Βίντεο από αυτόματη διάβαση στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας προκαλεί σοκ. Δευτερόλεπτα πριν περάσει το τρένο, τα αυτοκίνητα που περιμένουν στην αυτόματη διάβαση, χωρίς φύλακα, φρενάρουν. Σταματούν γιατί ακούν κάποιον οδηγό να φωνάζει ότι έρχεται αμαξοστοιχία. Η μπάρα δεν έχει κατέβει.

«Οι μπάρες ανοιχτές κανονικά και το τρένο κάνει διέλευση. Ο θάνατος μας η ζωή τους, Αλεξάνδρεια Ημαθίας» ακούγεται στο βίντεο. Το τρένο κορνάρει και περνά μπροστά από τους σοκαρισμένους οδηγούς.

Τι λένε πηγές του ΟΣΕ

Πηγές του ΟΣΕ αναφέρουν στο MEGA ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν εφαρμόστηκε ο κανονισμός.

«Παρακολουθώντας το βίντεο διαπιστώθηκε από τον ΟΣΕ κανονιστική παρατυπία σχετικά με τον συντονισμό λειτουργίας του εν λόγω Αυτόματου Συστήματος Ισόπεδης Διάβασης και της αμαξοστοιχίας. Δηλαδή ενώ το σύστημα ήταν ενεργοποιημένο, η καθυστέρηση προσέγγισης της αμαξοστοιχίας στην Ισόπεδη Διάβαση είχε υπερβεί τα 3,5 λεπτά, χρόνος που έχει προβλεφθεί κατά την κατασκευή του εν λόγω αυτόματου συστήματος».

Οι μηχανοδηγοί από τη πλευρά τους απαντούν πως δεν ενεργοποιήθηκαν τα εφεδρικά συστήματα για να κατέβουν οι μπάρες.

«H εφεδρική νάρκη που υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις δίπλα ακριβώς στη διάβαση, για κάποιο λόγο δεν ενεργοποιήθηκε. Αυτό που βλέπουμε στο βίντεο είναι πως έγινε ό,τι προβλέπει ο κανονισμός. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή, το τρένο θα πρέπει να περάσει με βήμα πεζού και με συνεχή σφυρίγματα. Ελέγχει τον δρόμο κι αν αυτός είναι ελεύθερος, σιγά σιγά διέρχεται».

Κάτοικοι καταγγέλλουν πως αυτό το νέο και άκρως επικίνδυνο περιστατικό συνέβη σε διάβαση απ’ όπου διέρχονται πολλοί οδηγοί και μαθητές.

«Βλέπετε, εδώ είναι σταυροδρόμι. Πρέπει να ασχοληθεί κάποιος, θα σκοτωθούν άνθρωποι. Εγώ μένω απέναντι, εκεί. Επιασα στα χέρια μου νεκρό παιδί που σκοτώθηκε. Παρακαλώ».

Για το περιστατικό έχει διαταχθεί ΕΔΕ.