Σε άκρως πολεμική ατμόσφαιρα αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα της Πέμπτης το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες διακινείται κείμενο συνέδρων που υποστηρίζουν τον Στ. Κασσελάκη με το οποίο θέλουν να εκλεγεί άμεσα νέα Κεντρική Επιτροπή και άρα και νέα Πολιτική Γραμματεία, κίνηση που θα δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα. Το κείμενο μάλλον θα κατατεθεί σήμερα με την έναρξη του συνεδρίου και ήδη γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν 500 υπογραφές, δηλαδή το 10% του συνεδρίου και σύμφωνα με το tovima.gr ήδη υπάρχουν.

Η πρόταση είναι να γίνουν αυτές οι εκλογές δυο εβδομάδες μετά το συνέδριο, την Κυριακή που έχουν οριστεί μετά από μετάθεση, οι εσωκομματικές εκλογές για Νομαρχιακές Επιτροπές και συντονιστικά Ο.Μ.

Η ανώτατη κομματική διαδικασία ουσιαστικά θα είναι μια επίπονη διαδικασία καθώς όλες οι πλευρές έχουν σχεδόν αποφασίσει  να διατυπωθούν δημόσια πολλά απ’ όσα ειπώθηκαν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας. Εξαίρεση θα είναι όσα αφορούν το ζήτημα που σχετίζεται με την παρουσία του Στ. Κασσελάκη στο τιμόνι του κόμματος μετά τον συμβιβασμό που επετεύχθη.

Όμως δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα είναι αμυντικός στο συνέδριο καθώς επιθυμεί να λάβει ένα είδος αναβάπτισης της προεδρίας του από την πλειοψηφία του σώματος των συνέδρων που ελέγχει η νεοπροεδρική ομάδα.

Ο ρόλος του Παππά

Το πρώτο σήμα ήρθε χθες στην συνεδρίαση της ΚΟΕΣ που οργανώνει το συνέδριο. Εκεί στην ψηφοφορία για τον πρόεδρο του συνεδρίου ο Νίκος Παππάς συντάχθηκε τελικά με τον Στ. Κασσελάκη και στηρίχτηκε ο Πάνος Ρήγας που ήταν επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι ο πρόεδρος του συνεδρίου.

Και σε αυτή την διαδικασία καταγράφηκαν οι διαφορετικές γραμμές κάτι που θα φανεί έντονα και στο συνέδριο όπου θα τεθούν από κορυφαία στελέχη, ζητήματα που αφορούν:  στρατηγική,  φυσιογνωμία, οργανωτικά, αν θα πρέπει να μετακινηθεί το κόμμα στους Ευρωσοσιαλιστές, κ.λ.π.

Έως χθες το βράδυ υπήρχαν πληροφορίες ότι ο Στ. Κασσελάκης θα κάνει μια ομιλία που θα ταράξει τα νερά στο ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά θα κινείται στο πλαίσιο που έβαλε τόσος την επιστολή του όσο και με την τοποθέτηση του στην Π.Γ.

Τι θα επιδιώξει ο Κασσελάκης

Ξέρει ότι το ακροατήριο θα είναι φιλικό, ειδικά σήμερα, και άρα θα επιδιώξει την επικρότηση των απόψεων του. Είναι προβλέψιμη στρατηγική και αυτό το έχει κάνει στο παρελθόν και στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ όταν αποχώρησαν στελέχη και βουλευτές. Ποντάρει στα μέλη και ξέρει – βάση δεδομενων- πως δεν έχει μαζί του την κομματική νομενκλατούρα αλλά σημαντικό τμήμα της βάσης.

Γι’ αυτό και αυτές τις ημέρες θα επενδύσει στο στοιχείο του θυμικού, του συναισθήματος και βέβαια θα αξιοποιηθεί ο παράγοντας απέχθεια πολλών μελών για κορυφαία στελέχη που έχουν προσωπική ατζέντα και όπως και επί προεδρίας Αλέξη Τσίπρα έτσι και τώρα θέλουν να ελέγχουν τις καταστάσεις.

Σχετικά με τον πρώην Πρωθυπουργός θα παραστεί στο συνέδριο και εκτός απροόπτου θα μιλήσει το απόγευμα του Σαββάτου και ήδη γίνεται κινητοποίηση καθώς θα είναι, εάν δεν αλλάξει κάτι, η πρώτη ουσιαστική δημόσια παρέμβαση μετά την παραίτηση του τον περασμένο Ιούνιο.