Συνολικά τρεις Νavtex εξέδωσε η Τουρκία θέτοντας θέματα κυριαρχίας στο ανατολικό Αιγαίο και συγκεκριμένα νότιανατολικά της Καρπάθου.

Συγκεγκριμένα, εξέδωσε δύο Νavtex με τις οποίες επικαλύπτει αντίστοιχες ελληνικές και παράλληλα, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, με μια τρίτη Νavtex, επαναφέρει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του ανατολικού Αιγαίου από τη Θάσο μέχρι το Καστελόριζο.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ με την υπ’ αριθμό 0177/24 Νavtex του τουρκικού σταθμού της Αττάλειας η Άγκυρα ισχυρίζεται, πως η περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου όπου διεξάγεται ελληνική αεροναυτική άσκηση και δεσμεύτηκε από τις 20 έως τις 24 Φεβρουαρίου, βρίσκεται σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας και στο πλαίσιο αυτό αναμετέδωσε τις συντεταγμένες.

Αντίστοιχα, με ξεχωριστή Νavtex (0184/24) ο ίδιος τουρκικός σταθμός της Αττάλειας επανεκπέμπει αντίστοιχη ελληνική NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά ανατολικότερα στη Μεσόγειο, ισχυριζόμενος και πάλι ότι η περιοχή βρίσκεται σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας.

Παράλληλα, η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX για τις δραστηριότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο επαναφέροντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από τη Θάσο μέχρι και το Καστελόριζο. Πρόκειται για επανάληψη της προηγούμενης Νavtex που είχε ημερομηνία λήξης 16 Φεβρουαρίου 2024.

Με πληροφορίες από την ert.gr