Όσοι είχαν κλείσει σήμερα εισιτήριο για τον Πύργο του Άιφελ δεν θα μπορέσουν να επισκεφτούν το πιο διάσημο μνημείο του Παρισιού, που σήμερα δεν θα ανοίξει εξαιτίας της απεργίας που έχουν κηρύξει τα εργατικά συνδικάτα.

Τα συνδικάτα επικρίνουν τη διαχειρίστρια εταιρεία του Πύργου, Sete, για το επιχειρηματικό της μοντέλο, το οποίο, όπως λένε, βασίζεται σε μια διογκωμένη εκτίμηση του μελλοντικού αριθμού των επισκεπτών και σε μια υποεκτίμηση του κόστους κατασκευής.

«Οι επισκέπτες μπορεί να ταλαιπωρούνται, λυπούμαστε πολύ, αλλά αυτό γίνεται για να εγγυηθούμε την καλύτερη ποιότητα για τους επισκέπτες στο μέλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT, Stéphane Dieu, στο ραδιόφωνο France Info.

Η πόλη του Παρισιού, στην οποία ανήκει το 99% του φορέα εκμετάλλευσης, αυξάνει το τέλος αδειοδότησης του Πύργου από 16 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τα συνδικάτα λένε ότι ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει μια τέτοια αύξηση, ειδικά μετά την πτώση των εσόδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του covid όταν ο αριθμός των επισκεπτών έπεσε κατακόρυφα.

Το καλοκαίρι οι Ολυμπιακοί

Οι αριθμοί ανέκαμψαν – 5,9 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τον Πύργο το 2022 – αλλά όχι τόσο υψηλοί όσο τα 7,4 εκατομμύρια ετήσιων επισκεπτών που προβλέπονταν στο πλαίσιο της αρχικής οικονομικής αξιολόγησης.

Ο αριθμός των επισκεπτών στο Παρίσι αναμένεται να διογκωθεί αυτό το καλοκαίρι, καθώς η γαλλική πρωτεύουσα φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά τα συνδικάτα προειδοποιούν επίσης ότι το μνημείο χρειάζεται ανακαίνιση.

Οι εργασίες συνεχίζονται για την απομάκρυνση των εναποθέσεων μολύβδου και ο Πύργος βάφεται εκ νέου, κάτι που συμβαίνει κάθε επτά χρόνια.