπτώσεις προβλέπονται να εκδηλωθούν από την Κυριακή 25/2. Η θερμοκρασία πάντως θα συνεχίσει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα με την επικράτηση νοτιάδων.