Συμβιβασμός την ύστατη στιγμή, λίγο πριν πατηθεί το κόκκινο κουμπί και τιναχτούν όλα στον αέρα επήλθε αργά το βράδυ της Τρίτης στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Επί της ουσίας όμως, όλα σχεδόν τα κορυφαία στελέχη θεωρούν πως πλέον, μετά τα όσα δραματικά συνέβησαν τις τελευταίες τέσσερις μέρες ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πρόεδρος υπό προθεσμία.

Ορόσημο οι ευρωεκλογές, από το εκλογικό αποτέλεσμα του οποίου θα κριθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που όμως ζητούσε να δηλώσουν ότι τον στηρίζουν έως τις εθνικές εκλογές και να κριθεί τότε. Κάτι σα να ζητούσε «κλειστό συμβόλαιο» όπως στο ΝΒΑ σύμφωνα με μια εύστοχη παρατήρηση του δημοσιογράφου και πρώην βουλευτή Νίκου Ξυδάκη. Μόνο που στο ΝΒΑ και ειδικά στις ΗΠΑ που έχει περάσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του έως σήμερα, όλοι κρίνονται – και μάλιστα- αυστηρά με οδηγό τα αποτελέσματα που φέρνουν. Και εκεί ο πρώτος είναι πρώτος, ο δεύτερος τίποτα.

Ο Στ. Κασσελάκης βρήκε χθες ένα πιο σταθερό και οργανωμένο μέτωπο απέναντι του στην ΠΓ και το κρίσιμο ήταν η αλλαγή στάσης του Νίκου Παππά που άφησε την μετριοπαθή γραμμή και συντάχθηκε ανοικτά με τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη που είναι απέναντι στον υπό προθεσμία – όπως οι ίδιοι διαρρέουν- πρόεδρο που ακόμα και αυτή την ιδιότητα του αμφισβητούν.

Και κατά τους ίδιους δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά μετά τα όσα συνέβησαν και την πρόκληση, όπως λένε του Στ. Κασσελάκη που χθες τους ζήτησε ευθέως ακόμη και να τον αμφισβητήσουν και να βρουν αντίπαλο.

Βέβαια όπως φάνηκε χθες από τη συνεδρίαση ο αντίπαλος υπάρχει πλέον και αυτός είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας που σήκωσε και το βάρος να απαντήσει με σαφήνεια στον Στ. Κασσελάκη.

Από τα όσα ειπώθηκαν έγινε κατανοητό ότι το χάσμα είναι αγεφύρωτο. Η απόσταση μεγαλώνει και ουσιαστικά για να μην επέλθει νέα διάσπαση παραμονές του συνεδρίου επήλθε εκεχειρία με τα όπλα παρά πόδας για τις επόμενες μάχες.

Μετά τα όσα τραγελαφικά έγιναν μόνο ως αστείο εκλαμβάνεται η ανακοίνωση της ΠΓ περί αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στήριξης μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας.

Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου προστέθηκε και το πρωί της Τετάρτης άτυπη ενημέρωση υπό τον τίτλο για την αποκατάσταση της αλήθειας:

  1. Το διακύβευμα της χθεσινής ΠΓ ήταν: «Επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης προς τον Πρόεδρο των μελών της ΠΓ ή αλλιώς προσφυγή στα μέλη»
    Η ΠΓ επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη και την στήριξη στο πρόσωπο του Προέδρου και προχωρούμε ενωμένοι στο Συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στη βάση των θέσεων όπως αυτές αναπτύχθηκαν κατά τον προσυνεδριακό διάλογο.
  2. Μόνο ένα μέλος της ΠΓ ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της ανάκλησης της επιστολής του προέδρου και απορρίφθηκε από όλους στην ΠΓ.
  3. Το ερωτηματολόγιο παραμένει αναρτημένο στον ISYRIZA