Όλα τα ρεπορτάζ για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της καταγραφής του αλληλοσπαραγμού του Στέφανου Κασσελάκη με τα καλούμενα κορυφαία στελέχη, αναφέρονταν στα σενάρια που αφορούσαν τη στάση του Αλέξη Τσίπρα. Θα πάει ή δεν θα πάει ο Τσίπρας στο συνέδριο; Θα μιλήσει ή δεν θα μιλήσει; Και αν μιλήσει τι θα πεί;

Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να τινάξει το συνέδριο στον αέρα. Να το ακυρώσει λίγες ώρες πριν την έναρξη του. Να το καταστήσει μια κομματική μάζωξη άνευ σημασίας και αντικειμένου. Αρκούσε για αυτό μια δήλωση εκτενής, γεμάτη πολιτικά μηνύματα. Θα μπορούσε να είχε τίτλο «Είμαι εδώ».

Με την παρέμβαση του ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Είχε αιχμές για τους αυτούς που αποχώρησαν. «Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος».

Ήταν όμως και αυστηρός και με τον Στέφανο Κασσελάκη. «Ο νικητής, φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της».

Συνέπειες. Αυτή είναι μια λέξη κλειδί. Γιατί περιγράφει την εικόνα του πολιτικού σκηνικού μετά από μια νέα, και με διαφορά, νίκη της ΝΔ. Και γιατί, επί της ουσίας, λέει ότι μετά από μια τέτοια ήττα θα είναι πολύ αργά. Για τον Κασσελάκη. Και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά αν έλθει τρίτος.

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε στον διάδοχο του να αναβαπτιστεί στη βάση του κόμματος. Να πάει σε νέες εσωκομματικές εκλογές. Είναι μια πρόταση-δίκοπο μαχαίρι. Σε πρώτη ανάγνωση λύνει ζητήματα. Ο κ. Κασσελάκης βάζει φρένο στην αμφισβήτηση του. Και η νέα διαδικασία εκλογής αρχηγού, η οποία χρονικά θα συμπέσει με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές ίσως να βοηθήσει τη συσπείρωση της βάσης του κόμματος που σε αυτή τη φάση είναι απελπιστική, βρίσκεται λίγο πάνω από το 50%. Τουλάχιστον μη βγούμε τρίτοι.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Η όλη διαδικασία, τώρα που η εικόνα του κ. Κασσελάκη έχει χάσει το φωτοστέφανο της να είναι μια καρικατούρα της προηγούμενης. Να ενδιαφερθεί λιγότερος κόσμος. Και αντί να λειτουργήσει αναζωογονητικά να επιβεβαιώσει ότι ο ασθενής απέθανε. Μένει να φανεί γιατί, όλα δείχνουν ότι η πρόταση Τσίπρα είναι πιθανόν να γίνει αποδεκτή.

Ο πρώην Πρωθυπουργός πάντως υπογράμμισε ότι ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ζητά λευκή επιταγή τριετίας ανεξάρτητα από αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μεταφραζόμενο σημαίνει ότι μετά από ένα κακό αποτέλεσμα, αν μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ δει την πλάτη του ΠαΣοΚ, όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι.

Και ο ρόλος του ίδιου; «Η μόνη μου φιλοδοξία σήμερα είναι να αγωνίζομαι στο πεδίο των ιδεών, για να ξαναγίνει η προοδευτική παράταξη ελπίδα για το λαό και την κοινωνία». Σήμερα. Tomorrow, who knows;