Ο 47χρονος Richard Plaud από τη Γαλλία πέρασε 8 χρόνια από τη ζωή του φτιάχνοντας τον Πύργο του Άιφελ με 706.900 σπίρτα και όνειρο να μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Διέθεσε 4.200 ώρες στήνοντας τον πύργο με τα σπίρτα, ο οποίος έφτασε τα 7,19 μέτρα!

Αφού ολοκλήρωσε το έργο του στις 27 Δεκεμβρίου υπέβαλε αίτηση στα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες μόνο και μόνο για να απορριφθεί χωρίς καν να εξεταστεί. Όπως του διευκρίνισαν ο Πύργος θα έπρεπε να είχε φτιαχτεί από σπίρτα που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο και δεν έχουν εύφλεκτες κόκκινες άκρες, δεν πρέπει να «είναι κομμένα, αποσυναρμολογημένα ή παραμορφωμένα σε σημείο που να μην αναγνωρίζονται πλέον ως σπίρτα».

Μιλώντας στο γαλλικό μέσο ενημέρωσης TFI ο Plaud είπε ότι κουράστηκε να κόβει μία προς μία τις κόκκινες άκρες των σπίρτων και δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάτι τέτοιο θα τον απέκλειε από την κατοχή του τίτλου.

Μετά από μία καυστική ανάρτηση στα social media στην οποία εξέφραζε την απογοήτευσή του για την απορριπτική απόφαση η υπόθεσή του επεναξετάστηκε, με τους υπεύθυνους να παραδέχονται ότι ήταν πολύ σκληροί στην εφαρμογή των κανόνων τους.

«Λυπούμαστε για την ταλαιπωρία»

«Είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε τόσο διεξοδικοί όταν εξετάζουμε τα αποδεικτικά στοιχεία, επειδή οι κανόνες και οι απαιτήσεις μας για αυτά εξισώνουν τους όρους ανταγωνισμού για όλους, παντού, όσους θέλουν να επιχειρήσουν ένα ρεκόρ» είπε στο Sky News ο Mark McKinley, διευθυντής των κεντρικών υπηρεσιών των Ρεκόρ Γκίνες.

«Ωστόσο» συνέχισε «έχοντας μάθει περισσότερα για τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται από την κοινότητα του μοντελισμού με σπίρτα, και μετά από μια δεύτερη εξέταση αυτού του επιτεύγματος σε σχέση με παρόμοιους τίτλους ρεκόρ που έχουμε απονείμει, καταλήξαμε ότι υπήρξαμε σκληροί στην εφαρμογή των κανόνων μας σε αυτή την περίπτωση».

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που απονέμουμε στον Richard τον τίτλο του Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες και έχουμε διορθώσει κάποιες ασυνέπειες στους κανόνες μας, οι οποίοι επιτρέπουν πλέον στα σπίρτα να κόβονται και να διαμορφώνονται όπως ο μοντελιστής θεωρεί κατάλληλο» επισήμανε.

«Λυπούμαστε για την ταλαιπωρία ενώ θα έπρεπε να είναι μια στιγμή γιορτής για τον Richard. Ελπίζουμε ότι θα δεχτεί τα καθυστερημένα συγχαρητήριά μας εκ μέρους όλων στην GWR για την πραγματικά εντυπωσιακή κατασκευή του και τον νέο τίτλο του στο Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες» κατέληξε.